Yoga World
Annons
Annons
Recept

Fransk fougasse på surdeg

MÄNGD: 2–3 bröd
BAKTID: 10–15 minuter
TOTAL TID: över natten plus 5 ½–6 ½ timmar

Ingredienser

TILL SURDEGSGRUNDEN:
300 g vetemjöl
275 g vatten
5 g jäst (färsk)

TILL DEGEN:
350 g vetemjöl
250 g vatten
2 g jäst (färsk)
3 ½ msk olivolja
1 tsk salt

Så gör du

1. Blanda samman ingredienserna till surdegsgrunden, täck över och låt stå i rumstemperatur i 12 timmar över natten, eller tills det bubblar ordentligt.

Annons
Annons

2. Blanda i degingredienserna i surdegsgrunden och knåda tills degen är jämn och fin och inte längre kladdig. Det kan vara lättare att blanda till degen med degkrokar.

3. Täck över degen och vik den på mitten efter 30, 60 och 90 minuter, och låt den sedan jäsa i 2 ½–3 ½ timmar, eller tills den har jäst så pass att du ser stora bubblor på ytan.

4. Strö mjöl på bakbordet och lägg sedan försiktigt ner degen på bakbordet med en oljad degskrapa så att du inte förstör bubblorna som skapats under jäsningsprocessen. Dela sedan degen i två eller tre lika stora bitar och gör runda bullar av brödet. Kavla sedan ut en av bullarna till en oval form som är ungefär 1 ½ cm tjock.

5. Använd sedan degskrapan till att skära ut tre eller fyra vinklade skåror i degen och öppna upp dem så de blir bladformade (se bilden). Upprepa samma sak med de andra degbullarna. Täck sedan över och låt stå i en timme. Under tiden värmer du upp ugnen till 250 grader eller så högt som det går och lägger en baksten eller bakplåtspapper på plats.

6. Använd en bakspade med mycket mjöl på för att lägga ut varje fougasse på bakstenen eller bakplåtspappret. Sänk sedan omedelbart värmen ner till 220 grader. Grädda i 10–15 minuter tills bröden är gyllenbruna.

LÄS MER: Golden Milk Recept – gurkmejabomb som stöttar immunförsvaret
LÄS MER: Raw zucchinipasta med spenatsås

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.