Yoga World
Annons
Annons
YogaYoga som jobb

”Magkänslan, snarare än förnuftet, fick avgöra när jag gick min utbildning”

Yoga Worlds bloggare Majja Lund berättar om sin resa till att bli yogalärare.

Det var något med yoga som lockade mig från start, men väldigt tidigt i mitt möte med praktiken insåg jag att jag hade svårt att följa vissa ritualer och delar av praktiken som ingick på klasser. Det handlade framförallt om andningsövningar, meditation och avslappning. Jag var en person som liksom ”smet ifrån” stretch och avslappning på de aerobics- och styrkepass jag vanligtvis gick på och hade svårt att ta mig igenom en hel fysisk yogaklass. Så jag började lära mig yoga genom DVD:er som jag kunde avbryta när jag ville och senare YouTube där utbudet av passens längd, teman och instruktörer var oändligt. Mitt intresse växte ju mer jag upplevde den mångfacetterade fysiska praktiken.

Intresset för filosofin väcktes och jag började låna böcker på biblioteket och hade snart även införskaffat ett eget litet bibliotek av yogarelaterad litteratur.

Någonstans vid den tiden började några grannar fråga om jag som var ”yogaintresserad” kunde hålla några pass för dem. Eftersom jag var entusiastisk instruktör i en himla massa annat var jag pigg på att testa att även instruera yoga. Jag kände mig varken redo att investera så mycket tid, energi och pengar som en 200-timmars grundutbildning kostar, utan började med en kortare utbildning/workshop på 50 timmar, men som verkligen gav mersmak. Det kommande året ökade successivt yogaverksamheten hemmavid och utvecklades till att jag övergick till att instruera på heltid. När jag fattade det beslutet bestämde jag mig även för att det var dags att gå en 200-timmars yogalärarutbildning. Det tog iallafall ett par månader att välja eftersom jag ville ha en gedigen utbildning med historia, asana-kunskap och filosofi, samtidigt som jag inte ville följa alltför strikta ramar eller använda mig av relativt ”färdigkonstruerade pass”. Jag ville ha mycket mer kunskap men också utvecklas i min lärarroll. Jag läste på, mailade med utbildare, planerade praktiskt och försökte lyssna på magkänslan.

Annons
Annons

När jag blev gravid bestämde jag mig, NU gäller det. Innan bebisen kommer ska utbildningen vara klar. Så jag antar att jag utöver att försöka hitta den rätta utbildningen för mig också försökte hitta det rätta tillfället. Det lustiga är ju att just dessa ”rätta” är något vi inbillar oss finns, den utbildning jag var anmäld till blev inställd och istället gick den av stapeln när vår dotter Mira föddes. Jag hade kunnat tänka om och leta efter ett nytt ”rätta” tillfälle, när det skulle vara enklare rent praktiskt, men magkänslan sa att det var dags och istället packade vi ihop hela familjen för månadsvisa besök i Göteborg på Studio Flow (hos fantastiskt stöttande och hjälpsamma Johanna Alvin) då min man och dotter befann sig i ett angränsande rum och jag varvade amning och inlärning. Detta var säkert inte optimalt, men ändå känns det som att det blev så bra på många sätt. Så sammanfattningsvis vill jag säga att för min del fick magkänslan, mycket mer än förnuftet, avgöra att det var dags för lärarutbildning. Samt att utbildning IRL och att ha en yogalärare är enormt givande, men underskatta inte all undervisning du ger dig själv genom onlinestudier, litteratur och framförallt EGEN PRAKTIK.

Jag är övertygad om att yoga inte är något man kan lära sig enbart teoretiskt utan både asanas, meditation, pranayama och filosofi är något som måste upplevas innan det delas.

Text: Majja Lund

LÄS OCKSÅ: Bli din egen guru
LÄS OCKSÅ: Vem får bli yogalärare?

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.