Yoga World
Annons
Annons
AktuelltMeditation

När en fasad av yoga och meditation döljer planer på massmord

Foto: Itsuo Inouye / AP / TT

Lyssna på P1 Dokumentär Undergångssekten om domedagssekten Aum Shinrikyō som i mitten på 90-talet hamnade på löpsedlar världen över. 

Sektens mordiska framfart kulminerade i mars 1995 när Tokyos tunnelbanesystem utsattes för en attack med nervgasen sarin som ledde till att 13 människor omkom och fler än 6 000 människor skadades. Aum Shinrikyō var från början en yogaskola men under ledning av gurun Shoko Asahara förvandlades den till en kriminell organisation med vapentillverkning och narkotikahandel på agendan. Asahara, som greps två månader efter attacken och vars dödsdom verkställdes i juli i år, sågs ursprungligen som en karismatisk ledare och var en välkänd profil i Japan. Forna sektmedlemmar har vittnat om att de fastnade för Asaharas starka vetenskapliga koppling och hans visioner om ett samhälle där spiritualism skulle vinna över materialism.

Annons
Annons
Sektledaren Shoko Asahara avrättades i juli i år.

LÄS MER: Heligt helvete
LÄS MER: 7 sätt att bota din yogafobi

 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
sara.valfridsson@dohi.se 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.