Yoga World
Annons
Annons
Möt

Jag och min yoga: Lotta Byqvist

Foto: Gösta Fries

Lotta Byqvist är journalisten, författaren och yoga- och mindfulnessinstruktören som drog upp bopålarna från storstadens brus och bosatte sig i Åre, för att tio år senare göra den omvända resan och uppfinna yogadrömmen på nytt.

– Jag fastnade för yoga för 13–14 år sedan och har hållit fast vid det sedan dess, även om det naturligtvis går i vågor hur mycket yoga jag utövar. I början var det ashtangayoga som gällde, med tiden har jag breddat repertoaren, men klassisk hathayoga kommer alltid att ha en särskild plats i mitt hjärta, säger Lotta som är journalist i grunden och har varvat fasta jobb med att frilansa som hälsoskribent för olika tidskrifter.

När hon flyttade till Åre 2007 började hon yoga för Malin Kronvall som då var den enda som hade yogapraktik i byn.

– Hon lärde upp mig till hatha- och yinyogainstruktör. Jag gick också en utbildning till mindfulnessinstruktör för psykologerna Åshild Haaheim och Johan Bergstad, berättar Lotta som tillsammans med Malin för sex år sedan startade verksamheten Mountain Mind i Åre som erbjuder yoga, meditationer och vandringar för både privatpersoner och företag.

Tjejerna drog även igång världens första ledda igloomeditationer, först i Tännforsens igloo, därefter hos Igloo Åre, igloobyn på Olympiaplatån på Åreskutan.

– Att meditera i en igloo är magiskt! Det är helt tyst och du är bara omgiven av naturens eget material.

Annons
Annons
Lotta och yogakollegan Malin Kronvall var först med ledda igloomeditationer. Foto: Gösta Fries

NYA YOGADRÖMMAR

Åre Yogacenter är namnet på den yogalokal som Malin Kronvall och Lotta Byqvist startade för fyra år sedan.

– Sedan jag flyttade till Stockholm är det Malin som har huvudansvaret, men jag älskar att komma dit så ofta jag kan och leda klasser och att yoga för andra.

Lotta har även skrivit fyra böcker; en handlar om Åre, en handlar om hälsa och i den senaste, Vandra & njut, som hon skrivit ihop med tidskriftsdrottningen Amelia Adamo, har hon fått med både hälsa och Åre.

– Vandring blev en passion under min tid i Jämtland. Jag älskar att dra på mig kängorna och ge mig ut på vandringstur. Den känslan vill jag vidareförmedla i Amelias och min bok!

Lotta och hennes familj flyttade till Åre för att de ville uppleva något annat än ekorrhjulet i Stockholm.

– Vi hade fantastiska år och jag fick verkligen leva min yogadröm, men även om jag numera åter bor i Stockholm är yogadrömmen inte slut. Nu i vår påbörjar jag en instruktörsutbildning i kundaliniyoga och jag yogar så ofta jag kommer åt, både hemma och på lokal. Att jag flyttade tillbaka till Stockholm beror på ändrade familjeförhållanden och insikten om att ingenting är för evigt. ”This will also pass”, ni vet. Min vision är att på sikt kunna ha ett ben i Stockholm och ett i Åre. Jag gillar verkligen båda!

Passionen för att njutvandra delar Lotta med tidskriftsdrottningen Amelia Adamo. Foto: Marianne Brandt

Text: Sara Valfridsson

Vems yoga vill du läsa mer om i Yoga World? Tipsa oss!

LÄS OCKSÅ: “Ibland har yogan varit rent ut sagt skitjobbig”
LÄS OCKSÅ: Ett yogaliv utan regler på Mallorca

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.