Yoga World
Annons
Annons
Yoga

Hur är det att gå en yogalärarutbildning?

Yoga Worlds bloggare Denicé Lundevall berättar. 

Vilken yogalärarutbildning är det du går?

– Jag går ”Everyday Yoga School” för Veronica Jäderlund i Stockholm som jag varmt kan rekommendera med hela mitt hjärta!

Varför valde du just den?

– Jag letade länge och väl, frågade mig runt och läste på om utbildningar. Det var lättare sagt än gjort att hitta en utbildning som hade allt det jag önskade. Till sist mindes jag att Veronica Jäderlund hade startat en utbildning och i och med att jag känner henne lite sen innan så anade jag att hon skulle ha allt jag önskade i en utbildning. MEN innan jag anmälde mig började jag lyssna på hennes och Saras podd “Yoga 360” för att höra lite mer var hennes kunskap låg, vart hennes intresse och fokus låg. Tro mig, jag vet att Vevve är mer än kunnig inom yoga men jag är en anatominörd och vill ha mycket mer anatomi och fysiologi i min utbildning än vad de flesta utbildningar erbjuder. Just för att jag vill lära mig så mycket som möjligt om kroppen och dess kapacitet för att kunna erbjuda mer till mina yogadeltagare och träningsklienter. Kroppen är så fantastisk! Det finns så mycket att hämta och lära sig. Efter att jag lyssnat igenom några poddavsnitt så var det klart, det var helt för Vevve jag skulle gå.

Annons
Annons

Vad var viktigt för dig i valet av yogalärarutbildning?

– Viktigt för mig är att läraren är kunnig inom mer än yoga. Yoga är så brett och utbildningarna ser väldigt olika ut och fokuserar på olika saker. Det är inte något konstigt alls men jag önskar en lärare som även är duktig inom träning och har mycket anatomikunskap och fysiologikunskap. Där det finns möjligheter att ställa frågor utöver kursplanen. Jag vill även att läraren ska kunna prata filosofi och lätt kunna diskutera existensiella frågor likväl som hen ska kunna berätta för mig om det går att stretcha fascia och muskler – eller är det endast nervsystemet som vi påverkar? Sedan är det såklart viktigt för mig att jag ”klickar” med läraren, att hen har en skön inställning till livet och är öppen, lyhörd och ser sina elever.

Varför ville du gå en yogalärarutbildning?

– För att jag vill lära mig mer om yoga så att jag kan leverera det mesta och bästa till mina yogadeltagare. Drömmen är att i framtiden jobba heltid med yoga, träning och hälsa i egen regi. Det är därför jag kompletterar med ännu fler utbildningar inom just träning här under hösten. Jag vill utvecklas till en riktigt duktig lärare och coach framöver.

Hur går en yogalärarutbildning till rent praktiskt?

– Just den här utbildningen går till så att vi träffas under fem helger: tor-sön eller/och fre-sön. Då ses vi heldagar och utöver det har vi olika typer av hemläxor. Exempel på hemläxor är att läsa olika kapitel i den kurslitteratur vi har, sätta ihop egna yogasekvenser, gå en online-filosofikurs och så vidare. Den sista helgen har vi en skriftlig tentamen samt efter kursens slut ska vi filma vår egen klass som vi satt ihop och skicka till läraren för utvärdering. Kort förklarat.

Vad har du för tips till någon som funderar på att gå en yogalärarutbildning?

1. Skriv ner vad du önskar få ut av en yogautbildning. Vad är viktigt för dig?

2. Fundera även på varför du vill gå en utbildning. Är det för att fördjupa din egen praktik? För att jobba med det eller för att det är kul helt enkelt. Det kan hjälpa dig att sortera lite mellan kurserna. Kanske behöver du inte gå en 200 h eller 500 h utbildning? Det kanske finns bra workshops som skulle passa just ditt syfte bättre.
Det är tidskrävande att gå en utbildning så mitt råd är att verkligen tänka efter hur mycket tid har du att lägga ner på det här.
3. Läs på nätet om olika kurser, lärare och fråga dig runt. Finns det andra i din omgivning som gått något de kan berätta lite för dig om?
4. Vilken typ av yoga gillar du?

Vad har du för mål med din yoga framöver?

– Mitt mål med min egen yogapraktik är att fortsätta fördjupa mig, nörda ner mig, utforska och hela tiden lära mig mer om min kropp och mig själv. Yoga är som sagt otroligt brett och jag känner att jag bara skrapat på ytan. Nu har jag fler verktyg att söka mig vidare på egen hand i min kropp och sinne, på mattan såväl som utanför.
Av: Sara Valfridsson Foto: Irakli Nemzade
Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.