Yoga World
Annons
Annons
Studio i fokus

Följ med till Seaside Inspiration & Hot Yoga

Att hon skulle basa över en yogastudio med över 14 klasser i veckan kunde Ulrika Biel, grundare till Seaside Inspiration & Hot Yoga, aldrig ana när hon tog sin första yogaklass 2002.

När jag pratar med Ulrika Biel på Seaside Inspiration & Hot Yoga i Åhus är hon eld och lågor. Hon har nämligen precis avslutat den första modulen i en Hot Fusion Yoga-utbildning, som hon tagit fram i samarbete med yogaläraren tillika utbildningsansvarige Henrik Schmidt.

– Det har varit intensiva dagar där de 20 deltagarna startade klockan sex på morgonen med pranayama, meditation och filosofi ledd av fantastiske Sudhir Rishi, gästlärare från Indien. Därefter följde posture mechanics, teacher clinics med mera, säger Ulrika och fortsätter:

– Pauser med dopp i havet och måltider fullproppade med optimal näring i vår underbara miljö ger så mycket extra kraft och energi, och jag har svårt att tänka mig en bättre miljö för personlig utveckling, som ju en yogalärarutbildning är med råge. Och alla dessa positiva och spännande möten med människor, det är nog det bästa med att ha startat min yogastudio!

Yogaläraren Henrik Schmidt är utbildningsansvarig för Hot Fusion Yoga.

INGEN ”VALUTA FÖR PENGARNA”
Ulrika har dock inte alltid varit lika lyrisk när det kommer till yoga. Första gången hon testade var 2002 i Stockholm, och när hon ska beskriva den erfarenheten skräder hon inte orden.

– Jag kände att det var den mest meningslösa form av träning jag kunde tänka mig, tråkig och konstig på alla sätt. Skulle jag träna ville jag ha ”valuta för pengarna” och där kvalade alltså inte yoga in, berättar Ulrika.

På den tiden jobbade hon med ekonomi på SAS huvudkontor i Stockholm och beskriver sig själv som ”superstressad”, både av själva jobbet men även av all den omstrukturering som skedde i företaget vid den tidpunkten. Det dröjde några år, tre barn, ett antal flyttar och fler jobb inom SASkoncernen innan Ulrika började fundera på om hon verkligen var på rätt väg i livet.

– 2009 började jag läsa till stress- och avslappningsterapeut, en utbildning som jag kikat på under lång tid eftersom jag egentligen alltid har varit intresserad av att jobba med människor och friskvård. Som tur var vann hjärtat över förnuftet, som hela tiden sagt till mig att inte kasta bort min utbildning på Internationella Ekonomiprogrammet.

Annons
Annons

Ulrika beskriver stress- och avslappningsutbildningen som en fantastisk lärdom för henne personligen och hon kände tydligt att hon ville förmedla vidare det hon lärt sig.

– Jag kom i kontakt med andnings- och avslappningsmetoder samt meditation och jag njöt verkligen av denna tid för mig själv helt och hållet, och märkte stor förändring på mitt välmående.

Det tog ett tag för yogan och Ulrika att hitta varandra.

BÖRJADE MED BIKRAM
Vägen från Stockholm till den egna studion i Åhus gick bland annat via Malmö, där Ulrika introducerades för bikramyoga.

– Till skillnad från min första yogaupplevelse märkte jag efter min första bikramklass att jag var mer avslappnad än någonsin. Mitt fokus på mattan gjorde att inga andra tankar fick plats och dessutom gjorde värmen att min superstela kropp blev mer rörlig.

Redan efter ett par klasser märkte Ulrika av ett ökat utrymme i kroppen och därmed en större kontakt med sig själv och sitt inre. Hon var, som hon beskriver det, såld. Den lyriska känslan grumsades dock av att familjen planerade att flytta till Åhus, 11 mil bort.

– Så min nya passion fick usla förutsättningar till en början, men jag hittade många anledningar till att åka till Malmö. I Åhus gick jag på ”vanlig” yoga men jag längtade hela tiden till min varma yoga.

Vid denna tid drev Ulrika företaget Aktiv Inspiration där hon erbjöd olika event med mental- och fysisk träning samt balanserad kost till företag och privatpersoner.

– Yoga var ett stående inslag men jag hyrde alltid in instruktörer och skrattade bara om någon föreslog att jag skulle börja undervisa själv.

Frågorna fick dock ett frö att börja gro inom Ulrika och snart var hon inbokad på sin första yogautbildning; Yoga för barn: Happy Feet med Cecilia Gustafsson. Därefter följde utbildningar i Global Yoga och hotyoga samt en utbildning i Yoga for Life med Ulrica Norberg.

Seaside Inspiration & Hot Yoga har havet som närmsta granne.

UNIVERSUM PÅ SIN SIDA
Ända sedan flytten till Åhus hade Ulrika haft ögonen på Åhus Seaside, ett hotell och semesteranläggning vackert beläget vid stranden bland tallar och med havet som närmsta granne, och det var även där som hon skulle komma att öppna upp sin yogastudio i den nyrenoverade Seasidehallen sommaren 2015.

– Jag hade tankar om ungefär fem klasser i veckan men det kom massor av människor och snart var vi uppe i 14 klasser, i lilla Åhus! Det blev tidigt tydligt för mig att det var en svår ekvation att få ihop familjen och studion om jag skulle undervisa så många klasser själv. Lyckligtvis hade jag på min väg träffat Henrik Schmidt som var yogalärare med stor erfarenhet av att driva en studio. Henrik hjälpte mig tidigt med en rad praktiska frågor som till exempel bokningssystemet MindBody, förutom att han redan från invigningsdagen började hålla klasser. Hans hjälp har varit och är ovärderlig! Lika oväntat träffade jag Juliette Snijders som hållit på med bikramyoga en längre tid och var eld och lågor över att kunna utbilda sig till lärare och undervisa hos mig här på Seaside. Det var verkligen som om universum ville hjälpa mig att få alla bitar på plats redan från början, säger Ulrika.

På två år har studion utvecklats till en fin liten community av människor i alla åldrar – några med stor erfarenhet av yoga men där de allra flesta har kommit som nybörjare. Nu erbjuder Ulrika och hennes kollegor ett smörgåsbord av olika yogastilar, bland annat Hot 60/90, Earthyoga, Warm Flow, yinyoga, ashtanga, Yin & Yang samt pranayama och meditation.

– Jag är minst sagt tacksam för alla som kommer för att yoga och ta hand om sig själva, sprider ringar på vattnet och inte minst gör det möjligt att driva en hotyoga-studio vid havet i lilla, lilla Åhus. Jag är också så otroligt tacksam för alla samarbeten – att skapa win-win för olika parter är bland det bästa jag vet och det blir både lättare och roligare på alla sätt om man hjälps åt. Ofta tänker jag på uttrycket ”humlan vet inte att den inte kan flyga, därför flyger den”, för så har det varit för mig. På något sätt har det mesta fallit på plats som om det verkligen har varit meningen. Min dröm var att kunna gå på hotyoga vid havet i Åhus och den drömmen gjorde jag till verklighet, och mer därtill. Ibland får jag nästan nypa mig själv i armen eller ännu bättre – kasta mig ut i böljan blå!

Text: Sofia Ekholm Foto: Flyingdutchyogichef 

EFTERLYSNING!
Vet du en yogastudio som är värd att lyftas fram lite extra? Mejla in ditt tips tillsammans med några rader om studion till [email protected] – märk mejlet ”Studio i fokus”.

LÄS MER Studio i fokus: Yoga Shala Kungälv
LÄS MER Studio i fokus: Urban OM

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.