Yoga World
Annons
Annons
AktuelltMötPlus

”Det är svårt att förstå hur underbar känslan av tillhörighet är, om man inte har upplevt motsatsen”

Yoga växer i popularitet och bilder av unga kvinnor i tjusiga positioner tapetserar våra Instagram-konton. Men är det en sann bild som sprids? Och får den alla att känna sig välkomna? I år lyfter Yoga World mångfald! Tillsammans med en rad inspirerande yogis vill vi visa att yoga är för alla. 

– Den dagen alla typer av kroppar och människor syns på yogabilder kan jag också lägga upp foton av avancerade positioner i sociala medier, men så länge det ser ut som nu tänker jag inte vara med och reproducera dagens googleflöde, säger Diversity Yogas grundare Fatou Sonko och uppmanar oss alla att bildgoogla ordet yoga.

Resultatet? Tusentals varianter av viga kvinnor i mer eller mindre avancerade positioner. Och du får scrolla länge tills du hittar något som bryter normen. Tjusigt kanske, men hur många kan egentligen relatera till den typen av bilder?

– Vi som sysslar med yoga måste börja tänka till kring vilka budskap vi skickar. Det räcker inte med att säga att alla är välkomna till yogan, vi behöver visa det också!

Fatou menar att allt handlar om att byta glasögon. Att se de där småsakerna som kanske inte gör skillnad för den stora massan, men som kan betyda allt för den som alltid är beredd på att känna sig utanför.

– Det är svårt att förstå hur underbar känslan av tillhörighet är, om man inte har upplevt motsatsen, säger Fatou.

Hon plockar upp telefonen och visar en video på en flicka med benprotes som får en docka med benprotes i julklapp. Glädjen är så omedelbar, så påtaglig. Känslan: Dockan är som jag. Jag är som hon. Jag är som någon!

Och precis i de glädjetårarna, menar Fatou, finns vartenda skäl att sätta på sig de normkritiska glasögonen, börja se på allt man gör genom det filtret och sedan se över vad just jag kan göra för att vara med och skapa en mer inkluderande yogavärld.

Diversity Yogas grundare Fatou Sonko. 

– Ställ dig själv frågor som: Vilka är det som inte syns på yogabilder och vilka behöver synas för att det ska finnas en mångfald så att fler känner sig välkomna? Sänder jag religiösa budskap nu? Om ja, vill jag det? Du kanske inte kommer kunna göra allt perfekt, men ingenting är svartvitt, det finns en skala och du kan ganska lätt förflytta dig på den genom att bara tänka till.

Annons
Annons

Fatous ledord är tillgänglighet och inkludering. Ord som i praktiken  helt enkelt innebär att fråga sig: ”Hur kan jag få fler att känna sig välkomna och inkluderade?”

– Jag förstod tidigt hur det känns att inte vara inkluderad. Trots att jag är privilegierad och på många sätt har levt ett bra liv så har jag alltid stuckit ut.

Hon berättar om sin uppväxt på skånska landsbygden med en mamma från Sverige och en pappa från Gambia. Och hur hon fått uppleva rasistiska ord och handlingar.

– Det här är svårt att prata om, väldigt känsligt. Men… det blir som att en rädsla att bli kränkt konstant hänger i luften. Jag insåg det nog inte ordentligt förrän jag flyttade och hamnade utanför den bubbla jag var van att vara i. Jag visste ju inget annat, säger hon och lägger till:

– Jag kommer nog aldrig att bo i en liten by igen. Visst kan jag längta efter villa, Volvo och vovve som många andra. Men inte på bekostnad av att alltid vara beredd på att bli sårad. Även om man å ena sidan vill vara unik, så vill man också vara en i gänget.

Uppväxtens erfarenheter i kombination med ett stort intresse för träning av olika slag ledde henne in på hälsoutvecklarprogrammet med inriktning strategisk folkhälsa och hälsa på lika villkor. Och det var där och då Fatou bytte glasögon på riktigt och bestämde sig för att jobba med just inkludering och hälsa. Idag har hon precis flyttat från Malmö till Borås och arbetar utöver Diversity Yoga som utvecklingsledare för arbetet med sexuell, reproduktiv hälsa och rättigheter – framför allt inom hälso- och sjukvården.

Vägen till yoga gick via utbrändhet.

– Jag gasade nonstop på jobbet och lyssnade inte till vad jag behövde.

En typiskt högpresterande ”duktig flicka”. Hösten 2010 sa kropp och själ stopp och energi, glädje och styrka byttes ut mot sömnsvårigheter, utmattning, magproblem och nedstämdhet. Fatou blev sjukskriven och rekommenderad yoga samt olika mindfulnessövningar.

Hon provade och…

– Jag tyckte det var astråkigt! Men… jag fortsatte för hälsans skull. Jag blev introducerad till qigong i samma veva och började sakta återhämta mig och komma tillbaka. Yogan smög sig på mer och mer. Och nu… ja, nu vet jag ju hur mycket gott den har gjort för mig. Jag tror att det är därför jag så oerhört gärna vill sprida bilden av att alla visst passar in. Att yoga verkligen, verkligen är för alla!

“Min dröm är en Diversity Yoga-studio där både vi som jobbar och de som besöker oss representerar olika åldrar, kroppar, könsidentitet, klass, hudfärg, funktionalitet, sexualitet.”

Hon berättar hur hon varje vecka presenterar ”veckans yogi” i sina sociala kanaler som ett sätt att sänka ribban in till yogasalen.

– Jag väljer med flit en stor blandning av människor. Olika åldrar, olika typer, olika nivåer av erfarenhet – för mig är man en yogi om man gillar yoga, det räcker! Jag vill skapa känslan av ”kan hen, kan jag” och ”åh, sådär ser det ju ut när jag yogar också”.

Sker många exkluderingar utan att vi tänker på det?

– Ja, verkligen… För transpersoner kan det exempelvis vara svårt att byta om i gemensamma omklädningsrum för kvinnor eller män, tänk på möjligheten att kunna byta om separat. Eller när du som är yogalärare kopplar praktiken till ett filosofiskt ämne – förutsätt inte att det finns barn med i bilden bara för att kvinnorna på klassen är 30+. För den är ofrivilligt barnlöse kan ett sådant uttryck skära i kroppen.

Hon påpekar att visst kommer de flesta känna igen sig i ”vanliga uttryck”, men… om vi med små förändringar kan göra stor skillnad för enskilda individer, varför skulle vi inte vilja göra det?

– Så länge man följer normen så tänker man sällan på att den finns, det är först när man bryter mot den som man ser den tydligt och får känslan ”här passar jag inte in”. Har du svårt att förstå känslan så gör något som är extremt utanför din bekvämlighetszon. Testa något du aldrig gjort förut och som du känner att du troligen inte kommer vara så bra på. Och gör det i ett sammanhang där alla andra redan kan. Spara känslan det ger och relatera till den, säger hon och lägger till:

– Alla vi som yogar har ett ansvar. Grundstommen i yogans filosofi handlar om att vara schysst. Att vara inkluderande är det minsta vi kan göra.

Text: Erika Kits Gölevik Foto: Shay Peretz

LÄS MER: Jörgen Christiansson: “Ashtanga är för alla”
LÄS MER: Känna mig fri i min egen kropp

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
sara.valfridsson@dohi.se 0470-76 24 00

4 kommentarer

 1. Wow, tack! Jag är en 43årig, barnlös, lagom ovig kvinna med Hypotyreos, en höft som gärna låser sig och som älskar yoga.
  Tror nog att vi är många fler än vad som syns.
  Jag mår otroligt bra av yogan även fast jag inte ens tänkt tanken på vissa ställningar..?

 2. Under många år som jag har utforskat yogan och praktiserat olika yoga former och hittat det som passar mig från 80 talet tills nu?? Så har yogan hjälpt mig i olika skeden i livet. Mitt första besök va anledning att jag hade både pms och ont varje månad när mensen kom. När man kom in i salen va alla som hypnotiserade och allvarliga .
  Med yogade så upptäckte jag att andetaget hade så stor betydelse.
  Vid smärta ,oro m.m.
  Det jag mest blev frustrerad av va att jag aldrig blev så vig som en del blev!
  Ofta fick man höra av yoga läraren att det kommer med tiden ?
  Nu har det gått 30 år från första gången jag yogade jag är fortfarande inte vig?
  Själv klart jag kommer aldrig att kunna komma ner med huvudet i knäna ,sitta med raka ben ex fälla fram.
  Från jag va ung så har jag alltid haft problem med min länd rygg och den är konstruerad och ett ärftligt betingande.
  Vad vad jag vill säg kort och gott att hur man än är konstruerad så finns det ingen regel att just du ska klara det som andra kanske kan eller gör det på ett annat sätt..
  I yogan finns allt för alla och det är mest magisksa att man hittar sin absolut egna yoga utan att skada sig. Sen är det viktigt att man blir lite lyhörd av sin instruktör om att det inte känns fel eller ont. Tala allt om för dom om det är något som du känner dig osäker på så får du den absolut bästa proffesionellt hjälp du kan få.
  För under dom här åren så har jag stött på mycket skickliga och duktiga yoga lärare som brinner för sitt utövande ? Aceptans och våga backa ,gå steg för steg med mycket kärlek till dig själv?

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.