Yoga World
Annons
Annons
Yoga

Humor och glädje med David Swenson

Med mycket kärlek och en stor portion humor åker David Swenson, en av världens mest erkända ashtangalärare, världen runt och förmedlar K. Pattabhi Jois läror. Yoga World har fått en pratstund med den karismatiske amerikanen.

I ashtangayoga-kretsar är David Swenson närmast en legend. Han har en oerhört gedigen erfarenhet inom denna yogatradition och har studerat direkt för Pattabhi Jois under många år. Han har gett ut den fantastiska boken Ashtanga Yoga – The Practice Manual och flertalet DVD:er och hans workshops är vida omtalade. Hans yogafilosofi, som också är ett direkt uttryck för hans underfundiga humor, kan sammanfattas i denna något svåröversatta ordvits: ”There’s a big difference between doing yoga and simply making an asana out of yourself.”

David, vars farföräldrar utvandrade från Sverige till USA, började yoga i tidig ålder tack vare sin storebror Doug, en man som varit väldigt viktig för Davids utveckling, säger han.

– Min bror är fem år äldre än mig. När jag var 13 och han 18 blev han intresserad av att börja äta mer hälsosamt. Han såg en yogabok någonstans och fattade intresse. När han kom hem efter att ha tillbringat en sommar med hälsosamt leverne i Kalifornien, inspirerade det mig att följa i hans nya, positiva fotspår.

David-Swenson-2

Hade du den andliga sidan av yogan med dig från början, eller var det något som kom efterhand?
– Jag tror att den andliga sidan av yogan manifesterar sig i träningen oavsett av vilken anledning man börjar med yoga. Vi tränade mycket utomhus i början, vilket gav oss en djup samhörighet med naturen och det naturliga energiflödet omkring oss; i träden, djuren och jordens rytm. Så för min del fanns det introspektiva elementet definitivt med från allra första början.

Du hade äran att träffa K. Pattabhi Jois första gången han kom till USA. Kan du berätta lite om den upplevelsen?
– Guruji var en väldigt speciell man, med en otrolig utstrålning och närvaro. När han höll sina klasser sände han ut såna fantastiska vibrationer av glädje och positivitet och hans blotta närvaro inspirerade mig att söka mig djupare in i ashtangayogans underbara värld. Han gjorde så att träningen aldrig kändes jobbig eller skrämmande – det var närmast magiskt hur han fick oss att ständigt törsta efter mer kunskap. Jag brukar säga att en lärares främsta uppgift är att uppmuntra, inspirera och tillhandahålla träning. Guruji gjorde allt det och mycket, mycket mer!

Annons
Annons

Intresset för yogalärorna och träningen har aldrig varit större i västvärlden än det är nu. Vad tror du det beror på?
– Intresset för yoga har verkligen växt de senaste åren, men det beror bara på att fröna till detta planterades i västvärlden för över 40 år sedan. Yogaträdet växer tack vare den energi och den hängivenhet som utövarna visar och det faktum att dessa utövare sedan delar med sig av vad de lärt sig. Det tog många år innan yoga blev mainstream i vårt samhälle. Jag skulle vilja påstå att yogans första 20–30 år här i väst handlade om att bygga en grund och förr eller senare når man en punkt där intresset tippar över och börjar växa exponentiellt. Det vi ser hända nu är att frukterna på trädet börjar mogna, men trädet planterades som sagt för länge sedan. Om yoga bara vore en trend skulle den inte fortsätta växa. Oavsett av vilken anledning man börjar med yoga fortsätter folk att utöva det, helt enkelt därför att det fungerar.

David-Swenson-3I din bok Ashtanga Yoga – The Practice Manual skriver du: ”Ha roligt när du tränar och njut av resan.” Använder du det som ett motto eller, om inte, har du något annat motto när det gäller din egen träning?
– Det där är ett råd jag ger till utövare av ett antal anledningar. Först och främst; om du har roligt när du tränar idag kommer du att vilja göra det igen imorgon. Och det gäller ju nästan allt här i livet, inte bara yoga. Jag försöker också vidarebefordra den tradition av glädje som jag upplevde tillsammans med K. Pattabhi Jois och andra inspirerande lärare jag träffat längs vägen. Somliga verkar vara av den uppfattningen att man bara kan tillägna sig djup kunskap om man gör det under allvarliga och tunga former. Det är inte min erfarenhet. Djup kunskap delas bäst via glädje och positiv energi. På så sätt försäkrar vi oss om att vi fortsätter att träna och att själva resan är något att se fram emot.

En vanlig ”fördom” om yoga är just att det är allvarligt och humorlöst. Min erfarenhet är dock en helt annan och jag har förstått att humor är viktigt i ditt sätt att lära ut yoga. Hur väl passar humor och yoga ihop, tycker du?
– Jag anser att humor är bland det viktigaste vi har! Utan humor, eller glädje, är yoga bara en lista med regler i en miljö som inte bidrar med det som är själva essensen av träningen. K. Pattabhi Jois var exempelvis OERHÖRT rolig, glädjefull och livlig. Det är svårt att hitta ett foto av honom där han inte ler. Han ÄLSKADE att lära ut yoga och han delade denna kärlek med oss i form av ren och oförställd glädje!

Vad tycker du är de viktigaste aspekterna för folk att ta med sig in i sin dagliga träning?
– Keep it simple! Fokusera på ljudet och kvaliteten på dina andetag. Allt annat är sekundärt. Genom att vara medvetna om våra andetag förvandlar vi träningen till en rörelsemeditation. Var snäll mot dig själv och ha tålamod. Det här är en process vi inte kan påskynda. Hitta ett sätt att njuta av träningen genom att skapa en rutin som passar för just dig, i ditt liv, i just det här ögonblicket. K. Pattabhi Jois berättade att en bra tumregel är att göra tre surya namaskara A och tre surya namaskara B, samt de tre avslutande ställningarna varje dag. Det tar cirka tio minuter. Tänk på att lite alltid är bättre än inget och att det är bättre att träna lite, men konsekvent under en längre tid, än att träna intensivt sporadiskt. Och återigen: ha roligt när du tränar och njut av resan!

Om du skulle träffa en yoganovis, någon som aldrig tränat men är nyfiken på att börja, som sa ”ge mig en bra anledning till att börja med yoga” – vad skulle du svara?
– Yoga är ett fantastiskt verktyg som du har nytta av i alla delar av livet. Du kommer att må bättre rent fysiskt, du kommer att bli skarpare mentalt och mer emotionellt stabil. Men egentligen finns det inget jag kan säga som kan beskriva upplevelsen på ett rättvist sätt. Det är som om någon skulle fråga mig om varför de borde testa pizza eller inte. Jag skulle kunna försöka beskriva pizzans fantastiska doft och hur den smakar, men det enda sättet för dem att få veta på riktigt är att smaka själva. Så om du är nyfiken på yoga, ta dig en smakbit! Gå på en klass eller hitta ett sätt att uppleva det på som passar dig. På så sätt kommer du att märka om yoga är något för dig. Dessutom finns det så många olika varianter av yoga, så det kan vara en bra idé att testa några olika typer för att se vad som passar dig bäst.

David-Swenson-31Du är en av världens främsta utövare och lärare när det gäller ashtangayoga idag. Vari ligger utmaningen för dig nu, både på daglig basis och på längre sikt?
– Precis som för alla utövare är yogan mitt verktyg. Yoga hjälper mig med livets alla utmaningar. Alla har sina svårigheter då och då och träningen håller mig fokuserad. Som lärare är vår främsta uppgift att vidarebefordra yogans innersta väsen; energin, glädjen och djupet, på ett personligt, insiktsfullt och tillgängligt sätt, så att andra blir inspirerade till att träna och få egna erfarenheter därav. Jag gör mitt bästa för att på ett glädjefullt och konkret sätt visa yogans komplexa och intrikata sidor – på samma sätt som jag så generöst blev visad av mina lärare en gång i tiden.

På ett personligt plan är utmaningen att försöka fortsätta växa och utvecklas som en medveten och närvarande människa. Det är så lätt att förlora sig i livets små detaljer och tappa greppet om helheten. Jag vill vara en positiv influens på den här sköra jorden vi lever på under så kort tid och för att kunna göra det måste jag försöka hålla både min kropp och mitt sinne i bästa möjliga skick. Varje dag är unik. Vissa dagar är lätta, andra är svåra. Det finns så mycket i livet som vi inte har någon kontroll över – väder, våld, ekonomi, olyckor och så vidare. En av de få saker vi faktiskt har kontroll över i våra liv är hur vi reagerar och agerar på de utmaningar och svårigheter livet ibland kastar i vår väg. Genom yogaträning blir vi mer jordade och de handlingar och val vi gör på daglig basis skapar grunden för händelser i det långa loppet.

Hur hittar du inspiration till din egen träning idag?
– Det är enkelt. När jag tränar blir livet lättare. När jag inte tränar blir det svårare. Så jag tränar.

Utöver ashtanga, utövar du några andra typer av yoga – eller sysslar du med någon annan typ av träning?
– Jag har testat många andra typer av yoga genom åren. Jag har ett öppet sinne. Jag går på andra klasser då och då och uppskattar det alltid, men ashtanga är alltid som att komma hem! Så har det känts för mig sedan första dagen jag testade det 1973. Jag gillar fysisk träning och jag älskar att hajka, surfa, klättra i träd, gräva gropar för att plantera träd, simma och en massa annat. Och yoga har en tendens att göra alla andra aktiviteter så mycket lättare!

David-Swenson-32Slutligen, en ytterst hypotetisk fråga: om varenda kotte på jorden skulle börja utöva yoga imorgon, hur tror du då världen skulle se ut om tio år?
– Jag har ärligt talat ingen aning om hur jag ska kunna svara på det på ett vettigt sätt, men jag kan erbjuda några generella idéer och tankar om yoga och de som utövar den idag. Bara för att man tränar yoga behöver inte det betyda att man är en yogi. Alla som utövar yoga är inte trevliga, på samma sätt som att alla icke-yogis inte automatiskt är otrevliga. Yogaträningen är ett verktyg. Hur vi applicerar de fördelar den ger oss visar på vilken nivå av förståelse man uppnått. Låt mig förklara närmare: Som jag ser det är yoga inte nödvändigtvis något som behöver resultera i en andlig upplevelse. Att utöva yoga, eller någon annan form av strävan efter personlig utveckling, brukar jag likna vid en trädgårdsmästare som förbereder och odlar jorden innan han planterar. Det betyder att man först måste vända jorden och lägga ut kompost och näringsämnen för att skapa en bördig miljö för att fröna och plantorna ska kunna växa. Det är precis det som träningen gör. Oavsett om man tränar yoga, meditation eller chanting skapar vi helt enkelt en bördig miljö för oss själva. Ju mer man tränar, desto bördigare blir den. Det som sedan händer kommer att avgöra djupet och mognaden av din förståelse.

Nästa steg är att fundera ut vad vi ska plantera i denna nya, bördiga jord. Vad händer om vi planterar ett ego här? Jo, det kommer att växa sig väldigt starkt. Det kanske till och med växer sig större och starkare än hos de flesta andra tack vare att vi förberett jorden så väl. Så, att träna yoga är det första steget. Men andlighet är inte styrt enbart av det faktum att man tränar. Andlighet styrs istället genom det fokus, det syfte och de handlingar utövaren praktiserar.

Om alla tränade yoga skulle det finnas massor av bördig jord för folk att plantera sina insikter i. Potentiellt sett kan då fantastiska saker hända, men man får inte glömma att vi bara är människor och vi måste alla hitta våra egna vägar här i livet. Snarare än att hoppas eller undra över hur världen skulle se ut om alla utövade yoga tror jag att det är bättre att var och en av oss tränar på att bli medvetna om vilka frön vi planterar på vår egen lilla bördiga jordplätt. Om vi kan frambringa några positiva kvaliteter från den energi vi får från vår egen träning kanske vi åtminstone kan göra en positiv inverkan på den lilla bit av världen vi lever i. Och det är trots allt ett litet steg i rätt riktning mot att göra världen till en bättre plats för alla.

Text: Ola Karlsson

Letar du efter ytterligare inspiration? Läs om Yoga och snällhet med Micael Dahlén.

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.