Yoga World
Annons
Annons
Möt

Jag och min yoga: Veronica Linarfve

Möt en författare som lyckats förvandla känslan av otillräcklighet till feelgoodböcker, och som gärna rullar ut yogamattan på kontoret.

HUR KOM DET SIG ATT DU BÖRJADE MED YOGA?

– Jag jobbade hårt och mycket, hade småbarn och behövde hitta en träningsform som lugnade sinnet. Men det blev inte kärlek vid första ögonkastet mellan yogan och mig. Under lång tid slets jag mellan känslan av att vilja yoga och mitt förnuft som tyckte att jag borde ägna den lilla tid jag hade över åt mer fysiskt utmanande träning, såsom body attack eller body pump … Om jag bara hade vetat vad jag vet nu (skratt). Men ju mer jag yogade desto mer kände jag hur min kropp började längta efter yogamattan. Till slut gjorde även sinnet det och nu kan jag inte sluta.

VAR YOGAR DU HELST?

– Om vädret tillåter yogar jag gärna ute i naturen, allra helst nära vatten. Om det dessutom är tillräckligt varmt i vattnet beger jag mig ut på vattnet på en sup-bräda. När jag växte upp tillbringade vi mycket tid på en segelbåt så längtan till havet finns nog kvar. Att låta sig bäras av vattnet ger en ytterligare dimension. Samtidigt är det viktigt att yogan är okomplicerad tycker jag. Jag yogar när som helst, så fort jag behöver. Jag har en yogamatta på kontoret som jag älskar! Den rullar jag ut mellan skrivpassen för att fylla på med energi och kreativitet. Hemma i vardagsrummet ligger en ullmatta som slits väl … Jag försöker också komma iväg på klasser. Jag yogar gärna för Mia Andersson på Active Move, hon har även utomhusyoga på sommaren. Sedan har det öppnat en ny yoga- och träningsstudio, Gym & Motion White i Åkersberga där jag bor, dit jag försöker ta mig minst en gång i veckan. En annan fantastisk yogastudio som jag försöker komma iväg till några gånger om året och som inte ligger alltför långt bort är Wasstuna Yoga i Roslagen. Vilket ställe!

VAD HAR YOGAN INNEBURIT FÖR DITT LIV?

– Tack vare yogan har jag nu en plats där min inre röst får komma till tals och då menar jag inte den supergnälliga rösten utan den snälla som tycker att jag ska ta hand om mig. Jag är en person som har lätt att dra iväg i både tanke och ambition, yogan hjälper mig att samla ihop mig, få distans och prioritera vad som är viktigt – egentligen. Via yogan får jag ny kraft och kommer i kontakt med min kreativitet. Och så blir jag ju starkare och smidigare i den fysiska kroppen på köpet.

Veronica Linarfve är författare, journalist och beteendevetare. I våras kom feelgoodromanen Inte helt Miss Lyckad.

VILKET ÄR DITT LIVS BÄSTA YOGAÖGONBLICK?

– Jag har jobbat som både resereporter och chefredaktör för ett resemagasin och har därför haft möjlighet att yoga på väldigt exotiska platser. Bland annat har jag yogat på Aruba när jag var hemma hos Rachel ”Yogagirl” Braathen. Jag har yogat i Söderhavet, Australien, Indien, och inte minst Costa Rica som har ett stort utbud av olika yogaklasser. Samtidigt kan aldrig en yttre omständighet garantera en magisk yogaupplevelse. Den sker ju inuti. En sådan upplevelse kan jag likväl få hemma i vardagsrummet eller ute på altanen. Du vet, den där känslan av total upprymdhet som uppstår när man kommer in i ett magiskt flow …

Annons
Annons

NÅGOT ANNAT DU VILL DELA MED DIG AV TILL YOGA WORLDS LÄSARE?

– Det skulle i så fall vara mina fyra favoritövningar jag brukar göra mellan skrivpassen för att få energi och komma i kontakt med min kreativitet:

1. När jag kört fast i skrivandet brukar jag göra en inversion. Tyvärr har jag skrivit sönder min högra handled och lider nu av en svårläkt senskada så det får bli huvudstående, Salamba Sirsasana, för mig. Att stå på huvudet är som att dricka tio koppar kaffe och samtidigt få nya perspektiv, oftast trillar det ner en ny idé eller lösning så fort jag kommit in i positionen. Mycket effektivt!

2. När man som jag sitter länge vid datorn tappar man lätt hållningen och axlarna faller framåt och det kan nästan kännas som om flödet stryps. Då är det grymt bra att göra asanas som öppnar hjärtat.

Min personliga favorit är att ligga på ett bolster och göra fjärilen/gudinnan. När hjärtat öppnas, upplever jag också att kreativiteten flödar bättre.

3. Har jag suttit på tok för länge vid skrivbordet och fått riktigt ont i skuldrorna placerar jag ett par tennis- eller yogabollar längs ryggfiléerna, lägger mig raklång och sträcker armarna ovanför huvudet. Inte jätteskönt men positionen lossar i alla fall spänningarna.

4. Kraft och fantasi hämtar jag också i trädet. Jag fokuserar på tredje ögat och andas långa djupa andetag. Låter handflatorna vara öppna, oavsett om jag håller dem vid hjärtat eller ovanför huvudet. Står stilla, centrerar mig och låter, precis som träden i naturen gör, sakerna komma till mig.

Av: Sara Valfridsson Foto: Privat

LÄS OCKSÅ: I kloka kvinnors sällskap – Anna Laurell Nash
LÄS OCKSÅ: I kloka kvinnors sällskap – Hillevi Wahl

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.