Yoga World
Annons
Annons
Mat

Detoxa med kitchari

Starta om systemet med kitchari – en traditionell ayurvedisk rätt med renande egenskaper.

En detox behöver inte kosta skjortan. Du måste inte packa väskorna och resa till Indien eller checka in på någon dyr klinik. Du behöver heller inte gå till extremer med rena svältkurerna, då det faktiskt finns detoxmetoder som går ut på att du ska förse kroppen med hälsosam, mättande och näringsrik mat varje dag.

Det finns gott om livsbejakande sätt att starta om systemet när du känner att behovet uppstår. Testa exempelvis att äta den ayurvediska specialiteten kitchari regelbundet. Den är lättsmält, närande, billig och lätt att laga. Och oroa dig inte – du behöver inte bege dig ut på jakt efter exklusiva och trendiga ingredienser i hälsokostaffärer.

Det är givetvis inte något som passar alla – du kanske lider av allergier eller måste begränsa din kost av andra anledningar – men faktum är att den här värmande rättens läkande egenskaper är väl dokumenterade. Kitchari (stavas också kicharee) lagas traditionellt på gula mungbönor och basmatiris, samt olika kryddor och ghee. Rätten används för att rena och avgifta kroppen, och passar alla doshatyper – så den passar med andra ord utmärkt för alla som känner sig förvirrade av alla mystiska begrepp inom ayurveda. Dessutom kan ingredienserna anpassas för veganvänliga och glutenfria varianter av rätten, samt för att skapa specialversioner för alla de tre doshatyperna: vata (luft och eter), pitta (eld och vatten) och kapha (jord och vatten).

NYCKELN TILL GOD HÄLSA
Vi västerlänningar får höra allt mer om hur spannmål orsakar inflammationer i  kroppen, och därför kanske det kan vara lite svårt att ta till sig kitcharins helande egenskaper, men faktum är att rätten skänker kroppens matsmältningssystem en välbehövlig paus. Inom ayurveda är en fungerande matsmältning nyckeln till en god hälsa. ”Om vi inte smälter och tillgodogör oss maten vi äter på ett bra sätt riskerar vi att drabbas av sjukdom”, lyder ett uttalande från amerikanska Kripalu Center for Yoga & Health. ”Kitchari äts som en fasterätt inom ayurveda, och låter matsmältningssystemet vila från att ta hand om alla de livsmedel vi dagligen stoppar i oss. Den verkar renande i den bemärkelsen att matsmältningen får pausa ett tag. Dessutom är den näringsrik och tas lätt upp av kroppens vävnader.”

Annons
Annons

Dess ingredienser innehåller i stort sett allt det som våra kroppar behöver, men utan att överbelasta mage och tarmar. Mungbönorna är rika på såväl protein som kolhydrater, vilket både mättar och ger energi. Proteinet hjälper också till att hålla blodsockret, och därmed också humöret, stabilt. Den andra huvudingrediensen, basmatiris, är också lätt för kroppen att bryta ner och tillgodogöra sig, vilket är fördelaktigt för matsmältningen.

Kryddorna – rätten innehåller vanligtvis gurkmeja, ingefära, spiskummin och koriander – bidrar till att öka ämnesomsättningen, eller på ayurveda-språk: tända elden (agni) i kroppens förbränningsugn. Dessutom smörjer gheen (eller oljan) systemet inifrån och underlättar matsmältningsprocessen ytterligare. I vissa recept byter man ut gheen mot hampfröolja eller kokosolja. Tillsätt sedan säsongens grönsaker för att variera rätten och tillföra vitaminer och mineraler.

KROPPSLIG RENING
Denna indiska rätt har ätits i århundraden, och är också vanligt förekommande i Sydostasien och Kina, samt numera även hos oss i väst. Den har blivit något av en favoriträtt för många ayurvedianer, men allt fler personer som mest bara strävar efter att äta nyttigt och må bra har nu börjat upptäcka den. Något annat som är bra med kitchari är att den är lätt att ta med sig. Rätten passar perfekt i lunchlådan, så att du kan äta den på kontoret eller på resande fot. Laga den kvällen innan, och spara i kylen för en snabb och nyttig lunch dagen därpå. För att verkligen rensa ur systemet med en bekväm och billig detox kan du göra en extra stor sats som ska räcka till frukost, lunch och middag.

Du kan dock fortsätta längre än så – i tre dygn eller mer – om du har ett särskilt starkt behov av att rena kroppen från gifter. Vissa rekommenderar till och med att du kör en tio dagar lång detox för en komplett omstart av hela matsmältningssystemet. Det krävs en hel del viljestyrka för att lyckas med ett sådant åtagande, så testa dig fram först för att se om det är något som passar dig. Gör en ny sats varje dag för att smaken ska vara så fräsch som möjligt, och genom att variera grönsakerna du tillsätter tröttnar du inte lika lätt.

Och du – om du tar hand om din kropp genom att äta hälsosamt på daglig basis får du inte glömma bort att samtidigt mata själen med goda intentioner och stärkande tankar. Och regelbunden yoga såklart – det mår både kropp och själ bra av!

LÄS OCKSÅ: 5 steg mot den ultimata detoxen

LÄS OCKSÅ: 9 tips för dig som vill göra en digital detox

 

Tags : Detoxkitchari
Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.