Yoga World
Annons
Annons
Resor

Lyxhippieyoga på soliga Ibiza

Utan att egentligen veta vad jag skulle förvänta mig av en yogaretreat (jag hade aldrig gjort något liknande tidigare) anlände jag till Ibiza en aning oroad över att bli väckt klockan sex på morgonen, få min mobil konfiskerad och vara tvungen att bara äta riskakor.

Jag hade dock inte behövt oroa mig. Vid vackra och synnerligen unika villan Can Planetas, högt upp i Santa Eulalia-bergen möttes vi av två vänliga och glada blondiner – yogaläraren Jocie Cox och grundaren till House of Voga, Juliet Murrell. Jag tillbringade bara tre nätter och fyra dagar på J&J:s yogaretreat på Ibiza, men upplevelsen kommer att stanna inom mig för alltid.

Vad som väntade mig var några fantastiska dagar fulla av inspirerande yoga, smaskiga och nyttiga gluten-, mjölk- och sockerfria godsaker lagade av Cox (som dubbelarbetade som både yogainstruktör och chefskock) och en grupp på 10 andra yogis, som snart skulle bli goda vänner.

Vårt dagliga schema innehöll meditation klockan åtta på morgonen, följt av en grön smoothie, chiapudding eller quinoagröt, sedan runt 120 minuters yoga i soluppgången på en takterrass med utsikt över det spektakulärt vackra Medelhavet. Därefter en rejäl brunch, sedan vila till klockan 16, innan ännu ett 90-minuterspass på eftermiddagen – vanligtvis vid poolen, återigen med fantastisk utsikt – och en utsökt middag som avslutning.

Det fanns också möjlighet att ta en drop in-klass i yoga för lokalinvånarna eller semesterfirare, vilket innebar att det varje dag dök upp nya vänliga ansikten med spännande historier.

Yoga möter Voga
Det fanns gott om variation på mattan också. Våra två instruktörer turades om att lära ut flödande hatha och vinyasa med sina unika stilar, vilket betydde att vi fick fördelen att få två olika typer av yogapraktik varje dag.

Coxs träning var varm, närande och avslappnande och uppmuntrade oss till fullständig frigörelse under klasserna, med ett

dynamiskt och energigivande flow, som samtidigt hade ett starkt fokus på mindfulness. Detta innebar att vi lämnade hennes pass med lite lättare chi än när vi började.

Annons
Annons

Murrells energiska inställning fokuserade mer på styrka och flexibilitet. Båda tjejerna var väldigt ”hands on” med att uppmuntra nybörjare att vidareutvecklas och att få de mer erfarna att uppnå den där rackarns positionen de försökt sig på ett tag – med handstående som resultat i flera fall.

Den sista kvällen testade vi även på ett Vogapass – denna högenergiska fusion av dans, yoga och vogue till ackompanjemang av 80-talshits var superroligt och väldigt annorlunda. Vi fick till och med ta på oss färgglada outfits, något som verkligen fick igång partyhumöret.

Vi uppmuntrades att välja fritt mellan de många aktiviteterna på schemat. Vissa gav sig ut på sightseeing eller låg på stranden några dagar och andra kollade in några av de många strandpartyna i slutet av veckan. Vissa var på vartenda yogapass som fanns, medan andra klarade av sitt på en dag och tog det lugnt resten av tiden. Våra två värdar såg till att alla fick ut precis det de behövde av sin vecka, utan att ifrågasätta eller döma. Det var antagligen denna attityd som mer än något annat fick gästerna att känna sig så avslappnade.

Det fanns även alkohol för de som ville inta en ännu mer avslappnad attityd till resan, och återigen var det några som valde detta medan andra avstod helt och båda valen var helt okej.

Många i vår grupp var i ett stadie i livet där de genomgick stora förändringar – nytt jobb, flytt, uppbrott i förhållande – och den intima, avslappnade och chosefria atmosfären hjälpte verkligen dem att ta sig igenom vad det nu var de gick igenom.

En terapeut och livscoach kom också på besök till villan för att erbjuda massage, reiki, reflexologi och en rad andra healingterapier. Den sista kvällen åt vi ute på en lokal restaurang tillsammans hela gruppen, vilket gjorde kamratskapet ännu större. Vi tillbringade kvällen vid poolen, där vi sjöng sånger kompade av en lokal musiker och vän till tjejerna, samtidigt som vi betraktade en hisnande vacker solnedgång.

Tankeföda

Yogasemestern på paradisön Ibiza ledde till en livslång vänskap för Sofia.
Yogasemestern på paradisön Ibiza ledde till en livslång vänskap för Sofia.

Jag lämnade Ibiza mer avslappnad än jag känt mig på åratal och hade dessutom med mig några nya, nyttiga lärdomar om mig själv i bagaget. Att ta mig tid att meditera varje dag gav mitt sinne det utrymme det behövde för att jag skulle kunna tänka klart. Att möta nya människor, höra deras historier, triumfer och problem, är viktigt för att jag ska förstå vem jag är och vad jag vill bli. Att utöva yoga varje dag gjorde att jag blev mer avslappnad och kunde sova bättre.

Jag såg en skillnad i muskeldefinition efter bara tre dagar, vilket tveklöst till viss del berodde på den hälsosamma och näringsrika maten. Maten var för övrigt en stor del av vistelsen och om det finns något som kallas soul food var det det Jocie Cox erbjöd.

Tills stora delar var maten vi blev serverade på retreatet fri från mjölkprodukter och vete, och bestod bland annat av kulinariska läckerheter som raw pad thai, smakrik shakshuka och saftigt paleobröd med banan. Dessa rätter var hälsosamma, lätta och alkaliserande, utformade för att man skulle hålla energin uppe samtidigt som de var otroligt välsmakande.

Vi fick även färskpressad juice varje morgon och kväll för att boosta energinivåerna och massor av läckra delikatesser som bananpannkakor gjorda på bovete med lokalt framställd yoghurt. Örtte, vatten, nötter och frukt fanns också tillgängligt under hela dagen.

Vänner för livet
Det var kort sagt en ultimat, upplyftande och själavårdande upplevelse: daglig yoga, upplevelsen av det unika, baleariska paradis som Ibiza är – och dessutom få nya fantastiska vänner på köpet.

Sedan vi kom tillbaka har vi i gruppen träffats några gånger och en livslång vänskap och kontakt har skapats. Gruppens dynamik var en ovärderlig del av hela upplevelsen för mig, så att resa ensam till Ibiza är sannerligen inget problem.

Oavsett om du är nybörjare eller en mer erfaren yoga, är den inkluderande och vänliga stämningen denna retreat erbjuder det perfekta sättet att omfamna yoga, samtidigt som du ger din kropp en fantastisk detox i solen.

Text: Sofia Zagazoule

LÄS MER Ebba “Happy Soul Yoga” Knutsson: “Det är viktigt med glädjen”
LÄS MER Träning ska vara roligt

 

2 kommentarer

  1. Hej!
    Har du adress eller mail/tel till det stället på Ibitza? Min dotter är där Nu, o letar efter ngt sådant.
    Mvh
    Birgitta

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.