Yoga World
Annons
Annons
Möt

“När man yogar tar man bort det sura man tänkt”

Ida Johansson, skådespelerska i Glada Hudik-teatern och förmodligen Göteborgs mest självklara person när det kommer till att prata kärlek, känslor, relationer och yoga. Möt en aldrig sinande inspirationskälla!

– Kärlek är min starka sida. Kärlek känns som att man vill sätta sitt eget behov till sidan för den andres skull. Jag älskar också mig själv. Jag tyckte om speglar när jag var liten, jag brukade se mig i spegeln och talade till mig själv rakt in i hjärtat.

Att ställa frågor till Ida är speciellt… gång på gång påminner svaren om hur gärna jag vill övertänka och analysera sådant som egentligen inte går att tänka fram.

“Den här kvinnan är yoga personifierad, mindre tänk, mera känn”, tänker jag flera gånger under intervjun.

– Jag är positiv. Jag tror det kommer från min mamma och min bror Dennis, säger hon och tittar upp på sin bror som sitter i fåtöljen mitt emot.

Dennis ”titel” i sammanhanget (förutom bror) är ledsagare. Han jobbar med Ida och hänger med henne när hon åker till Hudiksvall och repar och när de är på turné. De växlar några ord, vem är egentligen chef ? ”Han bestämmer”, säger Ida och pekar över bordet. Dennis skrattar… ”Nej du! Vi är ju ert fotfolk, innan man vet ordet av så servar vi er stjärnor med apelsinjuice och annat.”

För ja, hon är en stjärna! Inte bara som skådespelare och dansare, utan människa. Karisman är omedelbar och oemotståndlig. Något som troligen beror på den självklara kärleken till sig själv.

– Ida säger alltid, ”jag är så glad för min skull”, berättar Dennis.

– Ja, det är jag verkligen, fyller Ida i samtidigt som Dennis fortsätter;

– Jag har tänkt mycket på det, för det blir så tydligt med Ida att bara för att man är glad för sin egen skull, så betyder ju inte det att man inte är glad för andras skull. Och hon påminner mig om hur befriande och lätt det är att tycka om någon som uppriktigt älskar sig själv. Det blir en så skön energi runt en sådan människa.

Annons
Annons
Brodern Dennis är Idas ledsagare och följer med på repetitioner och turnéer.

Ida, berätta om din yoga?

– Jag älskar min yoga! Jag yogar med mamma varje torsdag efter jobbet på Café 9:an. Hon har då tänt ljus och gjort i ordning, så vi yogar tillsammans det första vi gör. Det är underbart att göra yoga med mamma. Gymmet jag går på, har träning online så vi tittar på en film och gör efter. Vi börjar med barnet när man ligger rakt fram, sen kommer katten och kon och sedan barnet igen. Det är skönt, man får träningsvärk, men det är bara bra för hälsan.

Jobbar ni mycket med andningen då också?

– Ja vi andas…

Hennes svar är ofta så. Korta, alltid kristallklara. Hon fortsätter;

– Man släpper tankarna fria och då försvinner det negativa. Man städar här inne. Man stänger av och startar om. När man yogar tar man bort det sura man har tänkt.

Minns du första gången du yogade?

– Ja, på en träningsresa i Portugal. På stranden! Jag blev mer avslappnad direkt. Man tar liksom all energi och ger till en enda plats. Rätt plats. Jag gillade yoga med en gång.

Ida berättar vidare om hur hon alltid varit en glad och omtänksam person. Hur mycket hon tycker om att kramas och när  samtalet går vidare in på temat kärlek skiner hon upp i ett soligt leende.

– Min kille heter Glenn Andersson. Min kärlek till honom är mitt livs dröm. Varje gång han gör någonting så skrattar jag. Och så säger han så fina kommentarer, det är unikt med honom. Han är den som, och det här är det finaste man kan säga, fångade mig med ett ögonkast och fick drömmen att bli sann.

De träffades när hon spelade Wii på sitt gruppboende i Mölndal berättar hon. Han klev in genom dörren. Hon tittade i smyg och hjärtat slog snabbt, snabbt, snabbt.

– Det slog i tusen slag! Jag vet att det här är rätt relation för att han får mig att skratta varje dag, det spelar ingen roll vad han gör. Han är en speciell gåva till mig, en kärleksgåva som inte går att beskriva med ord. I sommar har vi varit ihop i tre år. Då ska vi ha en kärleksfest och jag ska bli hans fru. Jag älskar att bli hans fru. Lyckan är gjord av kärlek.

27-åriga Ida Johansson stod på en teaterscen första gången redan som sjuåring.

Hur blir man lycklig i en relation?

Ida tittar upp, blir tyst en liten stund… som för att dubbelkolla att frågan var seriös.

– …man hittar rätt person!

Det är som att hon äger ämnet kärlek. Klär av alla tjusiga formuleringar, tvättar bort floskler och går rakt till kärnan.

– Jag brukar säga såhär; ett krossat hjärta för ensamhet är också ett hjärta. Och hjärtat är som konst, det gör att man mår bra.

Hon berättar om jobbet med Glada Hudik-teatern, hur hon får uttrycka sina känslor i teatern och hur mycket hon älskar att träffa publiken. Speciellt barn, som inte håller tillbaka utan spontant springer fram och visar vad de känner. Hon blir inte nervös av att uppträda säger hon och menar att allt handlar om att vara här och nu.

– Man gör sin egen grej bara. NU. Man måste alltid tänka nu, inte på framtiden. Då blir man aldrig nervös. Och om jag skulle bli nervös så ser jag till att äta ordentligt och ta en promenad.

Promenerar du och Glenn tillsammans?

– Ibland. Men jag tycker inte om att tjata. Så jag bara upprepar min fråga istället. Och om han inte vill så har jag ett knep. Det funkar på alla killar, det här kan du göra. Vänta ska jag visa.

Hon reser sig upp, går fram till mig och stryker löst med fingrarna i min nacke.

– När jag gör såhär, gör han vad som helst för mig. Bra knep!

Text: Erika Kits Gölevik Foto: Shay Peretz 

LÄS MER: Show yourself some LOVE
LÄS MER: Viktiga byggstenar

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.