Yoga World
Annons
Annons
Yoga

Full lotusposition för nybörjare – så gör du

Det har surrats en hel del om manspreading på senare år, men tänk om den stackarn faktiskt bara försöker sitta i lotusposition? Skämt åsido – här kommer en guide till hur du tar dig an padmasana, den kanske mest klassiska av alla yogapositioner.

Om du har suttit i en stol i princip hela ditt liv är det här något av det tuffaste du kan ge dig på, och du riskerar att skada dig om du inte har koll på tekniken eller går för fort fram. Nyckeln till padmasana är förmågan att kunna öppna och rotera höftlederna, och hemligheten är att rotationen måste ske med utgångspunkt i en utåtrotation av höftlederna för att resan dit ska bli skadefri. Du ska alltså inte trixa och fixa dig in i positionen genom att lyfta och dra ben och fötter på plats, utan istället ge efter för kroppens naturliga rörelsemönster. Utåtrotationen i höftlederna kräver att du slappnar av i de muskler, leder och senor som sitter närmast lårbenets fäste. Om du har mycket spänningar i området kan det härröra från en svag coremuskulatur, så var noga med att koppla på din bäckenbottenmuskulatur.

Börja med raka ben första gången du ger dig på positionen. Böj höger knä och placera insidan av höger fot mot insidan av vänster lår. Behåll knäleden stängd och ta tag med händerna under höger fotled och knä. Placera försiktigt fotens insida mot vänster höft så att utåtrotationen i höger höft fördjupas något. Böj sedan vänster knä längs med mittlinjen så att vänster fot till slut hamnar under höger skenben. Håll knäleden stängd och för vänster knä ut åt sidan och lyft försiktigt upp foten mot höger höft. Behåll en mjukhet i knäna och undvik att spänna benen. Känn höfterna öppna sig och det kanske viktigaste av allt – andas.

Annons
Annons

Källa: Kino MacGregor, som här även visar hur du ska gå tillväga – lycka till!

LÄS OCKSÅ: En härlig yogasekvens för ryggraden

LÄS OCKSÅ: 5 yogapositioner ni kan göra tillsammans

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.