Yoga World
Annons
Annons
Livsstil

Hjälp dina barn att slappna av

barn-avkoppling-2

Kraven på våra barn är större än någonsin och samhället har tappat kontakten med det naturliga sättet att leva, lära och älska. Det är dags att ändra på, tycker vi.

I dagens ständigt föränderliga samhälle, där tiden aldrig står stilla och något alltid händer, kan en lugn stund verka som ett gyllene elixir för ett barn. Kan något så enkelt som stillhet göra så stor skillnad? Absolut. De uppenbara förändringar som sker då barn och ungdomar får lära sig avslappningstekniker är bevis nog.

Yogapositionerna förbättrar barnens fysiska styrka, gör dem rörligare samt utvecklar både koordination och balans. Det förbereder dem även för lugn och ro. Eftersom yogapositionerna kan vara utmanande, uppmuntrar de barn att lära känna sina kroppar bättre vilket väcker en nyfikenhet inom dem. Hur fungerar egentligen kroppen? Målet med klassen är att arbeta med kroppen i fokus. När barnet har böjt, vridit, vänt, förflyttat sig framåt, bakåt, i sidled och till och med upp och ner hamnar kroppen till slut i ett läge där det är dags att släppa loss. Det är då avslappningen sker.

Guidad avslappning för barn
Barn måste lära sig att slappna av. Det är en färdighet, men när man har lärt sig den blir det enkelt att koppla bort och ta det lugnt. När man drar ner på tempot är det vanligt att de små barnen börjar vrida och vända på sig, medan tonåringarna blir nervösa och oroliga. Men både yngre och äldre barn drar dock nytta av tystnad. När du försöker få barn att slappna av ska du sänka din röst och med en mjuk stämma guida dem på resan. Var noga med att avslappningen sker naturligt och tvinga dem aldrig dit – de kommer när de är redo.

Annons
Annons

Några avslappningsmetoder:

 • Lyssna på upplyftande och avslappnande musik för att få barnen att koppla av. Musiken ger dem något att fokusera på och kommer att lyfta deras humör så att de blir både utvilade och glada.
 • Använd dig av guidad visualisering eller berätta historier för att få dem att slappna av. Lägg fokus på färger och bilder som väcker deras fantasi till liv. Håll det enkelt, verklighetstroget och avslappnat för att undvika överstimulering.
 • Yoga nidra är fantastiskt för barnen. Genom att följa dessa enkla råd kommer de guidas till djup avkoppling. Be barnen blunda och sedan spänna och därefter slappna av i kroppsdel för kroppsdel tills de är avslappnade nog att lyssna och komma ner i en djupare avslappning. Guida dem till att låta fokuset följa med från kroppsdel till kroppsdel för att kunna släppa loss och slappna av. Fokus ska sedan läggas på den naturliga andningen och barnet ska uppmärksamma hur luften strömmar genom kroppen. Använd dig av en kort och upplyftande visualisering för att främja avkopplingen.

Åter till medvetande
Återgå sedan långsamt till verkligheten för att skydda upplevelsen och därmed inte störa lugnet som har uppstått under meditationen. Bjud långsamt in barnet till uppvaknande genom att tala med en tyst och mjuk röst som successivt blir starkare.

Ett exempel:
”Bra. Ta nu ett djupt, långsamt andetag. Med långsamma och lugna rörelser ska du nu börja vicka på fingrar och tår. Gör cirklar med händer och fötter i samma riktning och byt sedan håll. Sträck armarna upp över huvudet och sträck på tårna samtidigt som du andas in och ut. Gnid handflatorna och fotsulorna mot varandra som en syrsa. Lyft knäna mot bröstet och vagga i sidled. För nu huvudet framåt mot knäna och vagga fram och tillbaka några gånger och avsluta i sittande position. Nu har du avslutat din avslappning, bra jobbat!” Ge barnen beröm eller lägg något gott på deras yogamatta för att förstärka deras prestationer.


 

FÖRDELAR MED AVKOPPLING

 • Avlägsnar trötthet
 • Avlägsnar rastlöshet, oro och stress
 • Förbättrar koncentration och medvetenhet
 • Piggar upp och ger ny energi
 • Frigör spänningar och stelhet i muskler och blodtillförsel
 • Centrerar känslomässig energi
 • Konsten att koppla av gäller inte bara vuxna. Om lärare skulle införa avslappningstekniker i klassrummet skulle det förändra barns liv till det bättre.
 • Avslappning för barn kommer leda till en mer harmonisk värld

 

Läs om 7 tips för att optimera hemmamiljön för dina barn.

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.