Yoga World
Annons
Annons
Hälsa

Fräsch i munnen med ayurveda

Idag är vi fullt medvetna om att tungytan är en grogrund för bakterier, vilket inte bara leder till dålig andedräkt utan även risk för infektioner, både i tänderna och tandköttet. Därför kan det vara en bra idé att bekanta sig med sin tunga, precis som man gör med huden, eftersom man kan utläsa mycket om sin hälsa bara genom att titta på den.

Tungskrapning

Genom att dagligen rengöra tungan och analysera vad man hittar på den har man dessutom tillgång till ett fullt pålitligt – och kostnadsfritt – utvärderingsverktyg. Som en generell tumregel kan man säga att om själva hinnan på tungan är vitaktig och tjock kan det betyda att man samlat på sig giftämnen på grund av för mycket kapha. Om hinnan är gul- eller grönaktig kan man härröra det till pitta; ibland är hinnan också svagt brunaktig, vilket indikerar försämrad vata. Mindre känt är den ayurvediska kopplingen mellan tungans olika områden och sambandet med de inre organen.

Inom ayurveda används tungskrapning ofta eftersom det reducerar bakterier och dålig andedräkt med upp till 75 procent. Om man dessutom gör det till daglig rutin kan det vara mer effektivt än munvatten eller till och med tandborstning.

Regelbunden tandskrapning hjälper inte bara till att ta bort rent visuellt slagg, det stimulerar även reflexzonerna i organen, som i sin tur har främjande effekt på dess funktioner. Genom att ta bort hinnan på tungan förbättrar man dessutom smaksinnet, eftersom smaklökarna kan blockeras om man inte avlägsnar slem och annat. En följd av det kan vara att kroppen inte förstår vad den måste smälta.

Tungskrapning direkt på morgonen är en väckarklocka för organen, en uppmaning till att aktivera dem. Det är också väldigt enkelt att göra det till en daglig rutin.

FÖRDELAR
 • Hjälper mot dålig andedräkt
 • Tar bort bakterier
 • Förbättrar smaken
 • Ökar självmedvetandet
 • Bra för immunförsvaret
 • Förhindrar att giftämnen absorberas i kroppen
 • Förbättrar matsmältningen genom att aktivera salivering och väcka agni (matsmältningselden)
SÅ HÄR GÖR DU

Ta de bägge ändarna av tungskrapan och för bak den så långt du kan på tungan. Skrapa relativt hårt framåt flera gånger. Rengör tungskrapan mellan varje skrapning. Se till att du sköljer bort alla bakterier och all saliv som samlats på skrapan. Skrapa tungan minst två till tre gånger per rengöring. Se till att rengöra tungskrapan noga med hett vatten, och torka av den noga, mellan varje tungskrapningstillfälle. Enligt min uppfattning tillverkas de bästa tungskraporna av rent silver, och finns oftast att få tag på i ayurvedabutiker. När man använder den typen av skrapor släpps mikropartiklar av silver ut i blodomloppet; ett utmärkt sätt att förbättra immunförsvaret och förbättra allmänhälsan.

Annons
Annons

Oil pulling med sesamolja

Visste du att det finns fler bakterier i munnen än det finns människor på den här planeten? Fickorna runt tänderna är en grogrund för många bakterier, virus, toxiner, svampar och parasiter, och det kan du lätt testa genom ett enkelt salivtest. Dessa oönskade mikroorganismer har potential att växa och frodas och kan lätt vandra ut i kroppen. Tänk bara på hur många gånger per dag du sväljer saliv och hur lätt det då är för dessa mikroorganismer att sprida sig i kroppen. De skadliga mikroorganismerna producerar, som en biprodukt av dess blotta existens, ytterligare giftämnen. De ämnena förstörs inte av magsyror och kan inte heller neutraliseras av kroppens immunsystem.

Många av dessa passerar inte ens genom tarmsystemet, utan absorberas sublingualt genom blodkärlen i munnen, direkt ut i blodomloppet. Tänk dig att du har ett dropp i armen, som dygnet runt pumpar ut låga halter av gift i ditt blodomlopp. Detta kan möjligtvis ses som ett ännu större problem eftersom immunförsvaret hela tiden måste slåss mot dessa bråkstakar. Om systemet blir överbelastat eller utsatt för överdriven stress, dålig kost eller miljögifter kan dessa organismer lätt spridas genom kroppen och orsaka ytterligare problem som leder till inflammationer, infektioner eller andra hälsorisker.

Inom ayurveda är oil pulling en fantastisk metod för detox och healing. Det är en väldigt enkel, fullständigt säker och kostnadseffektiv, men samtidig kraftfull, terapeutisk teknik. Det aktiverar enzymer som hjälper till att dra ut toxinerna ur munnen. Olja används som ett medium för att rena och rensa ut: det ”drar ut” bakterier och annat skräp. När man eliminerar dessa skadliga toxiner från systemet tar man också bort orsaken till många sjukdomar och kan på så sätt förbättra både allmäntillstånd och allmänhälsa.

FÖRDELAR
 • Är utrensande
 • Gör tänderna ljusare
 • Bra för att lindra blödande tandkött och/eller tandkött som drar sig tillbaka
 • Förhindrar och behandlar halitosis (dålig andedräkt)
 • Användbart för behandling av muninfektioner
 • Hjälper till att neutralisera pH-värdet i munnen
 • Förhindrar tandlossning/tandköttssjukdomar
 • Minskar inflammation och förbättrar immunförsvaret i munnen
 • Hjälper till att behandla många systemiska sjukdomar
SÅ HÄR GÖR DU

Om du vill använda oil pulling som ren munvård är det bäst att göra det på fastande mage på morgonen. Om man inte har några speciella munproblem kan man gör det upp till tre gånger om dagen, tre till fyra timmar efter en måltid.

Ta en matsked kallpressad, ekologisk sesamolja i munnen. Rör runt oljan långsamt i munnen och börja sedan skölja runt och dra oljan mellan tänderna utan att svälja den. Ju mer saliven blandar sig med olja, desto vattnigare blir det. Fortsätt att skölja runt.

Om du blir trött i käkarna när du sköljer runt gör du för kraftiga munrörelser. Slappna av i käkmusklerna och använd tungan för att röra runt vätskan i munnen. Du kommer att märka när du hittar rätt metod.

Om det känns som om du måste svälja eller om det blir obehagligt spottar du ut oljan och testar igen. Det kan kännas lite obehagligt i början innan man är van, men efter ett tag kommer det att kännas lika naturligt som att borsta tänderna. Efter runt 20 minuter blir oljan vattnig och vitaktig, vilket betyder att processen är klar.

Spotta ut oljan och skölj sedan munnen med varmt saltvatten. (Detta är inte nödvändigt, men det har en antimikrobiell effekt och lindrar eventuella inflammationer. Det har också visat sig effektivt för att rensa ut toxiner som kan finnas kvar.) Svälj aldrig oljan, eftersom den är full av bakterier och toxiner. Även om många oljor kan rekommenderas är sesamolja allra bäst, eftersom den anses ha så pass många positiva hälsoeffekter. Spotta ut oljan i soporna och inte i handfatet eftersom den kan proppa igen avloppet. Borsta tänderna med en tandkräm utan fluor och kemikalier som propylen glykol och natriumdodecylsulfat.

Text: Thomas Mueller

LÄS MER: Enklare menstruation med ayurveda
LÄS MER: Vilken kroppstyp är du enligt ayurveda?

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.