Yoga World
Annons
Annons
MötPlus

Möt Simon Krohn – en dansk yogafilosof

Simon Krohn är en av Skandinaviens mest eftersökta yogalärare och med boken Närmare något – Filosofin bakom yoga har han kanske bättre än någon annan lyckats introducera oss västerlänningar för de filosofiska tankar som ligger till grund för yogatraditionen. 

De flesta av oss skulle säkert önska att det fanns en självomvälvande, gärna lite dramatisk och kanske till och med en aning gråtmild historia bakom varför vi en gång började med yoga. Men sanningen är att det för de flesta av oss ofta är rätt triviala, ibland rent av ytliga skäl som ligger bakom. Och det är ju faktiskt mer än okej – alla skäl till att hitta till sin matta är bra och för de allra flesta förändrar ju dessutom yogan förr eller senare livet till det bättre.

Ta till exempel Simon Krohn, dansken som gör succé med sina yogaklasser var han än drar fr am. I sin bok Närmare något – Filosofin bakom yoga börjar han med att beskriva sin ingång till yogan på följande sätt:

”Jag började på yoga för att imponera på en tjej. Hon hade sagt att hon ville börja på yoga och när jag en dag snubblade över en annons för en yogakurs såg jag chansen att imponera på henne och skrev upp oss.” Trots, eller kanske tack vare detta, blev Simons första upplevelse av yoga om inte dramatisk eller gråtmild, så åtminstone självomvälvande.

– Jag blev tidigt fascinerad av hur teknikerna inom yoga påverkade mig. Jag började med tantrisk yoga och kände när jag lämnade studion att alla färger hade förändrats och var starkare. Alla ljud var starkare. Jag var både berörd och rörd och inte alls beredd på det – jag var ju egentligen bara där för att kolla in den där tjejen, säger han med ett stort garv.

Detta var 1996 och sedan dess har Simon Krohn inte bara tillägnat sitt liv åt yogan, han har också skrivit den bästa bok i ämnet som undertecknad läst. Men mer om detta lite senare.

Annons
Annons
Ålder: 41. Familj: Flickvän och en dotter. Bor: Köpenhamn. Gör: Yogalärare, kroppsterapeut, föreläsare och författare. Övrigt: Simon blev som förste dansk certifierad på högsta nivå inom Yoga Alliance. Han är filosofie magister i filosofi med fokus på indisk filosofi och studerade bland annat ett år på Banaras Hindu University i Indien. Han har undervisat i yoga och meditation i mer än 15 år och är en av Skandinaviens mest eftersökta yogalärare. Läs mer om Simon på www.mindyourself.dk.
Simon blev som förste dansk certifierad på högsta nivå inom Yoga Alliance. Han är filosofie magister i filosofi med fokus på indisk filosofi och studerade bland annat ett år på Banaras Hindu University i Indien. Han har undervisat i yoga och meditation i närmare 20 år och är en av Skandinaviens mest eftersökta yogalärare.

SIMON KROHN ÄR en person som sticker ut. Inte enbart för att han mäter 198 cm i strumplästen, utan för att han har ett brett, varmt och smittande leende och för att han har en aura av ödmjukhet som sprider sig till omgivningen som ett godartat virus. Vart han än går i Yoga Games lokaler stannar folk honom för att säga några ord eller ta en groupie. Ljudet av hans skratt fortplantar sig i korridorerna, inte för att det är speciellt starkt, utan för att det påminner om ett barns oförstörda glädje och nyfikenhet. Trots att vi bara sagt några ord till varandra dagen innan hälsar han mig med en hjärtlig kram och några fraser på hyggligt lättförståelig danska när vi ses, innan han smidigt glider ner med sin gängliga kropp i en för honom för liten fåtölj. Hans svenska visar sig snart vara bättre än min danska och efter en något trevande inledning bestämmer vi oss för att fortsätta intervjun på engelska

På min undran över sanningshalten återger Simon den inledande historien om hur han först kom i kontakt med yoga med stor humor och värme, men blir ganska snart allvarlig. Han lutar sig fram över bordet och utvecklar sitt resonemang om hur yogan snart började förändra hans liv och hans tankesätt i grunden.

– Det var viktigt för mig att försöka förstå den underliggande visdomen bakom teknikerna. Jag visste ju att det fanns en strategi och att allt det jag upplevde inte var en tillfällighet. Jag ville verkligen förstå varför och hur, så jag började läsa filosofi och bestämde mig för att åka till Indien och fokusera på indisk filosofi. Under min vistelse där upplevde jag en ”kundalini rise”, en närmast utomjordisk upplevelse där hela min kropp skakade i spasmer av kanaliserad energi.

Kort därefter träffade Simon en amerikansk kvinna som var känd för att kunna arbeta med energier och bad henne om råd och hjälp. Det hela kulminerade i en händelse som Simon beskriver så här i sin bok:

”Hon bad mig att känna hur jag var förbunden till hela universum genom hjässan och då exploderade det inom mig. Det hela gick extremt fort. Jag upplevde att botten av min ryggrad exploderade och att en elektrisk vulkan sprutade en pelare av ljus upp genom ryggraden och ut genom hjässan. Det tog högst ett par sekunder, men i de ögonblicken såg jag det helt klart. Från det ögonblicket var mitt liv förändrat.”

Simon Krohn är en av Skandinaviens främsta och mest anlitade yogalärare.
Simon Krohn är en av Skandinaviens främsta och mest anlitade yogalärare.

DET TOG SIMON över ett år att ”städa upp” efter sin kundalini rise. I åtta månader hade han dagliga panikattacker och han använde sig av både medicin och terapi för att komma över traumat. För ett trauma var det, menar han.

– Däremot skrämde det mig inte från att utöva yoga. Ett tag var jag rädd för att släppa kontrollen och våga vara i nuet, men det tog inte lång tid innan jag insåg att det var fruktlöst att försöka behålla kontrollen. Jag flyttade till USA och hittade en lärare som tog sig an mig och i hans närvaro lärde jag mig att släppa taget. Det var det första stora steget mot att bli helad. Den kraftfullaste förvandlingen av den upplevelsen var att jag sedan dess aldrig ens funderat på att göra något annat. Jag har alltid varit en sökare i livet, men det kändes som om jag sattes på den här stigen av en anledning.

Både när Simon skriver och pratar låter det nästan poetiskt, men den stora styrkan med hans bok är att den mer än väl fyller det syfte Simon satte upp när han skrev den – att framföra de kraftfulla tankarna bakom yogafilosofin så att de blir begripliga och relevanta för läsare som inte nödvändigtvis känner till eller delar en indisk verklighetsuppfattning.

– Jag var tvungen att skriva den här boken. Jag insåg att det fanns en sådan otrolig mängd visdom i den indiskayogafilosofin, men att den faktiskt är svår att komma in på livet, svår att hitta kärnan i. Jag har aldrig hittat någon bok där man tagit steg et tillbaka och på lite avstånd verkligen berättar vad det handlar om på ett lättförståeligt sätt. Så jag ville ge folk en startpunkt, en introduktion till denna otroliga källa av visdom och insikt.

Text: Ola Karlsson Foto: Tina Stark

LÄS OCKSÅ: Vad är yoga egentligen? – tankar efter en helg med Simon Krohn

 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
sara.valfridsson@dohi.se 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.