Yoga World
Annons
Annons
Yoga

Het yoga för hälsan

Så vad är allt detta ståhej om hotyoga? Här undersöker vi fördelarna med att yoga i värme.

Även om yoga har funnits i tusentals år har hotyoga stigit i popularitet under de senaste åren – mycket tack vare de hälsofördelar som rapporterats. Dessa inkluderar ökad muskelavslappning, flexibilitet och minskad hållningsrelaterad smärta. Utöver dessa sägs det att den varma miljön ökar den avgiftningseffekt som yogan vanligtvis har, vilket innebär ytterligare hälsofördelar för huden och lymfkärlsystemet. Hotyogautövare upplever ofta viktnedgång som en biprodukt av sin träning.

Instruktörer och utövare av traditionell yoga frågar ofta hur dessa rapporterade hälsoförmåner som hotyoga innebär kan uppnås eller om det finns några vetenskapliga belägg för dessa påståenden. Är dessa hälsoförmåner tillgängliga för alla oavsett rumstemperatur?

Att utföra stretchövningar under en viss period kommer till exempel göra musklerna längre och därmed utöka rörelseomfånget runt lederna. Dessa hälsoförmåner kommer då upplevas som förbättrad rörelse.

Att utföra en viktbärande position såsom krigaren eller en nedåtgående hund hjälper utvecklingen av muskelstyrka och uthållighet samt flexibilitet i armar och ben, höfter och axlar, oavsett rumstemperatur.

Då uppstår ju frågan: varför är det så många yogautövare som lockas av att utföra yoga, vare sig det gäller hatha- eller vinyasayoga, inom en uppvärmd miljö?

SLAPPNA BARA AV
En motivering till just detta kan bero på ökade nivåer av ytlig och djup muskelavslappning som yogautövare ofta upplever på grund av den ökade rumstemperaturen.

Annons
Annons

Denna ökade nivå av muskelavslappning leder ofta till att man ökar sin flexibilitet och kommer ner i djupare asanas. Många av oss har upplevt denna avslappning utanför hotyogastudion – till exempel på en strand då den varma solens strålar och sanden runt omkring dig får dig att slappna av och frigör dig från dina dagliga stressmoment.

En liknande respons upplevs ofta när du sänker ned kroppen i ett varmt bad efter en lång och hård dag och omedelbart känner att kroppen slappnar av.

Denna typ av avslappningsrespons uppnås genom en triggerpunkt i nervsystemet. När nervreceptorer i huden tar emot externa värmesignaler upplever man oftast att man blir avslappnad, vilket delvis är ett svar på ökad blodtillförsel till det området för att kunna bibehålla normal kroppstemperatur.

Denna riktningsförändring av blodflödet uppnås genom vasodilation (blodkärlen utvidgar sig). Vasodilation medför ett flertal fördelar så som en ökning av blodtillförsel till de varma musklerna, vilket ökar syre- och näringsnivåerna och minskar slaggprodukter såsom koldioxid och mjölksyra och bibehåller kroppstemperaturen genom ökad perspiration.

När musklerna är varma och har bra blodtillförsel är de effektivare och smidigare. Detta innebär att de lättare kan tänjas utan att det är obekvämt eller att utövaren riskerar att skada sig.

Under traditionell yoga upplever utövarna ofta att de blir varma och att de svettas under klassen på grund av ökad aktivitet och ujjayi-andning. Med tiden kommer många uppleva att de blir vigare och får bättre hållning. När man utövar yoga i en varm miljö kan dessa hälsoförmåner visa sig tidigare eftersom kroppen värms upp fortare och muskelspänningen avtar i en snabbare takt, vilket gör att man kan känna av vissa hälsofördelar. Med tiden kan yogautövaren snabbare utöka sitt rörelseomfång i jämförelse med yogaklasser i vanlig rumstemperatur.

Viktminskning som rapporteras vid utövning av hotyoga kan bero på flera orsaker. Nya yogautövare kan till exempel uppleva viktnedgång för att de gör sig av med fler kalorier än de gjorde innan de började med hotyoga. Under en hotyoga-klass arbetar kroppen utöver det vanliga för att kunna hantera yogan och den ökade rumstemperaturen. Som ett resultat av detta kommer kroppen bränna fler kalorier för att kunna reglera kroppstemperaturen. Därför kan vissa utövare känna att de bränner fler kalorier under en hotyoga-klass. Detta kan med tiden medföra ytterligare viktminskning.

Andra faktorer bör även tas i beaktning, såsom klassens längd och yogans intensitet eftersom högintensiva övningar under en längre tid även belastar kroppen mer.

DRICK VATTEN
Det är däremot viktigt att dricka vatten under en hotyoga-klass eftersom rumstemperaturen kan öka risken för uttorkning och värmeslag. Båda dessa har en negativ effekt under klassen och lindrigt värmeslag kan påverka dig i flera dagar efteråt. Det är därför viktigt att se till att du har druckit vatten inför en hotyoga-klass och att fylla på med vatten under klassens gång.

Sammanfattningsvis har yoga i en uppvärmd miljö möjligheten att öka din flexibilitet, minska muskelspänningar och öka hjärt-kärlsystemets effektivitet snabbare än i en icke uppvärmd miljö.

Alla former av asanas kommer dock med tiden att förbättra din hållning och uthållighet, minska muskelspänningar och stärka dina muskler samtidigt som de gör dig vigare och reducerar den negativa effekten av daglig stress och oro.

Läs om 7 anledningar att börja yoga.

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.