Yoga World
Annons
Annons
Yoga

Så gör du sidokråkan i halvlotus

Likt andra armbalanser så bidrar den utmanande positionen ardha padma parsvabakasana till att öka din styrka – mage och ben får sig en riktig omgång! – och koncentration i både kropp och medvetande.

FÖRDELAR

En positiv bieffekt är den massage du får för matsmältningssystemet i och med den djupa rotationen i bålen. Med benen i en halvlotus öppnar och stärker du höfterna och får samtidigt en djup känsla av avslappning.

VANLIGA MISSTAG

Det är lätt att glömma att du måste engagera bålen (core). De flesta nybörjare inser inte vikten av att aktivera de yttre och inre sneda magmusklerna (obliquerna) för att komma in i den här positionen. Ibland låter man foten på det böjda benet sträckas för långt fram (som i halv duva) vilket innebär att du tappar bandhas/låsen i positionen. Håll därför foten så nära ljumsken som du kan – tänk dig att du gör en framåtfällning i halvlotus. Och viktigast av allt är att våga flytta tyngden framåt.

Annons
Annons

TIPS

Håll övre delen av ryggen rundad som i kattpositionen; med andra ord, skulderbladen breda och isär. Tänk dig en sidokråka men med en mycket djupare vridning och ett stort engagemang i obliquemusklerna för att liksom ”suga kroppen uppåt”. Böj armbågarna i 90 grader för att skapa en hylla som benen kan vila på. När du sedan blir starkare och har mer kontroll kan du sträcka mer på armarna. Kom ihåg att krama armarna in mot kroppen som när du gör en chaturanga dandasana (armhävning).

TÄNK PÅ

Andningen kommer alltid först! När du väl fått benet i en halvlotus kan du föreställa dig själv stå på tå i en hotyoga-klass – andas ut och vrid till sidan samtidigt som du håller maglåset. När knät väl har hakat i överarmen så pressar du det knät mot armen. Den rörelsen kommer att skapa en energi och kraft som hjälper dig att lyfta höfterna, benen och överkroppen. Andas brett och mer ut åt sidorna i bröstkorgen. Till sist lutar du dig framåt och låter kroppstyngden vila på armarna. Det här är det viktigaste att tänka på när du gör en armbalans.

Om du är rädd att ramla framåt och landa med ansiktet först så använd med fördel ett yogabolster eller en kudde under huvudet.

Yogi: Victor Chau

LÄS MER: Våga dig på en flygtur med kråkan!
LÄS MER: Flygakademin – mer än bara handstående

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.