Yoga World
Annons
Annons
Hälsa

Nyfiken på: Shamansk healing

Att läka och balansera sin energi är inget nytt, snarare tvärtom. Många uråldriga traditioner har den balanserade energin i fokus för läkning på alla nivåer, fysiskt som psykiskt.

Inom traditionell kinesisk medicin kallas den chi och ligger i centrum för vårt välbefinnande och inom ayurvedan kallas den prana. Men det finns en teknik för att läka vår energi som varit närvarande i över 100 000 år, nämligen shamansk healing. Ett sätt att aktivt jobba med vår inre energi och vårt yttre energifält, vilket är väldigt kraftfullt och transformerande. Min nyfikenhet inför hur vi kan läka vår energi har länge varit stor och när jag fick möjligheten att prova en session med energimedicin så gick jag in med vidöppet hjärta och sinne. Susanne Sabo Andersson är snart färdig shamansk helare och då vi befann oss på varsin sida av Europa gjorde vi healingen per telefon. Jag förberedde mig genom att fokusera på att slappna av, dricka ett glas vatten och försökte stilla tankarna så mycket som möjligt. När Susanne sen ringde, bad hon mig lägga eller sätta mig bekvämt. Det lilla strandhuset som då var mitt hem var lugnt och tyst och jag la mig till rätta på vardagsrumsmattan.

Solens strålar dansade in genom verandadörrarna och jag kände mig genast trygg med Susanne som min guide i detta nya, spännande. Vi började med att prata om olika blockeringar som jag eventuellt upplevde och i samtalet blev det tydligt att jag hade en kraftigt blockerande energi och kände att den låg bredvid mig, på vänster sida av min kropp. Susanne frågade om hon fick tillåtelse att gå in i min energi, vilket jag välkomnade då jag var trygg i att hon var den som skulle kunna hjälpa mig att skifta denna negativa energi. Susanne hade i början av samtalet sagt att hon var den som höll i processen och min uppgift var att andas. Jag förstod redan då att det fanns möjlighet att min fysiska kropp skulle påverkas. Och om den gjorde! När hon fått tillåtelse att gå in i min energi kände jag hjärtat gå igång, men det var inte i form av obehaglig hjärtklappning, utan mer som ett aktiverat och vaket hjärta. Jag kände en pirrande känsla sprida sig över hela kroppen, som små champagnebubblor dansade runt i ådrorna och den fysiska reaktionen var total. Jag kom ihåg hennes ord och fokuserade på att andas kontrollerat och djupt, och istället för att försöka fly från den känsla som uppstod, stanna i den, vara i den och låta läkningen äga rum.

Shamansk healing är en energimedicinsk riktning som har sina rötter i ursprungsbefolkningarnas traditioner.

EN GUIDANDE ENERGI

När Susanne var färdig använde hon en speciell maracas för att rena energin. Hon tände också rökelse för att rena och bygga upp. Jag låg kvar på golvet och kände bara ett stort behagligt lugn. Susanne frågade mig om jag hade fått något budskap, men jag kunde inte direkt uppleva att jag fått det. Då berättade hon att hon sett en fågel, ett klokt djur, likt en Fenixfågel. Om själva energiläkningen varit transformativ, rörde budskapet mig djupt, djupt inuti. Tårarna rann i strid ström och jag fick ta några ögonblick till att samla mig. Några veckor tidigare hade jag fått en djup längtan efter en äldre slags trygghet, som en mentor eller en klok morfar. Och det var precis vad Fenixfågeln representerade för mig. Jag kände att det var en energi därute som fanns där för mig, när jag behöver extra guidning, styrka eller mod. Mod var också något jag kände efter energiläkningen och Susanne bad mig komma på något som kunde trigga minnet av mod och jag knöt då en stark relation med mina två foo dogs, eller kinesiska vaktlejon, som jag alltid har med mig vart jag än reser. De kommer att agera som en påminnelse om det mod jag besitter, som Susanne hjälpte mig att se och som min Fenixfågel hjälper mig att hitta om jag tappar det.

SAMTAL MED EN ÄNGEL

Efter ett litet tag erbjöd Susanne mig att gå och prata med en ängel. Jag fick ställa vilka frågor jag ville och kunde få svar i ord, bilder eller förnimmelser. För mig var ängeln väldigt tydlig, jag gick över en hängbro och där stod hon och väntade. Vi samtalade om mod och handlingskraft, om att följa hjärtat och leva med mening. Hon betryggade mig om att jag har allt jag någonsin behöver inom mig, att jag är beskyddad och att jag alltid kan be om guidning och hjälp. Jag berättade allt för Susanne och hon lyssnade med ett stort lugn och förståelse. Vi samtalade lite om vad jag upplevt och sen rådde hon mig att ligga kvar och bara vila. Många timmar och även dagar senare upplevde jag ett stort lugn inom mig. Och flera veckor efter upplevde jag att ett skifte skedde inom mig, att det Susanne gjort den där eftermiddagen hjälpte något stort och viktigt att transformeras inom mig.

Häromdagen när jag varit med om något mycket påfrestande och kände att hjärtat bankade som en stånghammare, upplevde hjärndimma och inte riktigt fann någon hållbar lösning på mitt problem, satt jag i bilen för att åka och handla. Jag skulle köra ut från en korsning och blev då genskjuten av en skåpbil som kom mitt emot mig och svängde rakt framför mig. Först blev jag upprörd över vårdslösheten, men sen såg jag loggan på bilen, en jättestor Fenixfågel. Lite senare under samma biltur ser jag bilen igen. Jag hade nog aldrig uppfattat Fenixfågeln om den inte stannat upp mig som den gjorde. Jag log, kände lugnet och blev påmind om att jag inte är ensam i mina stora beslut, dilemman och utmaningar. Jag har aldrig sett bilen eller firman innan och inte efter den här dagen heller. Slump eller … ?

Energin renas med hjälp av en speciell typ av maracas.

Hur fungerar shamansk healing?

Susannes klienter kommer med olika typer av utmaningar som pengar, relationer, gamla tankesätt, mod eller snarare bristen därav, våga göra nytt och tänka nytt. Susanne frågar alltid under sessionen om det känns okej att hon går in i klientens energi och får på så sätt bekräftelse på att de tillsammans tittar på problemet.

Annons
Annons

– Det handlar om att du ska vilja ha bort den känslan, att du är redo att göra dig av med ditt gamla sätt, för när man gör en liten förändring, då kan det ske förändringar på många plan. Även små steg ger nya perspektiv.

När healingen sker på distans är det viktigt att klienten är införstådd med att han eller hon har ansvar för sig själv. Susanne kan inte vara där och lugna systemet och då är det bra att vara medveten om att det kan uppstå fysiska reaktioner.

– Det är något i kroppens system som behöver få komma ut för att kunna komma ned eller i balans efteråt. Något triggar en känsla, en energi, säger Susanne och förklarar att det också kan vara som ett sår, något som behöver läkas inombords.

– Beroende på vem jag möter och hur behoven ser ut just där och då eller här och nu, så ser sessionerna väldigt olika ut. Jag följer inte manus utan låter det bara ske, låter universums energi få flöda. Jag ställer frågor för att öppna upp problemet, för att gå in och titta på det. Med känsligheten i tredje ögat så tänker jag att vi blir mer finkänsliga för vilka frågor som ska ställas. Jag använder NLP (neurolingvistisk programmering, reds. anm.) som en grund då det är en bra teknik för att öppna upp, sen får det landa utifrån vart frågor som relateras till problem tar oss, så kallade tracking questions, förklarar Susanne och säger att det kan vara så att man kommer med ett problem och när man sen kopplar bort det logiska så att det omedvetna poppar upp mer så kanske man landar i ett annat problem.

– Vi kanske tycker att vi är överviktiga, men det är inte det som är roten till problemet, utan det kan vara att man inte känner sig sedd eller hörd i ett sammanhang eller att man behöver stå upp för sig själv. Sen tänker jag att om vi kan initiera en slags dans med varandra i sessionerna så har vi connection, och då sker det grejer, säger Susanne insiktsfullt.

– Jag gör energihealing via telefon och jobbar också med att möta människor. På ett sätt är det renare att jobba genom telefon, jag lyssnar då in tonlägen och energier över linjen, men när du ser en person som ligger framför dig så ser du tydligt hur andningen går i kroppen och även skiftningar i andra nyanser, som störande ljud runt omkring eller att personen inte är bekväm förrän efter ett tag. Vilken form som passar bäst beror på vad vi behöver göra. Om vi till exempel ska göra en kakaodryck eller göra initieringar då behöver vi vara där fysiskt.

Att behandla andra ger Susanne väldigt mycket:

– Min empati och mitt eget växande påverkas väldigt positivt. Varje person har sin resa som blir unik under behandlingen. Innan varje behandling förbereder jag mig genom att ta fram papper och penna, mina speciella stenar, kanske tänder ljus och har ibland rosenvatten framme. Och så ber jag mina änglar och mina hjälpare i mitt liv hjälpa till att skapa en trygg och lugn plats i det jag ska möta, berättar Susanne som säger sig ha fått fantastisk feedback och mött mycket tacksamhet.

– Människor upplever ett stort lugn och djup avslappning efteråt, säger Susanne som renar energin med hjälp av så kallade rattles, en typ av maracas, i händerna genom att svepa bort oönskade energier, ta in energi ovanifrån och fylla det tomrum som uppstår. Hon bränner också ibland träsorten palo santo och tänder ljus.

Susanne Sabo Andersson jobbar idag med energimedicin i olika former.

EN SHAMANSK RESA

Susanne berättar att hon alltid varit en sökare och väldigt nyfiken av sig. Och under en vandringsresa i Nepal för två år sedan bestämde hon sig för att hoppa på utbildningen som hålls av Cissi Williams och bygger på flera olika tekniker. Just den här utbildningen är till viss del förlagd till Charney Manor i Oxfordshire men är även upplagd så att man tränar och studerar på hemmaplan. Första delen handlar först och främst om sitt egna läkande och sen kan man utbilda sig för att kunna praktisera energimedicin. Susannes egen resa, kunskap och förståelse för de starka energier som verkar, fördjupades under en shamanresa till Peru.

– Jag är så otroligt tacksam att jag gjorde den här resan, dels att meditera i Machu Picchu, och sen när Jeanette Mantel som är shaman och lärare, tog med vår grupp på en helt annan resa ute i vildmarken. Tillsammans med en peruansk shaman och hans fru gjorde vi här ritualer tillsammans. Det var väldigt mycket energier, gåvor och upplevelser. För mig var det en häftig resa att sova i tält när det var så kallt och så bedårande vackert. Där i Peru är energierna så mycket mjukare än i Nepal. Vi var där efter regnperioden och det blommade så vackert, lamadjuren gick och betade med sina små ungar och vi kom så nära stjärnhimlen, det var magiskt.

Text: Pia Andrea

LÄS OCKSÅ: Röstens helande kraft – upptäck den med QiSång
LÄS OCKSÅ: Leder och hälsa – rörelse är medicin!

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.