Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://yogaworld.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Yoga World
Annons
Annons
Resor

Portugal: Perfekta platsen för dig som är sugen på äventyr

Yoga World tar en tripp till Portugal för att kombinera surfing, yoga, klättring och mycket mer.

Som van surfare hade jag hört talas om Portugals vågor, och att de passade utmärkt för både nybörjare och proffs. Därför fanns det sedan lång tid tillbaka på min lista över resmål jag ville åka till. Efter lite efterforskningar på internet hittade jag och min pojkvän ett ställe som verkade som den perfekta platsen för två äventyrssugna personer – ett lugnt retreat vid namn Karma Surf Retreat som ligger vid bergen över Lissabon. När vi fick se att det anordnades yogaklasser, surfinglektioner och mycket mer bokade vi snabbt in oss.

Vi visste att vi hade gjort rätt när vi efter en flygtur till Lissabon, följt av en 30 minuter lång transfer, välkomnades med öppna armar av Laura som skulle bli vår värd under veckan. Hon visade oss runt i den stora men hemtrevliga villan som har en underbart avslappnad stil med en lounge och terrass som kantas av mjuka tyger och meditationsböcker. Vi gick sedan ut, förbi  utomhusterrassen där morgonyoga anordnas på somrarna. Naturen runt omkring är fantastisk – en blandning av grönt från växtligheten, blått från havet och glitter från solen.

Vi fortsatte förbi utomhuspoolen till den fantastiska trädkojan där yogaklasserna äger rum under hösten. Trädkojan ligger gömd bakom blomstrande buskar och gröna träd, och är en fantastiskt lugn och stilla plats. Laura erbjöd oss en kall öl eller ingefärsvatten innan hon visade oss till våra vackra rum i villan. Det finns sex rum och vårt hade en underbar stämning tack vare den rosenbladstäckta sängen och drömfångaren som hängde i fönstret. Utanför såg vi vår egen lilla privata terrass och hammock, som passade perfekt till morgonens läsning.

Samma kväll träffade vi den förtjusande kocken Leonor och fyra andra gäster – två kvinnliga vänner som hade kommit tillsammans och två andra kvinnor som reste ensamma. De var alla mellan 20 och  35 år gamla. Vi fick veta att måltiderna främst är vegetariska och att frukost och en lättare lunch ingår i paketet. Du kan också få middag om du betalar extra, med undantag för onsdagar då alla inklusive personalen äter en överraskningsmåltid tillsammans. Den här kvällen fick vi en ljuvlig välkomstmåltid bestående av soppa på butternutpumpa, couscousfylld paprika och chokladtårta – en bra start på resan!

När vädret inte är så tillåtande hålls yoga- och meditationsklasserna i en vacker trädkoja.

RUTINEN
Laura berättar att alla dagar startar med en yogaklass klockan åtta i trähuset. Därifrån kan man se ut över bergen mot Cascais, som är en charmig portugisisk fiskeby till väster om Lissabons fantastiska kust, och på håll kan man även se Lissabon. Sedan är det dags för frukost, innan du väljer en aktivitet att ägna dig åt resten av morgonen. Det kan vara surfing, klättring, SUP (Stand Up Paddling), vandring, cykling eller att helt enkelt chilla på  solterrassen och bada i poolen. Därefter får du lunch och kan sedan hitta på en annan aktivitet eller bara ta det lugnt. Sugen på att gå ut på kvällen? Personalen hjälper dig att boka taxi och ger tips och råd om vart du kan gå.

Annons
Annons

Den kvällen gick vi och la oss i vårt rum, fulla av förväntan inför vår semester. Morgonen efter vaknade vi till ett dignande frukostbord med allt från hemmagjord granola till gröt, juice, ägg och all färsk frukt du kan tänka dig. Den här dagen är vanligtvis en vilodag men vi kände för att göra något aktivt och bokade därför in klättring. Vi mötte vår klättringsledare, en 26-årig kvinna vid namn Isa. Vi hade klättrat innan och trodde att vi visste vad som väntade oss, men läget (precis vid havet i Casa De Guia, ungefär en kvart från huset) kombinerat med Isas kunskap om området gjorde det till en helt ny upplevelse. Det finns en bra blandning av klättringsrutter för såväl nybörjare som avancerade klättrare. Vi testade att klättra en rutt där vi tog oss upp med hjälp av sprickorna i berget. Det var väldigt svårt, men wow vilken känsla man får när man når toppen!

När vi körde tillbaka till huset på eftermiddagen kände vi oss helt slut men lyckliga. Vi njöt av en sen lunch med valnötter, smörbönor och granatäppelsallad tillsammans med en färsk smoothie. Den kvällen spenderades i villan, där vi pratade med de andra gästerna och drack vin och åt dipp, sallad, hemgjort bröd och rödbetsmousse.

Klättringen var svår, men wow vilken känsla man får när man når toppen!

AVSLAPPNANDE PADDLING
Nästa dag bokade jag in mig på SUP med två andra gäster. Vi släpptes av vid Cascais för att möta vår guide, en engelsk man vid namn Nick. Han tog oss genom lugnt vatten och runt hamnen. Vattnet är väldigt klart och du kan se fiskar som simmar under  dig. Efter en timme bestämde vi oss för att avsluta med ett uppfriskande dopp. Den kvällen tog vi oss till Lissabon för att äta middag och upptäcka miljön. Vi kom dit genom att ta en taxi till Cascais och sedan tåg i 30 minuter. I luften kände man doften av apelsinträd och havssalt, men tänk på att det är extremt mycket backar där. Det går spårvagnar men om du verkligen vill upptäcka miljön bör du ta dig tid att vandra längs de vackra gatorna, och kanske kolla in i de vackra små butikerna och bagerierna (pastel de nata är till exempel ett känt bakverk som har sitt ursprung här).

Portugal är ett bra val för den som vill surfa i Europa.

DAGS ATT SURFA
Ännu en dag dag passerar och fyra av oss tar oss till Carcavelos, en härlig strand i närheten, för att surfa med de roliga instruktörerna Vasco och Mario. De är själva uppväxta i området och känner till havet som om det var deras bästa vän, vilket gav oss alla ett stort förtroende. Vi värmde upp på stranden med lite stretching, och fick sedan några tekniktips innan instruktörerna tog på simfötterna och förde oss till vattnet. I vår grupp fanns både nybörjare och erfarna surfare, och Vasco och Mario såg till att alla kände sig bekväma. De gav oss beröm när vi lyckades fånga den perfekta vågen, och även när vi trillade.

Vi åkte sedan tillbaka till villan för ännu en hälsosam lunch, som följdes av en meditationsklass. Den kvällen tog vi oss till en lokal tapasbar, där den ultrafärska maten är lokalt producerad. Nästa morgon, efter ännu en fantastisk surfingsession, fick vi en speciell lunch i villan. Med ett glas vin skålade vi för måltiden som visade sig bestå av arroz de tamboril (marulksris, reds. anm.) – en känd portugisisk fiskgryta. Vi drog oss tillbaka till terrassen för att läsa våra böcker, men blev för distraherade av den fantastiska utsikten. Jag hade kunnat sitta där i en evighet, men blev kallad till trädkojan för att få en fantastisk djupvävnadsmassage av massören Micky.

LÄS MER: Yoga, SUP och surf i Portugal

KULTURLIV
Under resten av veckan hann vi vandra, cykla mountainbike på Serra de Sintra, yoga, klättra och den sista dagen ta en tripp till Sintra med några andra gäster. Sintra ligger nära Serra-bergen, dit Portugals kungligheter brukade åka från Portugal för att komma undan sommarhettan. När du kommer dit känns det som att du har stigit in i en saga. Färgglada byggnader och vita palats verkade finnas överallt – det kändes som en helt annan värld jämfört med moderna och livliga Lissabon. Vi åkte tillbaka till villan, men stannade på vägen till på en lokal bar för att skåla med våra vänner för en fantastiskt avslappnande men äventyrlig semester. Vi kunde checka av den portugisiska kusten på vår lista, men vi är definitivt sugna på att återvända snart!

En vecka på Karma Surf Retreat kostar från cirka 9 000 kronor, exklusive flyg. I priset ingår tio yogaklasser à en timme, två surfinglektioner à två timmar, surfutrustning, transport till lektionerna och tillbaka, ekologisk frukost, lunch, välkomstmåltid och ytterligare en måltid.

Text: Lucy Pinto Foto: Lucy Pinto och Karma Surf Retreat

LÄS MER: Uni Sushi Ericeira – fisk som du aldrig smakat fisk förut
LÄS MER: Träningsresa i Portugal

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected]dohi.se 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

1