Yoga World
Annons
Annons
Yogaliv

Yoga och massage – en perfekt kombination

Massage är en naturlig terapi som har använts i tusentals år. Det används än idag för att behandla och läka kroppen. Vi kan se massage i den enklaste formen i vardagen – till exempel när vi råkar gå in i ett bord. Då börjar de flesta snabbt gnugga och massera kroppsdelen man stötte emot för att försöka minska obehaget. Massageterapi följer de här instinktiva principerna, och det har blivit allt mer populärt i västvärlden.

Det finns många olika typer av massage, de tre vanligaste är dessa:

Terapeutisk massage
Här används en lätt, flödande massageteknik för att skapa lugn och avslappning hos den som blir masserad.

Svensk massage
Liknar den terapeutiska massagen, men här används en hårdare teknik för att bearbeta skelettet och musklerna samtidigt som den masserade uppnår lugn.

Idrottsmassage
En hårdare och mer djupgående massageteknik med syftet att mjuka upp ett område som skapar problem. Används ofta av personer som tränar eller idrottar.

FLERA FÖRDELAR
Massage kan, precis som yoga, ge många psykiska fördelar. Det har en lugnande effekt på nervsystemet, och den som blir masserad kan ofta uppleva minskad stress och ångest.

Den hårdare och mer djupgående massagen har flera fysiska fördelar. Bland annat har man kunnat se att den här typen av massage gör att lymfsystemen och cirkulationssystemen kan arbeta mer effektivt. Eftersom blodet då kan cirkulera bättre kan mer näring tas upp av musklerna och blodcellerna. Effektiviseringen av lymfsystemet gör att kroppen kan göra sig av med mer slaggprodukter.

Annons
Annons

Den djupgående massagen är också effektiv för att mjuka upp stela muskler och leder. Dessutom kan massagen hjälpa till att komma åt områden i kroppen som annars kan vara svåra att nå genom yogan. Den ökade rörligheten gör att du lättare kan komma in i de olika positionerna, och därmed kan du ta din yoga till helt nya nivåer.

Vid det här laget har du antagligen förstått att massage kan ha många fördelar för din yoga, och det är därför många yogalärare och utövare använder det som ett komplement. Kombinationen av massageterapi och yogaterapi verkar helt enkelt vara receptet på en ökad kroppsmedvetenhet, bättre rörlighet, mer stabilitet och mindre muskelspänningar.

MASSAGE FÖR YOGA
Här är några kommentarer från yogautövare och yogalärare som själva har sett fördelarna med att kombinera yoga med massage.


 

massage-face”Djup massage släpper spänningen i områden som jag vanligtvis har problem med”
Sonja D

”När jag känner att jag har ont någonstans så begränsar det min yogautövning eftersom jag är rädd att göra det värre. När jag har fått massage försvinner ofta smärtan och min yoga känns bekväm igen”
Anitha R

”Jag har artros i knäna, och jag har märkt att vanlig yoga kombinerat med massage verkligen hjälper mina muskler att stödja knäna”
Ramona C


 

När man läser de här kommentarerna är det lätt att förstå varför efterfrågan på massage har ökat, och varför det numera erbjuds på många yogastudios och yogaresor. Fler och fler yogalärare lär sig nu själva hur man masserar för att kunna ge sina elever den optimala behandlingen.

DJUPARE MENING
I Hatha Yoga Pradipika kan man faktiskt finna stöd för kombinationen av massage och yoga. Där rekommenderas massage efter ansträngande pranayama-utövning.

Nu nämner visserligen den här texten just pranayama, men det är inte helt otänkbart att det är tillämpligt även på asana-praktisering, som ju skapar anspänning i kroppen och producerar mycket värme. Det finns alltså en djupare mening till att ge sig själv, eller gå till någon annan för att få, djupgående massage efter en yogasession.

Slutsatsen – eftersom djupgående massage stimulerar cirkulationssystemet och lymfsystemet samtidigt som det ökar rörligheten måste det ses som ett perfekt komplement till yoga. Massage kan också användas, i kombination med yoga, för att komma åt specifika stela områden eller förbättra återhämtningen efter asana-praktisering.

Text: Dawn Morse

Läs mer om hur du balanserar prana, kroppens livskraft.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.