Yoga World
Annons
Annons
Mat

Lyxig raw trippel chokladtryffeltårta

Erika Frost tipsar: en vegansk, raw trippel chokladtryffeltårta för det lite lyxigare fikat.

Den här tårtan är både väldigt lyxig och mäktig men också helt ljuvlig. Tänk en crunchy hasselnötsbotten med tre lager av chokladganache. Erika valde att rosta sina hasselnötter innan för att få mer djup i kakan men det gör man som man vill, den funkar fint med råa nötter också. Vill man ha den lättare kan man ha i lite mer vatten i de olika chokladlagren eller byta ut en del av kakaosmöret mot en kokosolja. Det är absolut inte den enklaste kakan att göra men Erika ville dela med sig av ett riktigt superrecept, ett sådant som kan övertyga den allra värsta skeptikern. Hon använde sig av en vanlig springform från IKEA med löstagbar botten, cirka 20–22 centimeter. Till hela kakan har hon använt 1 liter cashewnötter som varit blötlagda i cirka sex timmar. De sväller då lite så måtten på cashew i kakan är på de blöta nötterna. Allt som allt handlar det om 1 liter torra.

BOTTEN:
3 dl hasselnötter (ev rostade)
9 medjooldadlar
3 msk raw kakao
En nypa salt

Annons
Annons

MÖRK CHOKLADGANACHE:
4 dl cashewnötter – blötlagda i 6 timmar
0,5–0,75 dl vatten
1 dl raw kakaosmör
7 msk raw kakao
1 dl sötning t ex lönnsirap, agave eller vad du helst använder
En nypa salt

”MJÖLK”CHOKLADGANACHE:
3.5 dl cashewnötter – blötlagda 6 timmar
0,5 dl vatten
0,7 dl raw kakaosmör
0,5 dl sötning t ex lönnsirap, agave
3 msk kakao
En nypa vaniljpulver

VIT CHOKLADGANACHE:
4 dl cashewnötter – blötlagda 6 timmar
0,5 dl vatten
0,7 dl kakaosmör
0,7 dl sötning – helst en ljus sådan såsom agave
En rejäl nypa vaniljpulver

SÅ GÖR DU

  1. Börja med botten, gör den gärna i en matberedare. Mixa nötter, urkärnade dadlar, kakao och salt till en smulig massa. Inte helt slät, du vill ha bitar kvar men den ska hålla ihop. Klä plattan av en springform i plastfolie (underlättar avsevärt när kakan ska serveras) och tryck sedan ut massan jämnt i botten på formen.
  2. För chokladlagren så gjorde Erika dem i omvänd ordning och behöll i skålar för att slippa diska ur mixerkannan emellan. Det gör man som man vill. För att göra de olika ganacherna: Smält kakaosmöret, skölj nötterna noga och mixa sedan ihop ingredienserna till en helt slät kräm. Bred ut lager för lager och frys gärna 20 till 30 minuter mellan varje lager för en snyggare finish.
  3. Frys i sex till åtta timmar och ta ut att tina cirka 60 minuter innan servering. Dekorera med smält choklad som du ringlar över och servera med syrliga bär såsom hallon och jordgubbar. Det behövs verkligen för att bryta av mot den mäktiga chokladen.

Sugen på fler recept från Erika Frost? Testa hennes superläckra spaghetti carawbonara!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.