Yoga World
Annons
Annons
Yoga

Så gör du krigare B

Krigaren kommer i flera variationer och jobbar med höftöppnare men också med att stärka bålen, hitta grundning och fokus. Myten bakom den berättar om hur Shiva sliter av sina dreadlocks, varav en blir till krigaren Virabhadra som hämnas Shivas döda fru Sati. Positionen lär oss att vila stadigt och fridfullt i den pågående kampen mellan ego och hjärta utan att bryta mot ahimsa. Här tar vi en närmare titt på krigare B.

Krigare B är en bra position för att stärka benen och arbeta med höftöppning. Den mest uppenbara skillnaden mellan krigare A och B är fotplaceringen samt höftriktning. Stå med fötterna höftbrett isär, på linje, som i krigare A. Du kan eventuellt utöka avståndet lite, men det känner du bäst själv.

Flytta den främre fotens häl i linje med bakre fotens häl eller hålfot – det som känns bra i höfter och ländrygg. Det främre knät ska vara i 90 grader. Se till att knät är över fotleden och att du kan se stortån på insidan av knät samtidigt som du håller det bakre benet rakt. Samma sak som i krigare A gäller även här: tryck ner lilltåsidan och föreställ dig att du drar upp ett blixtlås från undersidan av hålfoten längs med yogatightsens innersöm via knät upp till höften.

Bakre fotens vinkel då? En del säger strikta 90 grader, andra bjuder in till en mer inåtroterad fot. Om du känner efter själv märker du att det blir en mer intensiv höftöppnare om den bakre foten är i 90 grader, samtidigt som det ökar risken för att det främre knät faller in mot mittlinjen och att du kollapsar i svanken.

Annons
Annons

Om du istället vrider in den bakre foten kan du hitta en inåtrotation i det vänstra, bakre höftbenet, vilket ger en mindre påtryckande öppning och skapar möjlighet att koppla på magen och slippa kollapsen i ländryggen. Som med så mycket annat handlar det om olika skolor inom yogan, så känn efter själv, testa och utforska på din matta. Prata gärna med din yogalärare om varför hen lär ut som hen gör och avgör sedan om det är rätt för dig.

Utan att tappa 90 grader i främre knät, avståndet mellan fötterna eller lättheten i positionen (kom ihåg att asana betyder stadig, avslappnad position) ska du börja jobba främre hälen mot den bakre, så du kopplar på baksida och insida lår istället för att hänga, och lägga all vikt, i framsidan av benet.

Observera hur din överkropp är placerad, har du fallit in i en svank där rumpan pekar mot ena långsidan på mattan och överkroppen skiftat mot andra? Lutar du dig mer mot främre knät, alternativt bakåt i salen, eller har du hittat centrum med axlarna ovanför höfterna? För att få till ditt centrum behöver du stabila ben – arbeta pubisbenet upp mot naveln, jobba in revbenen och sträck ut ryggen. Förläng sedan armarna ut åt sidan som ett T, rulla bak skuldrorna, slappna av i axlarna och rotera handflatorna ner mot marken.

Krigare-B_ostadig-grund-21

Krigare B med ostadig grund – FEL
Precis som i krigare A tenderar lilltåsidan att tappa kontakt och hålfoten att kollapsa, vilket gör att det bakre knät då ofta buktar ut. Jobba mot ett starkt och rakt bakre ben. Det främre benet ska ner mot 90 grader, men har du knäproblem ska du självklart anpassa positionen utifrån det. Håll koll på att knät är över ankeln, inte skjuter fram över tårna, samt att du kan se stortån på insidan av knät. Märk också att jag tappat bakre armen. Jobba mot att hålla båda armarna i jämnhöjd med axlarna utan onödiga spänningar.

Krigare-B_lutad-svank-22

Krigare B med svank eller lutning – FEL
Uppmärksamma din svank – om rumpan putar bak överdrivet mycket – och om de nedre revbenen ”sticker ut”. För att inte luta överkroppen för mycket framåt (i det här fallet mot den mattkant som bröstet pekar mot) kan du föreställa dig att du har en vägg bakom ryggen som du kan luta dig mot. Det hjälper dig att komma upp med axlarna över höfterna.

Här kan du även lära dig hur du gör den uppåtgående hunden.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.