Ät din hudvård! I sin bok Destination Beautyfood tipsar Maria Ahlgren om hur vi genom att välja hälsosam mat som gynnar både insidan och utsidan kan få friskare hud med mer glow. Här får du testa ett recept från boken, med fokus på råvaror som boostar kroppen inifrån och ut.
2 portioner
Tid: 5 + 15 min
• 2 dl havregryn
• 3–3 1/2 dl vatten
• 1 dl kokosmjölk
• 1 krm vaniljpulver
• 2 krm salt
ÄPPELKOMPOTT
• 4 äpplen
• 2 msk vatten
• 2 msk citronsaft
• 1 krm vaniljpulver
• 1–2 msk agavesirap eller honung
TOPPINGFÖRSLAG
• Mandelsmör
• Kokoschips
• Nötter och frön
• Kakaonibs
• Torkade frukter och bär
• Bärpulver
• Lönnsirap
• Vegomjölk
1. Börja med äppelkompotten. Skala äpplena och skär i bitar. Lägg dem i en stor kastrull med vatten, citronsaft och vaniljpulver. Koka på låg värme tills äpplena gått sönder, 10–15 minuter. Smaka av med agave/honung och eventuellt mer citronsaft.
2. Mosa äpplena lite slarvigt med en potatisstöt eller ballongvisp tills du har ett chunky mos. Fiska upp den kvarvarande vaniljstången (eller låt den vara kvar om du vill) och häll upp kompotten på väl rengjorda och steriliserade burkar. Om du fryser in moset, tänk på att inte fylla glasburken ända upp till kanten eftersom burken då kan spricka.
3. Häll upp havregryn, vatten, kokosmjölk, vaniljpulver och salt i en kastrull. Koka upp och låt småkoka på låg värme 3–4 minuter, rör om då och då.
4. Häll upp gröten i skålar, klicka på äppelkompott och gå loss med de toppingar du gillar.
MARIAS KOMMENTAR:
”Känns kokosmjölk för mäktigt går det bra att byta till annan vegomjölk. Kompotten klarar sig ett par veckor i kylen, men – tro mig – den kommer gå åt innan dess. Ställ gärna fram en buffé av toppingar så att alla kan ösa på med det de gillar bäst.”
RECEPT: Baka eget naanbröd
RECEPT: Lyxig raw trippel chokladtryffeltårta