Yoga World
Annons
Annons
Möt

Rock’n’roll-yoginin Bibi McGill: “Ibland kan jag önska att jag inte vore så annorlunda”

Bibi McGill är inte bara grym på att spela gitarr bakom Beyoncé – hon är också en grym yogini. 

Vi har sett Bibi McGill bakom kändisar som Beyoncé och Pink och vi vet att hon verkligen kan rocka loss när hon vill det. Men när hon inte står på scenen är hon mindre rockig och mer naturnära – vare sig hon befinner sig på mattan eller sjunger kirtan. Yoga World har pratat med henne om hennes yoga, hennes musik och hur hon väver samman sitt yin och yang för att bli en spirituell fredskrigare.

Berätta om din yogaresa. Hur började den och var befinner du dig nu?

– Jag har varit intresserad av hälsa sedan jag var ung. Jag idrottade mycket på college och studerade kinesiologi. Jag var också intresserad av andlighet, så när jag blev äldre så började jag få upp intresset för yoga. Jag började med det 1998 när jag inte jobbade. Då tog jag min första yogaklass och kände att det inte bara var riktigt svårt, utan det gjorde mig lycklig och jag ville göra om det. Jag började med hatha och kundalini, men jag ville ha mer. När jag turnerade så upptäckte jag ashtanga, vilket passade perfekt för mig för jag kunde göra det överallt. Så småningom blev jag också lärare i det.

Vilken typ av yoga undervisar du i?

– Ashtanga passar inte alla, så “min” yoga är en friare vinyasa-variant. Inte poweryoga, jag tror inte riktigt på det konceptet.

Varför inte?

Annons
Annons

– Jag tycker att vi i väst ofta tar mikroskopiska delar av yogan och använder dem för att bättra på våra egon, och då missar vi mycket av det viktiga. Vi har gjort yoga här i mindre än 100 år, så varför tror vi att vi kan göra det bättre än vad någon har gjort i flera tusen år? Det får inte bli för mycket fokus på utseende och “power” – yoga handlar ju om andning. Om jag inte hinner med att andas på en klass så gillar jag den inte. Med det sagt så vet jag att det finns människor som har fått sina liv helt förändrade tack vare poweryoga, vilket såklart är helt fantastiskt! Det är bara det att det finns så mycket mer.

Du reser mycket, hur gör du för att kunna göra din yoga ändå?

– Det handlar om att prioritera – jag yogar när jag vaknar helt enkelt. Ibland hinns det inte med, om jag reser 20 timmar i sträck till exempel, men jag försöker yoga varje dag.

Har du någon yogaposition som du tycker om extra mycket?

– En av mina favoriter är Urdhva Padmasana (upp och nervänd lotus) eftersom det tog ett tag för mig att lära mig den, så den är en påminnelse om hur långt jag har kommit. Jag gillar också Parivrtta Surya Yantrasana.

Du verkar vara ärlig mot dig själv. Har du alltid varit det?

– Det är många som frågar mig om det, men jag är den jag är och har alltid varit det. Jag kanske är gammaldags men jag har alltid haft gränser och integritet. Jag menar inte att jag är en ängel men jag har velat vara en felfri människa eftersom jag känner att jag är en del av något större som är felfritt och gudomligt. Jag har velat lysa så starkt som jag kan. Men jag har förstått att det kan vara svårt för andra, de kan inte vara ärliga. Jag vet inte – ibland kan jag önska att jag inte vore så annorlunda.

Kan det livet vara lite ensamt?

– Ja, till och med bland yogis och helare kan det vara det. Det är många som vill säga rätt saker, men de gör inte jobbet sen. Du måste leva det.

Vad är det för jobb?

– Folk vill inte inse sanningen om sig själva och vad de gör som orsakar skador och lidande. Jag har förståelse för det, men det räcker inte att bara göra yoga och att sjunga kirtan. Du måste jobba varje dag för det, så plocka upp verktygen och sätt igång.

Finns det något mer du skulle vilja säga till världen?

– Var sann mot dig själv, var autentisk, följ dina drömmer och dina passioner. Och gör ditt bästa varje dag för att leva ett så felfritt, lyckligt och spännande liv som möjligt utan att skada någon.

Text: Kathleen Kraft

LÄS MER: 7 yogastilar – vilken passar dig?
LÄS MER: Run. Play. Yoga – en yogasekvens för att sträcka ut

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.