Yoga World
Annons
Annons
Yoga

Hitta tillbaka eller göra slut?

Är yoga fortfarande din stora kärlek eller är passionen på väg att svalna? Yoga World har tipsen som hjälper dig nå en bra balans i ditt förhållande till yogan.

En dag, för många, många år sedan, kom jag till insikt om något väldigt viktigt när det kom till min yogapraktik. Jag insåg att om jag ville ha ett livslångt förhållande med yogan, skulle jag behöva sätta upp ett antal regler för hur det förhållandet skulle se ut. Ända sedan första gången jag klev in på en ashtangaklass (för att jag ville få lika snygga armar som Madonna), har jag och yoga haft ett minst sagt stormigt förhållande. Ju mer tid jag spenderade på mattan, desto mer kände jag hur bra yogan fick mig att må. Man skulle väl kunna säga att jag föll pladask och gav av mig själv helt utan hämningar. Så det var liksom redan ett oundvikligt faktum att hur mycket jag än älskade yoga så skulle jag även komma att utveckla ett hat mot den också.

Jag har klivit på och av yogatåget fler gånger än jag kan räkna. När mitt förhållande till yogan blev alltför intensivt, eller då jag ställdes inför stora utmaningar, så hände det ofta att jag lät jobb eller en spontankväll på krogen komma emellan, och gjorde att jag därmed missade den veckans klass.  Det har också funnits tidpunkter i mitt liv då jag har känt att jag inte har kunnat leva upp till de krav och förväntningar som jag känt att yogan haft på mig (som jag nämnde tidigare där gällande sena krogkvällar till exempel). Jag tog mig inte tid att komma ner på mattan varje dag, jag var inte tillräckligt rörlig eller gjorde positionerna tillräckligt bra. Jag åt pizza och drack vin och prioriterade mina vänner och mitt sociala liv och jag var inte beredd att ändra på mig själv eller mitt liv för att fortfarande ”förtjäna” att få vara en stund på mattan då och då.

Och, om jag ska vara ärlig, tröttnade jag ibland på yogan. Jag kände mig uttråkad, tyckte att jag kunde allt utan och innan och att det saknades spänning. Pirret jag känt den där första klassen försvann och elden som brann kanske inte slocknade helt, men svalnade rejält.

Som tur är lyckades jag alltid efter varje sådant tillfälle ta mig tillbaka till mattan. Jag insåg alltid att jag saknade yogan för mycket när jag inte längre hade den, och att om vi skulle kunna vara ihop hela livet så behövde vi båda lära oss att kompromissa. Jag behövde variation och ett visst mått av spänning, men också lära mig att hitta tillbaka till mattan och njuta av min tid på den när det kändes motigt. Jag säger alltid till mina yogalever att all yoga är bättre än ingen alls. Så om du befinner dig i ett läge just nu där du känner igen dig i min beskrivning ovan och behöver hitta kreativa lösningar för att ta dig tillbaka till din yogapraktik och väcka kärleken till yogan igen så gör vad som helst!

Sätt upp dina egna regler och villkor, utan att känna dåligt samvete. Alla förhållanden är skakiga ibland – i bästa fall hittar ni tillbaka till varandra och går stärkta ur krisen. Kanske har ni till och med lärt er något och känner er än mer sammansvetsade?

Annons
Annons

Känns det fortfarande svårt? Testa följande 7 tips!

YOGA PÅ NYTT SÄTT

Jag har svårt att ens hålla räkningen på alla de ”nya” former av yoga som poppar upp så gott som varje vecka. Vad som ska få definieras som ”äkta” eller ”riktig” yoga är alltid ett hett debattämne, som jag väljer att inte gå in på närmare här och nu. Det jag kan konstatera är bara att oavsett vem du är så bör det finnas en yogaform för dig! Och det, tänker jag, är ju i alla fall något bra, precis som det faktum att om du skulle ha tröttnat på någon yogaform så finns det alltid någon ny att prova. Våga testa något nytt – i värsta fall hatar du det och då är det ju bara att ta med sig den erfarenheten och gå vidare. Eller också är det en form av yoga som du aldrig kommit i kontakt med tidigare och som du älskar.

Oavsett är ju utgången positiv: du hittar en ny form av yoga att älska eller inser hur väl du mådde i ditt tidigare förhållande!

YOGA I ENSAMHET

Det finns mycket som är positivt med att yoga på egen hand hemma. I hemmets trygga vrå kan du lugnt utveckla din praktik i ett tempo som passar dig och även njuta av en hel del egentid. Det uppstår alltid nya möjligheter om du väljer att utforska yogan på egen hand och lösa de svårigheter du eventuellt stöter på i din egen takt. Och, inte att förglömma, du slipper resan till och från yogasalen, omklädningsrum med diffus odör samt frestelsen att jämföra dig själv med andra under en klass. Fokus på dig och din tid alltså, utan någon yttre press.

YOGA IHOP MED ANDRA

Men så kan man också välja att se det ur en annan synvinkel: om du alltid gör yoga på egen hand så kan det bli en värdefull erfarenhet och en social upplevelse att uppleva yoga tillsammans med andra. En helt annan energi infinner sig med största sannolikhet. Stämningen som uppstår av dynamiken mellan alla i klassen – i synnerhet om ni hittar ett gemensamt flow – kan vara i det närmaste magisk. Hittar ni en gemensam andning kan detta ge vem som helst gåshud! Om du hittills bara gjort yoga i ensamhet är det helt klart värt att testa.

YOGA TILL MUSIK

Inuti mitt huvud har jag en bild av mig själv som en akrobat i världsklass när jag yogar! Ser jag mig själv i spegeln är synen en aning annorlunda. Hur det än må vara så underskatta inte betydelsen av att sätta på musik och låta kroppen röra sig i takt med den. Musik kan ge yogan en helt ny dimension och vara ett nytt sätt att stimulera sinnena. Försök att släppa lite på hämningarna, här finns ingen som dömer dig! Gör bakasana till Bon Jovi eller matsyasana till tonerna av Mozarts symfonier – huvudsaken är att du hittar din grej och lyssnar på musiken när du rör dig.

YOGA I NATUREN

Även om du inte vill bli föremål för någon slags underhållning för grannarna varje gång du ska yoga, så försök att hitta en plats utomhus där du kan vrida och böja dig så mycket du vill och njuta av naturen när du yogar. Eller bara sätt dig i en skön position och förbli stilla om du känner att det räcker till en början. Bara det faktum att du befinner dig på ett ojämnt underlag och får helt andra sinnesintryck i form av dofter och ljud gör det till en ny yogaupplevelse.

YOGA MER SÄLLAN

Det sägs att förändring gör lika gott som ett uppehåll. Och visst kan det ligga mycket i detta, men ibland är det just en paus, och inte en förändring, som behövs för att väcka nytt liv i en yogapraktik. Kanske är det bättre att yoga lite mer sällan än ändra det du gör totalt? Måste du yoga varje dag eller har det bara blivit en vana? Det bästa är alltid att göra saker och ting med måtta, även sådant som är bra för oss.

YOGA I PRIVAT KLASS

Om yoga i klass eller grupp helt enkelt inte är din grej utan bara gör dig stirrig och osäker, testa att ta lektioner själv eller med bara en annan person, så att det bara är du, läraren och eventuellt en till. Privata yogatillfällen blir allt vanligare, det kan helt enkelt finnas många anledningar till varför man som enskild person eller i par inte kan delta i en klass: en del kan inte ta sig utanför hemmet, andra har särskilda fysiska behov eller behöver extra vägledning för att till exempel återhämta sig från en skada. Under en privat klass utformas upplägget efter bara dig (eller er om ni är två), och du får hjälp med att hitta din andning och ditt flow.

Text: Meg Jackson

LÄS MER: Att tappa tilltron till yoga – och hitta tillbaka till min väg
LÄS MER: Så hittar du tillbaka till yogan när motivationen tryter 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.