Yoga World
Annons
Annons
AktuelltStudio i fokus

Känn flytet på yogastudion Flow i Göteborg

Yogastudion Flow är en oas i stadsdelen Gamlestaden i Göteborg där volymen och tempot från stadens brus tystas ner och läggs under en. Inte bara bildligt, då man slår sig ner på sin matta högt uppe i tornet eller i den stora ljusa shalan. På soliga dagar rullas mattan med fördel ut på takterrassen.

Yoga Worlds bloggare Johanna Alvin lever sin dröm i och med yogastudion, men bara för att det är en dröm innebär det inte att det alltid att livet som studioägare är en dans på rosor.

– Jag hade en liten studio i mitt hem och hamnade i ett vägskäl där jag antingen kunde fortsätta i liten skala eller expandera. Flows lokal dök upp lite under näsan på mig och jag tog chansen och öppnade studion i slutet av augusti 2016. Visionen och idéen för Flow var och är att skapa en plats för människor i deras vardag. Det är underbart att resa bort eller byta miljö men jag ville kunna skapa ett andningshål med skön gemenskap i människors vardag, mitt i livet av att hämta och lämna barn, jobb och aktiviteter. Jag ville att Flow skulle bli återhämtningen som finns varje dag, och så känns det också som att det har blivit för många vilket är underbart. Namnet Flow är inspirerat både av att allt är i ständigt flöde och förändring. Det är också ett uttryck för att vara i samklang (being in flow) med sig själv och med andra.

Min första kontakt med Flow var genom Instagram, otroligt tilltalande bilder från er vackra takterrass! Kan du berätta mer om den?

– Terrassen är underbar! Dock bor vi ju i en del av världen där vi inte kan nyttja den så mycket som vi egentligen skulle vilja. Men de dagar vädret bjuder på sol, någorlunda värme och inte alltför stark vind så rullar vi ut mattorna utomhus omedelbart.

“Det är en fantastisk känsla att kunna blicka ut över nästan hela Göteborg!”

Ögat når landmärken som Liseberg, Ullevi, Masthuggskyrkan, Eriksbergskranen och Älvsborgsbron, samtidigt som man får andas frisk luft och flöda på mattan. När ljumma vindar får spela mot huden ovanför stadens brus, då njuter vi. Det är otroligt uppskattat av både våra yogisar och av oss som jobbar på Flow.

På tal om Instagram, Flow har ett aktivt konto med blandat innehåll, vem lägger upp innehållet och hur resonerar ni kring vad ni visar i sociala medier?

– Tyra, en av våra duktiga lärare, ansvarar för våra sociala medier men vi hjälps åt hon och jag med vad som ska upp och när. Alla lärare bidrar med innehåll och ambitionen är att fylla Flows Instagramflöde dels med vad som händer hos oss men också att dela med oss av vad hälsa kan vara. Vi försöker förmedla vad vardagen kan innebära och hur vi kan förhålla oss till den. Såklart bygger mycket på yogans filosofi anpassat lite mer till vad vi möter idag i vårt samhälle. Vi hänvisar också gärna till de olika projekt vi samarbetar med i vår shop och som gör sitt bästa för att bidra till en bättre värld miljömässigt men också vad gäller mänskliga rättigheter och villkor.

Sommartid kan man yoga ute på en terrass med hela Göteborg som utsikt.

Berätta, vad möter mig när jag kliver in på Flow?

– När du kliver in på Flow möts du av en lugn miljö där du kan vara precis den du är. Vi har en ljus studio med mycket fönster och högt i tak och den är fördelad på tre våningar. På nedervåningen, i den största shalan med rum för upp till 15 deltagare, håller vi klasser. På mellanvåningen finns en PT-yta med pilatesmaskiner och utgången till vår stora takterrass. Den översta våningen, tornet, är ett behandlingsrum med fönster i alla väderstreck och utsikt över staden. Det är ett härligt rum där man kan få befinna sig ovan allt för en liten stund. Ibland används även tornet till lugna klasser, meditation och PT-yoga. Utbudet på Flow är i grund och botten yoga men även pilates, fasciella behandlingar, reflexologi och massage ryms under samma tak genom flera verksamma lärare och terapeuter. Vi har ett schema med öppna klasser men erbjuder även kurser och workshops med jämna mellanrum. Atmosfären du möts av är gemenskap. Den rymmer glädje, tårar och alla känslor en människa kan tänkas bära på, och du möter välutbildade, varma och omhändertagande lärare som guidar dig på klasserna såväl som i lokalerna.

Annons
Annons

Vem kommer som deltagare till Flow?

– Deltagarna som kommer till Flow är allt från unga till äldre med olika bakgrunder och erfarenheter. Det finns mycket kontor runt studion så spända axlar och stela höfter brukar uppskatta att vi ligger så nära. De som söker en lugn miljö från att de kliver in genom dörren, de som återhämtar sig från utmattning och depression och de som söker en mer fysisk praktik, alla de finns hos oss oavsett om de bor i stan eller utanför. Det är uppskattat att vi har få deltagare per klass, 10–15 personer som max. Vi ser att det finns ett behov av detta och vårt fokus ligger på att hinna uppmärksamma alla deltagare och hjälpa dem att utvecklas så mycket det går utifrån deras egna behov.

På Flow erbjuder man yoga i mindre grupper för största möjliga uppmärksamhet och utveckling hos varje individ.

Utöver ett klassutbud med morgon-, lunch- och kvällsklasser är ni flitiga med att hålla workshops med olika teman och gästlärare, vad innebär det?

– Det är roligt att samarbeta med lärare för att visa på vilken bredd som finns i yogan och att det kan finnas något för alla. Yogan stöttar oss på olika sätt beroende på var vi befinner oss i livet och det är viktigt för oss att förmedla det. Ju mer vi samarbetar och stöttar varandra desto mer utvecklas vi också allihop. Att det finns workshops och kurser ger en dynamik till vårt utbud och gör att fler hittar till oss.

Förutom att driva själva studion Johanna, håller du även klasser, workshops och lärarutbildningar. Det måste bli ett varierat arbete med alltifrån planering, samordning, mänskliga möten, siffror och fysisk praktisering?

– Ja, ingen dag är den andra lik. Det är fantastiskt roligt men också väldigt slitigt. Att fokusera på en sak i taget är svårt då det är många bollar i luften samtidigt. En del saker kräver mycket framförhållning medan andra grejer handlar om att ”släcka bränder” och göra det bästa av situationer som kan uppstå. Jag har en bakgrund som lärare men också som gruppträningskoordinator vilket är erfarenheter jag är väldigt tacksam för och har användning av. Jag gillar att planera, strukturera och organisera! Gillar man inte det tror jag inte man ska ge sig på att driva en studio. Det är otroligt mycket mer jobb än jag någonsin kunde tänka mig och ett stort ansvar. Jag älskar att möta människor och det får jag möjlighet till  att göra på många olika sätt i det här arbetet. Så mycket som jag lärt mig det senaste året vet jag inte om jag lärt mig under hela livet än så länge! Yogan är med mig varje dag, på ett eller annat sätt och även om det kan vara svårt att tro i allt arbete så yogar jag mer på mattan nu än någonsin.

Idag jobbar Johanna Alvin med yoga på heltid.

Man kan ana att du jobbar ganska hårt? Hur behåller du energin?

– Ja, jag arbetar otroligt mycket, men jag gör det inte ensam. Flow består av ett fantastiskt team, av tidigare nämnda lärare och behandlare. Och ibland känns det inte som jobb men i vissa perioder är arbetsdagarna 8–12 timmar varje dag, alla dagar i veckan och då är det tufft. Förra våren hade jag en period på ett par månader med endast fyra, fem dagar ledigt och då gäller det att hitta sina andningshål varje dag, annars överlever man inte. För att behålla energin är det jätteviktigt för mig att hinna sitta ner en stund och andas varje dag, meditera, praktisera yin eller praktisera mer fysiskt. Jag behöver också träna annat, gå på gym eller jogga och ta behandlingar. Varken kroppen eller knoppen orkar annars. Gemenskap; familjen, sambon och kramar bidrar också till att hålla mig uppe. Och vetskapen om att de mer intensiva arbetsperioderna är övergående.

“Med en utmattningsdepression i bagaget balanserar jag ofta på linan av vad som är rimligt och inte.”

Under sommaren har jag ett par veckor ledigt i sträck, annars går det inte.

Du undervisar bland annat i yogans historia, men hur ser din personliga yogahistoria ut?

– Under gymnasiet kom jag i kontakt med yoga men det var  mest fysisk rörlighetsträning för mig. Under universitetstiden instruerade jag i nästan allt man kan tänka sig och när det behövdes en yogainstruktör så föll den lotten på mig. När jag blev sjuk i utmattningsdepression för ett antal år sedan gick jag på PT-yoga hos en kompis och yinyoga tillsammans med samtalsterapi var min väg tillbaka, och är min stora stöttepelare än idag. Nu har jag många timmar av utbildning och egen praktisering i ryggen och är ständigt nyfiken på att gräva djupare och lära mig mer. Jag är väldigt tacksam för de lärare jag haft med mig på vägen, framför allt inom Authentic Flow Tribe, och som också gett mig chansen att få jobba med det jag älskar mest; utbildning och yoga. Jag inspireras mycket av, och försöker även nu utbilda mig för, Donna Farhi och Sally Kempton. Pranayama och meditation tar mer och mer plats.

Inspirerande yogalitteratur.

Bara i Göteborg finns det ett stort antal yogastudios och fler och fler poppar upp över hela landet. Varför är efterfrågan på yoga så hög just nu och hur tror du det skiljer sig att ta en yogaklass på ett gym mot att gå till en yogastudio?

– Det är häftigt att se hur yogan både har och fortsätter utvecklas i Sverige. Yoga genererar mer yoga. I Göteborg finns galet mycket yoga och många fantastiska lärare. Jag tror att yogan blir större och större för att fler inser att yogan har så många dimensioner och att man kan ta till sig det på sitt eget sätt. Dessutom är yogan ett verktyg för många att förhålla sig till vårt stressiga och prestationsinriktade samhälle. Det är ett redskap till att hantera sin vardag men också hitta styrkan och insikten i att förändra den om det behövs. Skillnaden mellan att gå till ett gym mot en studio tror jag framför allt är den omgivande miljön och vilken stämning som finns där. Jag tycker man ska välja den miljö som passar en själv, men inte heller vara rädd för att testa det andra. Yogan sägs vara väldigt tillgänglig men tittar man i sociala medier och ser avancerade positioner kan jag förstå att man kan bli lite rädd för att testa yoga, då är det bra att det finns många alternativ och ingångar. I och med sociala medier är det också något för oss alla att ha i åtanke, vad vi väljer att förmedla om yogans underbara värld.

Yoga genererar mer yoga, hur menar du då?

– När det finns fler möjligheter att yoga blir det mer tillgängligt och fler blir nyfikna på att börja yoga. Jag tror att människor behöver yoga och jag välkomnar fler platser att yoga på.

Hur ser Flows framtidsplaner och kanske även drömmar ut?

– De närmsta åren hoppas jag att Flow utvecklas till att bli den plats för gemenskap, medmänsklighet och community som vi börjar att skapa. En plats för påfyllnad, återhämtning, att tanka energi på olika sätt och där man möts i samtal både på och utanför mattan om allt som hör livet till. Jag drömmer om en plats där vi är fler som driver verksamhetens olika delar tillsammans och att vi också har ett barn- och ungdomsarbete i östra Göteborg där vi kan introducera verktyg för välmående tidigare i livet.

Text: Majja Lund Foto: Pernilla Alvin, Satu Tuomela 

EFTERLYSNING!
Vet du en yogastudio som är värd att lyftas fram lite extra? Mejla in ditt tips tillsammans med några rader om studion till [email protected] – märk mejlet ”Studio i fokus”.

LÄS MER: Följ med till Seaside Inspiration & Hot Yoga
LÄS MER: Följ med till Yoga Shala Kungälv

 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.