YOGA WORLD
Kost

Lista: Vilka hälsotrender ser vi 2018?

Annonssamarbete med Bodystore

Vilka hälsotrender har legat och bubblat under året som gått och börjar nu nå den stora massan?
Bodystore har spanat fram fyra hälsotrender som de tror kommer ta ännu större plats på hälsokartan under 2018. 

Nya superfrukten – Jackfruit
Redan under det gångna året serverades den på veganska krogar och caféer men i år så lär nog denna superfrukt dyka upp på flera nya menyer runt om i landet. Vi talar såklart om Jackfruit. Frukten som ursprungligen kommer från Indien och faktiskt är världens största frukt. Den kan faktiskt bli så stor som 1 meter lång och väga upp till 50 kilo. Vad är det då som är så bra med frukten? Jo, det går att äta både mogen och omogen. Mogen har den en söt smak och påminner lite om en blandning av ananas, mango och banan. Som omogen har den en mer neutral smak och fruktköttet har en trådig karaktär som då passar utmärkt att använda i matlagning.

Vegansk Jackfruit-burgare
En populär jackfruit-rätt är t.ex. ”fooled pork”, ett växtbaserat substitut till pulled pork och en omåttligt populär maträtt bland veganer. Förutom den goda smaken och att den går att variera på så många sätt, är jackfruit dessutom rik på bland annat kalcium, kalium och magnesium.

Entomofagi – nu ska vi äta insekter
Det kan låta äckligt men vissa insekter är faktiskt ätbara och kan dessutom vara riktigt nyttiga. Faktum är att närmare 2 miljarder människor runt om i världen äter insekter varje dag. I Asien, Afrika och Latinamerika har människor ätit insekter i över tusen år och bland de mest konsumerade arterna finns bin, skalbaggar, larver och myror.  Och hör här; FN: s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) anser att ätbara insekter är ett fullgott och hälsosamt sätt att få i oss alla de näringsämnen vår kropp behöver. Entomofagi är en term som avser användning av insekter som mat och är enligt FAO en tänkbar lösning på miljöföroreningarna världen över. Det finns ca 1900 ätbara insektsarter så du har mycket att välja på med andra ord. Idag finns det några få västerländska restauranger och småföretag som erbjuder ätbara insekter, men chansen är stor att detta kommer att förändras med tiden.

Annons

Drickbar vinäger – den nya kombuchan
Kombucha har länge varit herren på täppan bland hälsodrycker men har nu fått en utmanare – drickbar vinäger.  Att dricka vinäger låter kanske inte jättemumsigt men de vinägerdrycker som nu syns på marknaden innehåller faktiskt några fler ingredienser än bara vinäger. Vissa innehåller äppelcidervinäger, vatten, naturliga fruktjuicer och någon form av sötning, medan andra innehåller allt detta, samt probiotika.

Så med andra ord, om du är ett fan av kombucha kommer du förmodligen att gilla även dessa drycker. Men varför ska man nu dricka dessa drycker? Att dricka ren vinäger i för stora mängder är ju inte bra då det kan orsaka irritation i halsen och skada emaljen på tänderna, men dessa nya hälsodrycker är ju som sagt utspädda med andra ingredienser och bär därför inte samma risker. Tvärtom så säger sig forskare ha funnit bevis för att konsumtion av vinäger i en eller annan form kan bidra till ett par olika hälsoeffekter, bl.a. att underlätta viktminskning och att minska blodsockeruppgången efter att ha ätit kolhydrater, genom att vinägern sägs hämma upptaget av stärkelse i kolhydraterna.

Tills dess att vinägerdryckerna dyker upp i en mataffär nära dig kan du enkelt blanda din egen hälsodryck med Vitapranas ekologiska, kallpressade granatäppelvinäger eller med Braggs egen äpplecidervinäger och valfri färskpressad fruktjuice.


Minska svinnet
I Sverige slänger vi ungefär 1,9 miljoner ton mat varje år. Något som såklart har haft en negativ påverkan på såväl miljön som på samhällsekonomin. För att minska matsvinnet är det viktigt att fler blir medvetna om detta och därför har det senaste tiden poppat upp en mängd olika företag, sajter och appar som på olika sätt ska hjälpa restauranger, mataffärer och privata hushåll att minska på mängden mat som slängs. Mat som faktiskt går alldeles utmärkt att äta. Ett exempel är matsmart.se, en sajt som vill ge mat en andra chans. Matsmart köper in varor som i många fall annars hade slängts på grund av att det till exempel är säsongsvaror eller att bäst-före-datumet närmar sig. Du köper sedan dessa varor till ordentligt reducerade priser och får alltså mer pengar kvar i plånboken samtidigt som du minskar matsvinnet och bidrar till en mer hållbar miljö. Ett annat exempel på några som tar matsvinn på största allvar är Karma, en app med syfte att rädda bra mat från restauranger och caféer. Restauranger, caféer och matbutiker ansluter sig till Karma och laddar sedan varje dag upp sin osålda mat i appen. Du som Karma-användare beställer och betalar din mat direkt i appen och hämtar sedan upp maten som take-away på vald plats. Och samma sak här – du sparar pengar, minskar svinnet och bidrar till en bättre miljö. Win, win!

Något annat som är bra att minska på är användandet av plastpåsar. I mataffärer har vi fått betala för platspåsar länge men nu har även många klädaffärer hakat på trenden att minska användandet av plastpåsar genom att ta betalt för sina påsar. Ha med dig en tygkasse nästa gång du ska ut och handla och ska du handla grönsaker i mataffären så skippa plasten även där och ta med dig dina egna miljövänliga grönsakspåsar istället.

Hela artikeln är ett annonssamarbete med Bodystore!

Lämna en kommentar

Annons
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga