Yoga World
Annons
Annons
Yoga

Mula bandha och uddiyana bandha – så tränar du upp dina kroppslås

Rotlåset och maglåset är inte bara grunden för din bålstabilitet. De utgör också basen för ryggraden och påverkar styrka och rörlighet i säte och ben, samt är ett viktigt centrum för energikroppen. Lär dig att finna dem och koppla på dem i din praktik.

Du kanske har hört begreppen rotlås och maglås i förbifarten på en klass, men inte riktigt förstått vad du förväntas göra, så du har gett upp alla tankar på att ens försöka. Det här är en viktig påminnelse till oss lärare: har vi en öppen klass, på studio eller gym, kan vi inte anta att alla vet vad rotlås och maglås är. Om vi ska använda oss av det, är det värt att ta tre minuter till att förklara begreppen och ge eleverna en chans att hitta sensationen i sina egna kroppar. Detta kommer skapa ett gemensamt vokabulär som du lättare kan hänvisa till under resten av klassen, och du ökar sannolikheten att fler elever faktiskt hänger med i det du planerat att förmedla.

Bandha kallas ofta lås, men jag föredrar översättningen försegling, det känns mer levande, inte lika cementerat, och förmedlar tydligare att det är energi vi jobbar med. Mula översätts till ”rot” och syftar till roten av ett träd, basen, eller ursprunget av något. Om vi ser till energikroppen är det här kundaliniormen vilar, den kraft vi med yoga syftar till att väcka och föra genom våra sju chakran till upplysthet. Om vi översätter det till anatomi är rotlåset en aktivering av vår bäckenbotten. Bäckenbotten är avgörande i vår bålstabilitet, samt för ryggradens, höftens och sätets funktion.

Uddiyana betyder ”att flyga upp” eller ”sväva” och är en bra indikation på hur naveln och energin rör sig. Energimässigt kan maglåset också användas som en kriya, reningsteknik, att aktivera elden i vårt magchakra och lyfta energin uppåt. Fysiskt tränar denna övning upp våra magmuskler, och kan hjälpa till att aktivera de nedre magmusklerna som annars kan vara svåra att komma åt.

Annons
Annons

Träna upp ditt rotlås

Vi spänner ofta ut magen, och riktar buktrycket neråt vid coreträning, när vi egentligen behöver det motsatta: att jobba in och lyfta upp. Där kommer rot- och maglåset in. För att hitta rätt från början med ditt rotlås: rulla ihop dina strumpor till en liten boll och sätt dig i meditationsställning, eller på en stol med strumpbollen placerad under perineum, mellangården. Skapa längd i ryggraden på inandning och lyft sedan upp perineum på utandning – låt strumporna vägleda dig i vart lyftet ska komma ifrån. Märker du att du börjar spänna sätesmusklerna eller sfinktern (ringmuskeln) är du för långt bak. Slappna då av och återvänd till strumporna. Jag fick i början instruktionen ”tänk dig att du vill knipa kisstrålen” och den fungerar inte riktigt för mig, dels är det för långt fram, och den ger inte mig känslan av att lyfta upp. Testa båda och gör det som ger dig mest, det finns inget rätt, det bara träffar olika hos olika yogis.

Mula och uddiyana bandha i sittande Placera en hand på magen så känner du när du hittar dina ”tighta jeans” och ”J-rörelsen” i naveln.

Träna upp ditt maglås

För att jobba med maglåset kan du föreställa dig att din navel ska röra sig som stora bokstaven ”J”. Först rör den sig in mot ryggraden, sedan upp mot lungorna. En del lär ut maglåset som att naveln enbart ska in mot ryggraden, men precis som instruktionen ”knip kisstrålen” saknas känslan och instruktionen av att lyfta upp. En instruktion som kan hjälpa till att få med hela nedre delen av magmuskulaturen är att du föreställer dig att du ska ta på dig rejält tighta jeans à la 70-talet. Tanken är att du, utan händer, med hjälp av magmusklerna ska arbeta vänster och höger höftkam in mot varandra så att du kan knäppa översta knappen. Synka med andetaget för att få hela bålen att samverka; andas in längd i ryggraden, andas ut och försök knäppa de tighta jeansen samtidigt som naveln rör sig in mot ryggraden, upp mot lungorna.

Vissa yogastilar instruerar att du på inandning ska lyfta upp mula bandha, och på utandning behålla det lyftet samtidigt som naveln gör formen ”J”. Andra menar att du på inandning ska vara helt avslappnad och på utandning koppla på båda låsen. Pröva båda två och gör det som känns mest rätt i din kropp.

Stående aktivering av uddiyana Andas ut allt du kan och håll sedan andan för att skapa känslan av ett vakuum som ”skålar ur” magen och lyfter naveln i formen ”J”.

Text Veronica Jäderlund Foto Martin Carlsson

LÄS OCKSÅ: Utforska dina bandhas

 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.