Yoga World
Annons
Annons
AktuelltYoga

Mona Lisa Godfrey till Yoga Games i Malmö

Mona har undervisat världen över, bland annat på de stora Wanderlust-festivalerna. Hon har lång rutin av att undervisa och är en av onlineplattformen Yoga Todays mest populära lärare. Mona, som bodde i Sverige mellan hon var fem och 14 år, har lovat att träna mycket på sin svenska mellan klasserna men hälsar att hon dock kommer att undervisa på engelska.
Följande klasser står på schemat – fredag 16:00: Chakra Anatomy, lördag 09:00: Yin and Yang Class, lördag 14:30: Practice with Intention and Purpose och söndag 08:00: Uplift, Detox and Energize. Mona Lisa Godfrey ersätter Tania Brown som tyvärr har fått förhinder.
Yogaläraren och Lululemon-ambassadören Mona Lisa Godfrey föddes i Lettland, tog vägen via Stockholm till Kalifornien och utgår idag från London för att få fler att upptäcka yogans magi.

Hur kommer det sig att du började med yoga?

– Jag råkade ut för en bilolycka när jag var 20. Min bil blev påkörd från sidan i över 100 kilometers hastighet och for rakt in i en betongvägg. Jag hade rest runt i Europa under sommaren och var i desperat behov av pengar, så en månad innan olyckan hade jag tackat ja till ett lågavlönat jobb på en yogastudio. Min plan hade varit att sluta så fort något bättre dök upp, men efter olyckan var jag helt förstörd och orkade nätt och jämt ta mig till jobbet. Läkaren rekommenderade yoga, och eftersom jag jobbade på en studio var det i princip omöjligt att komma med några ursäkter för att låta bli. Tillsammans med fysioterapi, började jag testa utbudet av lugnare yogaklasser varje dag innan eller efter jobbet för att påskynda min återhämtning. Så jag skulle säga att det var då min yogaresa började på allvar, även om jag hade gått på någon sporadisk yogaklass på gymmet tidigare.

Hur kom det sig att du blev yogalärare?

– Ironiskt nog fortsatte jag att jobba på yogastudion i nästan tre år, och under den perioden gick jag även min första 200-timmars yogalärarutbildning. Olyckan ledde in mig på en ny och väldigt annorlunda väg jämfört med hur jag tänkte tidigare. Det var som efter en skogsbrand – först flera år senare kunde jag se vilken välsignelse som kom ut av den svåra situationen.

Vad innebär yogan för dig personligen?

– Den fysiska asana-praktiseringen ledde mig till meditation, och det har varit den största gåvan. Meditation påverkar allt jag gör i vardagen – mina tankar, hur jag pratar med andra människor, hur jag fattar mina beslut, och hur jag tar mig an livet i stort. Meditationen har gett mig förmågan att höra (och modet att lyssna) till min intuitions subtila viskningar. Det är en ständigt pågående process, men jag har fattat många modiga beslut som burit exotisk frukt – något jag aldrig skulle ha vågat utan mitt andetags guidning. Jag skulle ha levt ett helt annat liv, mycket mer traditionellt och planerat, om jag inte hade ramlat över yogan.

Vill du yoga med Mona Lisa Godfrey och de andra Yoga Games-presentatörerna? Koden YOGAWORLD ger 300 kronor rabatt vid bokning av lördag och söndag.

Hur skulle du beskriva din stil som lärare?

– Det svåraste jag har tvingats lära mig genom åren är att sluta försöka dominera min kropp. Därför finns det i mina klasser en stark emfas på att röra sig med äkthet och att ta hand om sig själv.  Tvång och aggressivitet omöjliggör bara den medvetenhet vi försöker skapa genom asanapraktiseringen, så oavsett om jag undervisar i vinyasa flow, poweryoga, yinyoga eller hathayoga så försöker jag att alltid behålla fokus på andetaget och att rörelsen ska ske på ett läkande och närande sätt. För mig verkar den kraftfullaste skiftningen hända när jag inte försöker ta mig någonstans eller åstadkomma någonting, så jag försöker att påminna mina studenter om att röra sig och andas fritt, utan att oroa sig för resultatet.

Annons
Annons

Har du några tips till nyblivna yogalärare?

– Jag har ett favoritcitat från Gautama Buddha: ”Tro inte på något bara för att du hört det. Tro inte på något bara för att många säger att det är sant. Tro inte på något bara för att det finns att läsa i religiösa böcker. Tro inte på något bara för att en auktoritet, som till exempel en lärare eller någon som du ser upp till påstår att det är sant. Tro bara på det om du har utforskat det i ditt eget hjärta, med ditt eget sinne, med din egen kropp och funnit det vara sant.” Som nyblivna yogalärare är vi ofta entusiastiska och vill lära ut samtidigt som vi vill lära oss mer. Då är det lätt att fastna för andliga ledare, yogastudios eller communities som hävdar att de har allt du behöver.

Jag vill istället uppmuntra till att följa det som låter dig utforska din egen kropp och ditt eget hjärta. Det finns lärare som kräver att vi begränsar oss till en viss praktik eller stil – ”Det här är den rätta vägen till toppen!” typ – men jag vill istället uppmana till  att testa allt. Om något eller någon inte känns rätt, testa något annat! Det finns så mycket att välja på, så mycket att lära sig, från så många människor. Själv har jag lärt mig att vara extra försiktig med samarbeten som innebär att någon vill ha exklusiv rätt till min tid, mina pengar eller min energi. Jag brukar också dra öronen åt mig om en lärare, studio eller ett community verkar se sig själva som perfekta och hävdar att deras sätt är det enda rätta.

Första helgen i november finns chansen att yoga med Mona Lisa Godfrey på Yoga Games i Malmö.

Har du några tips till yoganybörjare?

– Vägen, från det allra första steget, är självacceptans. När vi praktiserar, börjar vi öppna oss själva för självkärlek och självacceptans. Om du känner att du inte är tillräckligt vältränad för att yoga, inte tillräckligt ung för att yoga, inte vig nog för att yoga, så är det precis därför du borde yoga! I yoga behöver ingenting tryckas bort. Det är en säker plats att utforska alla falska historier vi berättar för oss själva. När vi börjar inse att vi är perfekta för yoga, börjar vi upptäcka andra historier som vi har berättat för oss själva som inte heller är sanna och kanske håller oss tillbaka på andra områden i livet.

Idag finns yogan överallt. Det här är jättebra – människor ska vara nyfikna på yoga. Nackdelen är att tidningar och sociala medier inte kan porträttera känslan korrekt – det är väldigt svårt, i princip omöjligt. De visar upp det du kan se, det som säljer och det som får likes, vilket bara är toppen av isberget och ofta i form av väldigt avancerade positioner. Yoga innebär så mycket mer – men du måste komma och upptäcka det själv. Och om du inte känner dig uppmuntrad och stöttad på en viss yogaklass, testa en annan lärare, en annan yogaform eller en annan studio. Med utbudet som finns idag tror jag verkligen att det finns något och någon för alla!

Vad gör du när du inte yogar?

– Jag undervisar i yoga och meditation och praktiserar i en väldigt viljedriven och ambitiös stad. Under mitt första år i London kände jag mig konstant trött, omställningen från att ha bott på en liten ö i Indonesien var stor. Jag jobbade väldigt hårt och brann för att dela med mig av mina upptäckter till mina elever, men ägnade samtidigt väldigt lite tid åt att koppla av och integrera kunskaperna i mitt eget liv. En dag fastnade jag för citatet: ”Ibland är vila det mest spirituella du kan göra.” När jag inte undervisar eller gör min dagliga praktik ser jag därför nuförtiden till att verkligen vila och inte ”prata yoga” eller fjanta runt med en armbalans när någon försöker ha en riktig konversation med mig. Det är lätt att sväljas av ”lärar-imagen” och uppslukas av att skapa en image på samma sätt som en artist skulle göra. Vid de tillfällen som jag inte är på mattan nu ser jag till att verkligen hålla mig därifrån och istället vara helt och fullt närvarande i mitt liv, i konversationer och aktiviteter.

Det är ju faktiskt det som är ”verklig yoga”: att vara närvarande med människorna du älskar. Att vara här och nu.

Foto: Rich Goodwin/yogatoday.com och Lindsay Linton/Linton Productions

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.