Yoga World
Annons
Annons
Yogaliv

Prioriterar du din egen yoga?

Att livet är hektiskt är lika bra att inse. Yogalärare eller inte, vi har alla en miljon saker att göra – från att träna yoga till att organisera våra barns förehavanden eller vad det nu är vi väljer att fylla våra scheman och liv med.

Ofta är det våra egna behov som inte prioriteras, vår egen yogapraktik som blir lidande, när det hamsterhjul som kallas livet snurrar allt fortare. Vi bågnar under pressen av att alltid utföra saker lite bättre, vara lite duktigare – vilket gör att vi glömmer en av yogans grunder; vikten av balans. När vi rycks med i den yttre världens vändningar där det finns lite eller ingen tid för självreflektion blir undervisningen av våra yogastudenter inkonsekvent och oförenlig med läran och de människor vi verkligen är innerst inne. Och det är då motståndets fula nuna dyker upp och gör det svårare att ta sig till den egna mattan överhuvudtaget.

Kanske känner vi förakt för de yogalärare som tycker det är lätt som en plätt att både undervisa och ta sig tid att utföra sin egen praktik. Och när vi når den punkten kommer frågan: Var i hela friden gick saker och ting fel? Det är dags att återgå till grunderna. Det är dags att dra ner på tempot. Det är dags att sätta oss själva främst, framför våra yogastudenter, vår familj och våra vänner – vilket dock är lättare sagt än gjort för oss som verkligen bryr sig om våra medmänniskor.

”Se till att sätta på din egen syrgasmask först, innan du hjälper någon annan.”

Den här instruktionen tar vi för given när vi reser jorden runt med flygplan, men att lyda samma råd i det dagliga livet är väldigt mycket svårare. Det känns orimligt att sätta sig själv främst, att se efter sina egna behov innan man uppfyller andras – ändå är det precis det vi behöver göra om vi vill kunna guida andra människor till välmående. För vad ger oss annars rätten att föra yogans budskap vidare, om vi inte lever som vi lär? Så istället för att leva utifrån och in, att låta den yttre miljön diktera hur vi lever våra liv, måste vi ära oss själva och bryta ovanan med att sätta andras behov framför våra egna.

Annons
Annons

Ett tips är att fundera på hur en dag när du inte hinner träna yoga ser ut jämfört med en då du hinner ta dig till mattan.

Det gör det kanske enklare att avsätta tio minuter varje dag för din egen praktik. Utan en daglig yogapraktik är det nämligen lättare att försova sig eftersom man inte får tillräckligt många timmars kvalitativ sömn under natten. Detta bidrar i sin tur till att man stressar upp ur sängen, gör sig i ordning i all hast för att därefter komma iväg, fylld med en känsla av total utmattning och otillräcklighet redan innan dagen har börjat. Avsätter du däremot tid att träna yoga varje dag blir sömnen automatiskt bättre, och du känner dig pigg, alert och redo att ta dig an dagen. Så unna dig en stund på mattan varje morgon, det ger dig en känsla av kontroll och hjälper dig att prioritera rätt under den kommande dagen.

Viktigt att ta sig tid

Hur stor betydelse en daglig stund på yogamattan har är inte svårt att räkna ut – innerst inne vet vi ju att det är någonting som vi mår bra av. Ändå är det våra betingade övertygelser som ibland får övertaget. Vid den här tiden på året, med allt som ska hinnas med innan semestern, är det viktigare än någonsin att ta sig tid att utföra sin egen yogapraktik, för det är när tanken ”jag har inte tid att yoga” kommer som man verkligen behöver en daglig rutin på yogamattan. När vi nås av denna insikt kan vi föra den vidare till våra elever, vilket kanske är en av de finaste gåvor du kan ge till dem som kommer till dig för att utöva yoga.

För vi minns ju alla hur det var att ta det stora steget från att då och då gå på yogaklasser till att finna disciplinen att skapa en egen rutin för vår yogapraktik. Beslutsamheten kan vackla och försvagas men det är absolut nödvändigt att vi gräver djupt inom oss själva, sätter oss själva i första rummet – inte minst på grund av att det är många människor, ibland vilsna och som inte är i kontakt med sig själva, som sätter sin tillit till oss och de svar vi kan bidra med genom yogan. Så varför inte hoppa på mattan nu och göra en snabb Adho Mukha Svanasana! Skapa kontakt med din andning, sjunk ner mot hjärtat och känn känslan av frihet.

Som yogalärare är vår egen praktisering ett sätt att ta hand om oss själva och bör vara någonting som vi ger oss själva dagligen för att behålla energin.

Ligger din egen yogapraktik högst upp på din prioriteringslista? Om inte, varför inte?

Text: Jo De Rosa

LÄS MER: Skillnaden mellan en yogainstruktör och en yogalärare
LÄS MER: Tid för egen yogapraktik – det viktigaste för en yogalärare!

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.