Yoga World
Annons
Annons
LivsstilMöt

Maria Forslund – yogamamman som går sin egen väg

yogamamman-maria-2

En hängiven yogi ratar kött och dricker gröna smoothies och te istället för kaffe och vin. Eller? Inte yogaprofilen Maria ”Yogamamman” Forslund. Hon följer sin inre röst oavsett om det handlar om att säga upp sig från ett välbetalt jobb eller att unna sig lite livsnjutning mitt i veckan.

Nästan 3 000 personer följer henne under namnet Yogamamman på Instagram, där hon delar med sig av sin vardag som yogalärare, vardagslyxiga vinbilder, foton från lantstället i Hälsingland och sina tankar kring det livsavgörande beslutet att säga upp sig från en fast tjänst för att bli yogainstruktör. Men vem är den blonda kvinnan bakom kontot, hon som får oss att vilja dra på oss yogabyxorna en gång för alla, följa våra drömmar och söka oss inåt efter vår egen sanning?

Yogamamman heter egentligen Maria Forslund, är 43 år och bor i Stockholm. Hennes alias skapades när hon startade sitt Instagramkonto i slutet av 2012. Syftet var att dela med sig av sitt liv, främst till sina vänner.

– Jag hade bloggat i många år men kände att tiden inte räckte till. Därför blev Instagram ett bra sätt att uttrycka mig med lite mindre text och bilder, berättar Maria.

Sedan dess har det gått undan, men trots att hon har flera tusen följare är syftet detsamma nu som när hon började.

– Jag vill fortfarande dela med mig av det jag tror på. Jag älskar att följa andra, kända som okända, och gillar dialogen med mina följare. Men jag märkte ganska snabbt att Instagram också är en fin kanal för marknadsföring, det är ett utmärkt sätt att nå ut till nya yogisar och klienter.

Lurad att yoga

Förutom yogainstruktör kan Maria även titulera sig samtalsterapeut och coach.

– Jag undervisar på flera olika yogastudios i Stockholm, dels på två mer renodlade studios – Atmajyoti och Om Shanti – men också på Mamita Sthlm.

Mamita, som betyder ”lilla mamman” på spanska, beskriver Maria som en trygg samlingsplats för personlig utveckling. Det är där hon tar emot sina klienter, håller föreläsningar och workshops samt anordnar resor inom personlig utveckling, bland annat till Frankrike, Mallorca och Costa Rica.

Annons
Annons

Maria undervisar i ashtangayoga, hathayoga och yinyoga, men det är i ashtangan hon har sin grund och därmed den yoga hon själv helst praktiserar. Som yogalärare vill hon att eleverna ska känna trygghet och hon går efter mottot ”alla kan yoga”.

Själv började Maria yoga för 13 år sedan, då en vän ”lurade” med henne till ett yogaläger.

– Egentligen skulle vi åka på en shopping- och vinresa till Frankrike, men så tyckte min vän att jag var alldeles för stressad och behövde varva ner och göra något helt annat. Så hon bokade om vår resa till en yogaresa istället. Jag tyckte att hon var galen och tänkte att hon inte alls kände mig. Men det visade sig vara det bästa som någon någonsin gjort för mig. För yoga var ju precis vad jag behövde. Så vi fann varandra kan vi säga, yogan och jag. Men det har inte alltid varit en enkel relation.

Steget mot karriärbyte

Maria berättar vidare att yogan gjorde att hon kom i kontakt med sig själv på riktigt för första gången någonsin.

– Jag kraschade och sjukskrevs för utmattningssymtom. Men min lärare fick mig att inse hur viktig yogan var för mig. Tack vare henne och yogan så blev jag frisk igen.

Efter en tid bestämde sig Maria för att utbilda sig till yogalärare vid sidan av sitt jobb som gruppchef, administratör och försäljare på det stora telekomföretaget där hon var anställd.

– Jag utbildade mig främst för att jag ville fördjupa mina egna kunskaper i yoga. Sedan började jag hålla träningsklasser för mina kollegor på företaget och då upptäckte jag hur fantastiskt roligt det var att lära ut yoga.

Att ta steget från att ha en trygg anställning till att säga upp sig och satsa på en betydligt osäkrare karriär som yogalärare var inte helt lätt, men när tanken väl hade slagit rot i Maria var den svår att göra sig av med.

– Jag visste egentligen att jag var på rätt väg men det som fick mig att ta steget var när min väldigt rationella och traditionella mamma sa ”det är klart att du ska säga upp dig, du vet ju vad du vill göra i livet!”

Marias största rädsla, att det inte skulle gå ihop sig ekonomiskt, visade sig vara ogrundad. Genom att bryta upp från sitt gamla liv har hon lärt sig att allt är möjligt. Uppdragen har fortsatt att trilla in och nu går hon en kompletterande utbildning i gravidyoga för att bredda sina kunskaper om vad som händer i kroppen hos gravida kvinnor och hur yogan kan anpassas efter det.

– Om jag kan förmedla en bråkdel av det yogan lärt mig så är jag lycklig, säger Maria. I framtiden vill jag hålla fler retreats, både i Sverige och utomlands. På så sätt kan jag kombinera yogan med min längtan att resa.

Guldkant på vardagen

Trots att yogavärlden ses som öppen, tillåtande och accepterande finns det oskrivna regler som man som yogi kan känna sig tvingad att rätta sig efter. Istället för kaffe och kött slurpas det gröna smoothies och tuggas råkostsallad till både höger och vänster. Detta är inget Maria lägger någon större vikt vid, tvärtom gillar hon att sätta guldkant på vardagen, oavsett om det handlar om ett gott glas rödvin, en ekologisk köttbit eller en aromatisk kopp finkaffe.

– Jag ogillar förbud, och tar gärna ett glas champagne en vanlig tisdag – bara för att jag kan! Jag tycker heller inte om folk som talar om för andra hur de ska leva sitt liv. Jag låter alla göra sina egna val. Och jag gör mina. Jag älskar kaffe, vin och kött. Socker ser jag dock till att hålla mig ifrån så gott det går.

Det accepterande sinnelaget har alltid varit en del av Maria, men har stärkts sedan yogan kom in i hennes liv. Den största insikten är dock den om andningens betydelse.

– Andningen är det viktigaste vi har. Så enkelt och så svårt på en och samma gång.

Och det är till andningen Maria tar sin tillflykt när det blir för mycket runt omkring. För det kan det fortfarande bli ibland, trots att hon numera jobbar med det hon älskar.

– Då lägger jag mig i viparita karani, med benen mot väggen och andas. Det är det bästa sättet att komma ner i varv och ladda ny energi – I love it!

maria-3OM MARIA

Ålder: 43 år.
Familj: Maken Mathias och döttrarna Signe 9 år och Siri 6,5 år.
Gör: Yogalärare och samtalsterapeut/coach.
Intressen: Jag lever min dröm som också är ett av mina största intressen – yogan. När jag inte jobbar med yoga eller lever den (vilket jag i och för sig gör hela tiden) så träffar jag gärna mina vänner, sticker ut i skogen och springer eller läser en bra bok. Och hänger med familjen såklart!
Äter gärna: Ren och ekologisk mat.
Dricker en festlig kväll: Mycket champagne.
Favoritplats på jorden: Mitt inre lugn. Men om det sedan är på en härlig sandstrand i Västindien – inte mig emot.
Drömresemål: Indien. Jag har aldrig varit där och eftersom yoga är en sådan stor del av mitt liv finns en stark längtan till yogans ursprungsland.
Förebild: Jag har faktiskt inte någon speciell förebild. Jag försöker lära mig något av alla människor jag träffar. Kan låta klyschigt kanske, men det är så sant.
Livsmotto: En sak i taget. Vad är viktigast just nu? Ha roligt!

Av Sofia Ekholm

 

Vill du möta fler yogaprofiler? Ta då en titt på vårt reportage om Kathryn Budig här.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.