Yoga World
Annons
Annons
Recept

Lyxmacka med ”fuskpinnar”

Vegetariska och veganska alternativ till fisk och skaldjur, som fuskpinnar från frysdisken, finns att köpa färdiga, men kan då innehålla en hel del onödiga tillsatser. Här lagar vi vår egen suveränt goda vegovariant av fiskpinnar – bättre än färdigköpt och mycket, mycket godare!

4 portioner

INGREDIENSER:

• 225 g rökt tofu, pressad och avrunnen

• 1 1/4 dl vetemjöl

• 1 1/2 dl vatten

• 1/2 tsk vitlökspulver

• 1/2 tsk lökpulver

• 1/2 tsk havssalt

• Svartpeppar, efter smak

• 1 noriark

• Vegetabilisk olja, till lätt fritering

• 100 g pankoströbröd

Annons
Annons

Tartarsås

• 1 1/4 dl olivolja (gärna neutral i smaken)

• 1/2 dl osötad sojamjölk

• 1/2 tsk havssalt

• 1 rågad tsk dijonsenap

• 2 msk kapris, avrunna och fint hackade

• 2 msk inlagd gurka, fint hackad

• 1 msk färsk dill, hackad

• Skalet och saften av 1/2 citron

• 1 tsk vitvinsvinäger

• 1/2 tsk socker

Till mackan

• 8 skivor grovt formbröd

• Några nävar vattenkrasse, sköljd

• Mjölkfritt margarin (valfritt)

• Citronklyftor

GÖR SÅ HÄR:

1. Klappa tofun hyfsat torr med hushållspapper och skär den i 12 avlånga bitar (likt fiskpinnar).

2. Välj den vassaste kniven du har och skär noriarket i samma antal och lika stora delar som tofun.

3. Blanda mjöl, vatten, vitlöks- och lökpulver, salt och peppar i en skål tills du får en jämn och fin mix. Lägg pankoströbrödet i en separat skål.

4. Lägg noribitarna på tofubitarna och doppa dem i frityrsmeten. Skaka av eventuellt överflöd och doppa sedan i ströbrödet.

5. Hetta upp olja (ungefär 1 centimeter) i en tjockbottnad kastrull tills den är het. Lägg ner tofupinnarna och stek dem lätt gyllenbruna och krispiga. Lägg över på hushållspapper så att överflödig olja sugs upp. Håll dem varma tills det är dags för servering.

6. Gör tartarsåsen genom att blanda olja, sojamjölk, salt, senap och citron i en skål. Mixa med stavmixer tills blandningen är tjock och slät. Tillsätt övriga ingredienser till såsen och ställ åt sidan. (Såsen håller sig fräsch i kylen under lock i upp till fem dagar.)

7. Lägg ihop mackan med en brödskiva i botten, eventuellt margarin, tartarsås, tofu (tre pinnar per macka brukar vara lagom) och vattenkrasse. Pressa över citron och smaksätt med lite nymalen svartpeppar innan du avslutningsvis lägger på en brödskiva och serverar.

RECEPT: Yoghurt på quinoa och kokosmjölk
RECEPT: Smaskiga proteinbollar till fikat

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.