Hört talas om okinordisk mat? Det är företaget Foodoki som utvecklat maträtter, ja en hel matfilosofi faktiskt, med inspiration från hur man på japanska ön Okinawa, en så kallad blå zon där invånarna lever särskilt länge.
Den nya matfilosofin grundar sig på studier av Okinawabornas matvanor och syftar till att förebygga flera vanliga livsstilssjukdomar, med en bas av mycket grönt och där njutningen och ett bra förhållningssätt till maten är viktig.
Här kommer ett recept för dig som vill testa bums! (2 port)
• 2 dl hel havre
• 4 dl vatten
• 3 dl havremjölk
• 1 kanelstång
• 1 krm vaniljpulver
• Ev en liten nypa salt
• Skivade jordgubbar
1. Lägg havren i blöt i 8 timmar. Häll av vattnet och spara till kokningen. Häll ner vatten, havremjölk, hel havre, kanelstång och vaniljpulver i en kastrull och rör om.
2. Koka upp och låt koka i 45 minuter på svag värme – rör med jämna mellanrum. Lägg upp i skålar och toppa med skivade jordgubbar och havremjölk.
Text: Emma Samuelsson
LÄS MER: Okinordisk matfilosofi i 5 steg
RECEPT: Yoghurt på quinoa och kokosmjölk
RECEPT: Glass till frukost?! Absolut!