Yoga World
Annons
Annons
Meditation

Meditationstips för dig som gillar musik

I århundraden har musiken varit en viktig del av våra liv. Det är inte förvånande alls att våra förfäder skapade ekon och instrument för att imitera naturens alla ljud. Fåglarna som kvittrade, älvarna som forsade och åskan som dundrade skapade livets musik och så började man uttrycka sina känslor genom musiken.

Under musikens evolution, från gammal hederlig folkmusik till hårdrock, är det sällan som ett ljud eller en sång har gått obemärkt förbi. Oavsett om rytmen är enkel eller komplex har vissa melodier förmågan att väcka något inom oss.

Musiken kan föra känslor som vrede och sorg upp till ytan. Den motiverar oss när vi känner oss sega i kroppen. Den vaggar oss till sömns när våra tankar går på högvarv och den har även förmågan att föra människor samman i glädje.

För att använda dig av musik som hjälpmedel i din meditation bör du först fastställa vad det är du behöver. Vill du ge utlopp för aggressioner som du byggt upp inom dig? Då kanske du ska välja musik med djupa, dunkande trumslag som slår bort din frustration. Söker du efter ett sätt att komma över en dyster period i ditt liv? Melankoliska toner i moll kan hjälpa till att få tårarna att falla. Behöver din kreativitet en knuff i ryggen? Testa att lyssna till ljudet av en klassisk fiol.

Annons
Annons

Gör det nu
Välj din musik med omtanke. Hitta en plats där du känner dig tillräckligt trygg för att låta känslorna flöda fritt. Du kan välja att meditera själv, eller tillsammans med andra som har samma syfte med sin meditation.

Börja med att ta några djupa andetag och känn efter hur du egentligen skulle vilja må. Om det är aggressioner du vill bli kvitt ska du upprepa mantrat ”jag släpper all min ilska”, eller vilken känsla det nu handlar om. Säg mantrat tre gånger innan du börjar. Lita på att det fungerar, för det du tror på kommer du klara av.

Lyssna och ta in varje ton, rytm och vibration i den musik du har valt. Låt alla ljud reflekteras inom dig. Förena dig med känslorna du upplever och låt dem flöda fritt under sångens gång.

När du känner att du har gjort dig av med känslorna ska du tyst och stilla sitta kvar en stund. Tillåt kropp och sinne att vara tomt och stilla. Njut av känslan av att ha släppt taget.

Oavsett om det handlar om att sjunga folkvisor runt en lägereld med dina kompisar, snyfta till en sorgsen sång eller skapa dina egna rytmer så kommer musiken förändra dig, öppna ditt hjärta och befria din själ.

Här kan du läsa om hur du använder dig av meditation för att öka din egenkärlek.

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.