Yoga World
Annons
Annons
Yoga

Så hittar du tillbaka till yogan när motivationen tryter

Du står där helt tom. Synen av din yogamatta får dig att känna dig deprimerad. Du älskade verkligen yogan förut – du älskade friheten i rörelserna, elegansen som du bara trodde att dansare hade och glädjen av att rulla runt på golvet som ett barn igen. Men, viktigast av allt, du kände att du äntligen hade funnit en hälsosam plats som din kropp och ditt sinne kunde kalla för hem.

Men någonstans på vägen avtog din entusiasm, glädjen försvann och nu känns yoga som alla andra träningsprogram som du har provat, blivit förälskad i och sedan tröttnat på.

Tankarna snurrar runt i ditt huvud: ”Om jag bara kunde vara mer dedikerad till yoga. Om jag bara kunde sluta jobba, bli av med distraktionerna och yoga ordentligt. Kanske skulle en lärarkurs lösa det. Eller så behöver jag bara en paus från det.”

Men hur hittar du då motivation till din yoga, när du egentligen känner att du bara vill sluta?

Tänk tillbaka på det som fick dig att börja med yoga från första början. Det kan finnas många olika anledningar – kanske ville du se bra ut, uppnå ett lugn eller bli mer hälsosam? Oavsett vad det var som drev dig till att söka upp yogaklassen så finns det alltid en underliggande känsla. Vi vill känna oss hemma i oss själva, och vi vill känna en inre glädje och en acceptans.

Genom att tänka tillbaka på den känslan kan vi hitta tillbaka till den positiva entusiasmen igen. Om den negativa sidan av entusiasmen har tagit greppet om dig är det hög tid att fundera på varför du satte för ambitiösa mål och hur det kommer sig att du gick in för det alldeles för hårt.

Annons
Annons

Så vad kan du göra om din entusiasm har förstört kärleken till yogan?

  • Spola tillbaka din entusiasm och börja om på nytt med mer efterklokhet.
  • Den här gången ser du till att yoga passar in i ditt liv, istället för tvärtom.
  • Se dina sessioner som en lyxig ursäkt för att få slappna av, och inget annat.
  • Var lekfull när du testar nya yogapositioner, förvänta dig inte att du ska vara bäst.
  • Gör bara så mycket yoga som du kan och vill, och acceptera att det kan variera.
  • Kom ihåg att det inte finns något mål när du mediterar.
  • Sätt fysiska mål om du vill det, men se till att de är möjliga att uppnå och roliga.
  • Låt det mentala utrymmet som du frigör med hjälp av yoga sippra ut i det dagliga livet, och njut av det.
  • Se dina växande känslor som något underbart – äntligen kan du bli av med dem.
  • Prata med din lärare – om hen inte vet vad som händer kan hen inte hjälpa till.

Att motivera sig själv kan nästan kännas omöjligt när negativa tankar tar över. Men när vi analyserar situationen och ser var vi har saboterat för oss själva kan vi börja jobba emot att bygga upp en hälsosam praktik igen.

När dina känslor kommer upp till ytan ska du vara lycklig! De har dykt upp för att släppas ut, så låt dem gå och dämpa dem inte. Släpp iväg dem med ett leende och en kram till dig själv, för du har verkligen uppnått något i livet, och vem gillar inte kramar? Ironiskt nog kan vi inte bli bra på yoga förrän vi släpper behovet av att bli bra på yoga. Det är de där små negativa tankarna som gör att yoga känns för svårt och komplicerat, inte yogan själv.

Den största framgången du kan ha i yoga är att regelbundet återgå till din matta och njuta av din praktik. Om du har klarat det idag, gratulera dig själv. Om du inte har gjort det, tänk på det här:

Du står där och kollar på din yogamatta. Den här gången finns det inget behov av att ta i för att uppnå något, det finns inget mål du måste klara och du har gett dig själv en kram för att du är underbar. Du är inte bara fri från borden, orealistiska mål och en överdriven entusiasm, utan du ser också genuint fram emot att utföra din yoga. Du har varit modig som har arbetat med dina negativa tankar och du är redo för en nystart.

Nu när du har fått insikten om hur dina negativa tankar kan påverka din yogapraktik har du makten att överföra den här kunskapen till andra delar av ditt liv där det kan behövas, till exempel när du påbörjar en ny hobby eller aktivitet.

Det är dags att älska din matta igen. Sugen på lite yoga?

Av Phoenix Fenegan

Så gör du för att bli av med de negativa tankarna som sätter käppar i hjulen för din praktik.

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.