Yoga World
Annons
Annons
ResorYoga

Fridfullt och naturnära i Portugal

Återupptäck naturen under en tripp till det portugisiska retreatet Vale de Moses. Yoga World utforskar varför så många vill återvända till den här ekologiska pärlan år efter år.

Om du är ute efter lugn och ro och en varm, välkomnande känsla av gemenskap i kombination med genuina yogakunskaper så kommer du inte att känna dig malplacerad på Vale de Moses. Retreatet ligger i de vackra skogsbeklädda dalarna i bergskedjan Serra da Estrela i centrala Portugal och erbjuder alla stressade stadsbor chansen att komma tillbaka till naturen. Här, omgiven av pinjeträd och eukalyptusskog och en hänförande utsikt över dalen, andas du in frisk bergsluft och njuter av fåglarnas kvitter. Men blunda inte allt för länge – i skogen finns gott om djurliv i form av uttrar, vildsvin, kaniner och rovfåglar som du garanterat inte vill missa chansen att skåda. Håll koll på klockan på det sätt som naturen menade: dalen bokstavligt talat vaknar till liv i soluppgången för att sedan stillna till och varva ner i takt med den alltid lika praktfulla solnedgången.

Här blir du en del av dalens eget ekosystem och får chansen att återförenas med naturen i en djup uppskattning av allt som verkligen är viktigt i livet.

DRÖMMAR BLIR TILL VERKLIGHET

Vale de Moses har dessutom en ganska cool bakgrundshistoria. Retreatet skapades för över ett decennium sedan av äkta paret Andrew och Vonetta Winter. De dök upp i en husbil med sina små barn 2007, tog en titt på den oförstörda dalen, och gav sig därefter ut på ett livsprojekt med syftet att förverkliga sina drömmar. Spola fram sådär en elva år eller så och paret har skapat ett av Europas mest älskade yogaretreat. Vale de Moses attraherar internationella yogalärare, bidrar till den lokala ekonomin och har blivit prisat för sitt miljöengagemang. Med liv och lust går man in för att återvinna och vårda naturen så att dalen även i fortsättningen ska kunna behålla sin strålande skönhet. Det kan bli som så att du här får gå på en komposttoalett för första gången, men låt inte det avskräcka dig från ett besök! (Om det trots allt känns lite läskigt så finns det vanliga toaletter också.)

Snarare tror vi att du kommer att bli inspirerad av familjen Winters värderingar när det kommer till miljöomsorger – det är i princip omöjligt att inte bli ödmjuk inför naturen och dess behov här uppe i bergen. Familjens katt, fyra hundar och sist men absolut inte minst: grisen Amelia (som kan stoltsera med ett eget Instagram-konto) bidrar till att skapa en mysig hemma hos-känsla där de stryker omkring på gården.

Annons
Annons
Retreatgrundaren och yogainstruktören Vonetta Winter fokuserar på dynamiska hatha-klasser med fokus på styrka, balans och stabilitet.

PÅ ÄVENTYR

För den som är ute efter en soft yogasemester är Vale de Moses ett bra val. Här är du fri att ströva runt i dalen som du vill, och kanske ta dig en tupplur i någon av hammockarna som finns uppspända här och där på gården. Bor gör man i små stugor eller i tältbyn Soulpad Belle och eftersom alla bostäder är placerade längs med ena sidan av dalen är det lätt att hitta sin egen lilla del av paradiset här. Dagarna är strukturerade runt yogaklasserna, som oftast äger rum på morgonen efter frukost och sent på eftermiddagen, innan middagen. När du inte går på yoga kan du njuta av den gästfria Vale de Moses-andan på gemensamhetsområdena runt huvudbyggnaden, där du även hittar köket och matsalen. Den utsökta maten, som är helt vegetarisk eller vegansk, är värd ett kapitel för sig: det finns alltid massor av den och du blir aktivt uppmuntrad att ta om – både en och två gånger.

Ofta kommer maten med en twist: under vårt besök på Vale de Moses har den en spansk touch tack vare den talangfulla gästkocken Raul Garcia som den här veckan har tagit steget över gränsen från Andalusien.

YOGA ÅTTA MÅNADER OM ÅRET

Yogashalan är belägen ovanför matsalen och kan skryta med sensationella panoramavyer över den omgivande dalen. Lyckas du slita blicken från utsikten så kommer yogautbudet garanterat att göra dig tillfredsställd. Yogan på Vale de Moses varierar från vecka till vecka beroende på vilken lärare som leder retreatet. Grundaren Vonetta Winter håller själv regelbundna yogaretreat, men då säsongen sträcker sig från mars till oktober så finns det även gott om tid för gästlärare. Kombinationen yoga och pilates är återkommande här och när Yoga World är på plats har Vonetta fått sällskap av pilatesinstruktören Hannah Campbell. Upplägget för yogaklasserna är väldigt tydligt och framtaget för att ge alla deltagare (en blandning av totala nybörjare till mer avancerade yogis och en och annan välrenommerad yogalärare) en chans att utvecklas.

Vonetta, som har sin bakgrund i ashtangatraditionen med inslag av iyengar och kinesisk medicin, jobbar mycket med verbala instruktioner och är mån om att hela gruppen verkligen ska ”känna” positionerna istället för att bara ”göra” dem eller (försöka) kopiera. Pilatesklasserna är ett bra komplement till yogan, med mycket variation och ett och annat gott skratt.

Det portugisiska yogaretreatet har blivit en favorit hos många yogis, läs mer på valedemoses.com.

EN KÄNSLA AV GEMENSKAP

Det faktum att Vale de Moses attraherar såväl nybörjare som erfarna yogis, och att många kommer tillbaka år efter år, säger mycket. Här kan yogaentusiaster utvecklas i sin praktik samtidigt som atmosfären är tillräckligt avslappnad för att alla ska känna sig välkomna, även de som inte har någon yogaerfarenhet överhuvudtaget. När man inte yogar (eller njuter av den fantastiska maten!) är Vale de Moses helt enkelt en skön plats att hänga på, oavsett om det innebär att du kurar ihop dig själv framför din alldeles egna brasa (alla tält är utrustade med öppen spis) eller kopplar av med en bok i det charmiga biblioteket som är beläget i anslutning till yogastudion. Här finns även ett piano för den som vill spela en trudelutt.

Men det bästa med Vale de Moses skulle jag nog ändå säga är den rogivande och läkande naturen runtomkring. Varje dag, oavsett regn eller solsken, inleds med en stilla meditativ promenad där olika delar av dalen utforskas. Om regnet mot all förmodan skulle hålla i sig erbjuder anläggningens skickliga terapeutteam en uppsjö av olika massagebehandlingar. Den som har tillbringat tid i bergen vet att miljön bidrar till att skapa band människor emellan, och på Vale de Moses förstärks den effekten av den vänskapliga andan som genomsyrar såväl själva anläggningen som hela dalen. Gemenskapen stärks också när vi i slutet av veckan får ge oss ut på äventyr i form av lerbad och en simtur i floden Zêzeres inbjudande vatten.

Sannerligen en uppfriskande upplevelse, och det där fotot där hela du är inpackad i lera gör sig bra i ditt Instagram-flöde… Att det dessutom sägs vara bra för din hy är en fin bonus. Sammanfattningsvis kan sägas att yogan är i toppklass: man lär sig massor och atmosfären och naturupplevelsen bidrar till att man efter en vecka här känner sig pånyttfödd till både kropp och själ. Inte konstigt att folk fortsätter komma tillbaka.

LÄS OCKSÅ: Portugal: Perfekta platsen för dig som är sugen på äventyr
LÄS OCKSÅ: 10 anledningar att åka på yogaretreat

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.