Yoga World
Annons
Annons
Mat

”Huden är ett skyltfönster för hur vi mår på insidan”

Det skriver skönhetsjournalisten Maria Ahlgren i sin senaste bok Destination Beautyfood.

Vad du matar huden med från insidan spelar alltså (minst) lika stor roll som vad du smörjer in den med på utsidan. Vi som är en del av yogavärlden vet värdet av att stoppa i oss bra mat för att hålla oss friska – men vad många kanske inte är medvetna om är att detta är lika viktigt för hudhälsan och vårt fysiska yttre, och vice versa. Med andra ord: mat som gör gott för huden är också bra för tarmfloran, det allmänna välbefinnandet, immunförsvaret och hjärnan (till exempel i form av minskad risk för depression och bättre hormonbalans). Yogis, skönhetsjunkies eller de som aldrig haft det minsta intresse för hudvård – alla har de alltså anledning att älska beautyfood!

Svensk hudvård blomstrar just nu, inte minst tack vare märken som Byredo, Verso och Björk & Berries, som Maria nämner som några av sina egna favoriter. Och budskapet är solklart: less is more, minimalistiskt utan krusiduller, rejält och rent, vilket på många sätt avspeglar sig i vår mattradition här i Norden. Eller, som Maria beskriver det, ”funktion framför fluff”. Det är vad skandinavisk hudvård står för i de länder där vi ständigt behöver anpassa oss till kyliga vintrar och skiftningar i klimatet, liksom långa perioder med brist på solljus och därmed möjlighet att tillverka D-vitamin. Intresset för tarmhälsa, pre- och probiotika är också stort, vilket avspeglar sig både i kosttrender och vad vi tenderar att börja se på skönhetsprodukternas ingredienslistor. Poängen är att hur huden mår beror på en mängd olika faktorer: ålder, gener, hormonbalans, solexponering, vilka hudvårdsprodukter vi använder OCH vad vi äter.

Hudhälsa och livsstil hänger ihop, även om mycket annat också påverkar, men vad vi stoppar i oss är ju faktiskt något vi kan välja själva i motsats till gener och att vi blir äldre.

– Mycket i livet kan vi inte kontrollera, men vissa bitar kan vi enkelt kan ta kommando över. Ditt livs kanske mest effektiva skönhetsrutin börjar på tallriken, konstaterar Maria.

Annons
Annons

VÅR EGEN SUPERMAT

Tänk alltså på maten som en del av din hudvårdsrutin! Ett ökat hållbarhetstänk går också hand i hand med kombinationen hälsomat och svenskodlad mat, och Maria slår ett slag i boken för svenska bär och spannmål, som kan ha ett minst lika bra antioxidant- och näringsinnehåll som sina kusiner som måste hämtas från andra sidan jordklotet. Nordiska bär som lingon, blåbär, hallon, jordgubbar och havtorn till exempel förklarar hon fullkomligen bubblar av skyddande, inflammationshämmande antioxidanter och kollagenbyggande vitaminer. Hon själv lägger bär i det mesta: på morgonfilen, i smoothies, i sallad, som smaksättning i hemmagjord bananglass …

– Blåbärsfrossandet betyder att jag får gå på fläckborttagning hos tandhygienisten en gång i halvåret, men det är det värt säger jag och hudkostymen!

Jordgubbar till exempel är rena C-vitaminbomberna och skyddar kollagenet från att brytas ner samtidigt som de hjälper kroppen att bilda nytt. I jordgubbar hittar vi även ellaginsyra, en av naturens starkaste antioxidanter som hjälper cellerna att hålla sig pigga, och mangan som skyddar cellernas egna kraftverk, mitokondrierna. Återigen kan vi alltså konstatera att det vi kallar hälsomat eller superfoods ofta har god effekt även på huden, och att ”beautyfood” är sådan mat som ockå stärker vår hälsa.

Text: Emma Samuelsson Foto: Lina Eidenberg Adamo

LÄS OCKSÅ: Tips på smarta mellanmål för yogisar i farten
RECEPT: Nordic Noir kefirbowl
RECEPT: Solgul frukostsmoothie

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.