Yoga World
Annons
Annons
LivsstilResor

Mindfulness ombord på Unum Heart Meditation Station

Det mobila meditationscentret är det första i sitt slag, och erbjuder New York-bor och besökande en stunds meditation och andlighet ombord på en gammal buss.

Vi älskar historier om människor som med sin kreativitet och sitt engagemang hittar nya vägar att sprida kraften bakom yoga och meditation till andra. En som kvalar in i den här kategorin är New York-bon Karisa Johnston, som gjort sig känd under namnet Kundalini Karisa. Meditationscoachen och yogin Karisa har etablerat det första mobila meditationscentret i USA, i hopp om att kunna få fler av den amerikanska metropolens invånare att upptäcka yoga.

Det hela började med att hon fick tag i en gammal buss och inredde den mysigt och bekvämt, för att kunna åka runt och erbjuda den som vill en oas av lugn och ro. Under sin tio år långa karriär som yogalärare var den vanligaste ursäkten bland människor som inte mediterade antingen att de ”inte hade tid” eller att de ”saknade en bra plats för det”. Med detta i bakhuvudet bestämde hon sig för att öppna ett eget meditationscenter som i sin enkelhet skulle lösa problemet med att så många ansåg sig varken hitta tiden eller det fysiska utrymmet att meditera.

– Unum Heart Meditation Station är den enda i sitt slag i New York med omnejd som kan erbjuda lärarledd meditation och yoga ombord på ett rörligt center, säger Karisa, vars kunder uppskattar hennes kundalini-inspirerade meditation.

– Kundalinimeditation baseras på att man tar kontroll över och styr andningen efter vibrerande ljud för att kunna komma i närmare kontakt med sitt inre jag.

Annons
Annons
Håll utkik efter Karisa och Unum Heart Meditation Station om du har vägarna förbi New York!

Mycket vilja och hårt arbete

Man brukar säga att meditation leder till utveckling. När Karisa skulle utveckla projektet med sin buss, tog det sin början i Philadelphia, där hon hittade det perfekta fordonet för ändamålet: en gammal partybuss med strippstång och allt! Det krävdes minst sagt en del jobb – vilket bland annat innefattade en cirkelsåg och annat användbart ur verktygslådan – för att renovera bussen till att bli en plats för meditation och healing. En vacker gong, gardiner för fönstren och mjuka mattor hjälpte sedan till att inreda en  rogivande plats, och sedan ett år tillbaka befinner sig Unum Heart Meditation Station på vägarna.

Det lilla mobila meditationscentret är i dagsläget ett fullt fungerande företag med ett varierat klientel, som alla söker en möjlighet att smidigt kunna hänge sig åt en stunds meditation.

– Vi erbjuder drop-in-meditation på fasta hållplatser runtom i staden, för alla som vill, på Manhattan, i Brooklyn och Queens. Vi stannar ungefär två till tre timmar på varje ställe och alla hållplatser finns angivna på vår webbsida.

För att bredda sitt utbud ordnar Karisa även lärarledda klasser i meditation för större grupper och företag ombord på bussen, det vill säga ett mindre företag med 8–15 anställda kan boka tid för en välbehövlig paus mitt på dagen under en hård arbetsvecka, och bara kliva utanför kontoret så väntar bussen och Karisa där.

Ytterligare en målgrupp erbjuds boka bussen för en gemensam meditationsstund, och det är ungdomar med speciella behov och ungdomar på glid som riskerar att hamna snett i samhället.

– Det kan till exempel röra sig om grupper med unga personer som har PTSD [posttraumatiskt stressyndrom], autism, olika former av beroenden eller destruktiva beteenden, CP-skador eller Downs syndrom.

Smeknamnet “Kundalini Karisa” uppfanns av hennes yogaelever.

Meditation ombord

Karisas meditationsbuss är inte bara unik i sitt slag, utan ett välkommet tillskott till New York-regionens yoga-community. Att Karisa sprider den fantastiska kraft som finns inom meditation och yoga ut till allmänheten är värt att applådera. Att hon dessutom valt att till en del fokusera på utsatta människor i samhället gör inte hennes verksamhet mindre god.

LÄS MER: 7 yogiska drömboenden utanför turiststråken
LÄS MER: Möt 100-åriga yogainstruktören och superkvinnan Tao Porchon-Lynch

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
sara.valfridsson@dohi.se 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.