Yoga World
Annons
Annons
Möt

Delamay Devi: “Jag kommer aldrig att se mig som en ‘färdig’ lärare”

Foto: Arterium

Hon växte upp i yogameckat och surfparadiset Byron Bay i Australien och delar nu med sig av sin passion och kärlek för yogan till lärare och elever runtom i världen.

Hur väcktes ditt intresse för yoga?

– Jag har en bakgrund inom dans och performancekonst, och yogan har funnits i mitt liv så länge jag kan minnas. Byron Bay i Australien, där jag växte upp, är ett mecka för såväl yogisar som surfare, och jag hade turen att få ta del av både de fysiska och mentala delarna av yoga väldigt tidigt. Min bästa kompis föräldrar var yogalärare och massageterapeuter med lång erfarenhet av att meditera. De livnärde sig på sin kunskap inom alternativmedicin och naturläkemedel, samt olika former av alternativa terapier, och detta fick jag med mig som en naturlig del under min uppväxt. Deras sätt att leva och syn på omvärlden blev normen för mig.

Det var först när jag började resa själv och upptäcka världen som mina vyer vidgades och jag insåg att platsen, min lilla bit av paradiset, där jag vuxit upp såg väldigt annorlunda ut jämfört med många andra ställen på jorden.

Vad inspirerade dig till att börja yoga?

– Jag har alltid dragits till allt där man får möjlighet att uttrycka sig själv på olika sätt, och vårda både kroppen och själen. Att få uttrycka det jag har inombords och få utlopp för min kreativitet har nog blivit ett sätt för mig att förstå mig på och känna mig mer hemma i min omvärld. I grund och botten är jag ganska blyg och tillbakadragen, men via tekniker inom yoga och meditation har jag hittat sätt att komma runt blygheten och lättare kommunicera med andra, vilket stärkt min självkänsla enormt. Jag har läst mycket och tagit hjälp av många lärare för råd och inspiration, bland annat Gabrielle Roth och Louise Hay hjälpte mig när jag var yngre, och på senare tid har BKS Iyengars Light on Yoga varit en stor inspirationskälla. En poster med ashtangapositioner som hängde på väggen i dansstudion där jag höll till som liten ligger nog också till grund för min fascination för yoga.

Vad ger yogan dig på ett personligt plan?

– Yogan hjälper mig att komma i kontakt med min kropp och behålla båda fötterna på jorden. Som person är jag väldigt kreativ och mitt element är i huvudsak luft. Därför ägnar jag en stor del av min tid på mattan till att komma ner i varv och känna inåt. Jag hamnar ofta i situationer där jag tappar greppet om tiden och förlorar mig i mina egna tankar och dagdrömmar. Yogan hjälper mig att samla mig och hitta fokus samt vägleder mig i svåra beslut så att jag hellre agerar ödmjukt och i enlighet med vad jag innerst inne känner hellre än vad jag kanske ”tror” är rätt.

Vilka är dina favoritlärare och -studios?

– Shiva Rea (en eldsjäl inom Prana Flow Yoga) är en av mina största inspirationskällor och jag är stolt över att få kalla henne både min mentor och vän. Hon har varit min lärare i över tio år och jag älskade att få yoga för henne i Venice i Kalifornien när hon var verksam där. En personlig favorit för mig är också att åka på yogaresor till Bali där man får hänge sig helt åt kulturen, lära sig mer om vikten av att ha en grundläggande yogarutin, hur viktig tankens kraft är för att vi ska kunna åstadkomma det vi vill och på det stora hela fördjupa sig i sin yogapraktik. Dessutom är maten där fantastisk och jag kan längta efter den veganska och glutenfria morotskakan som vi brukar äta – den måste vara världens godaste!

Beskriv din stil som yogalärare?

– Min stil som yogalärare skulle jag beskriva som flytande, poetisk och ständigt sipprande av små invitationer som ska föra dig närmare din egen sanning. Jag inspireras av årstiderna, månens olika faser, astrologiska riktningar och känner en stor passion för rörelse som medicin. Jag delar med mig utifrån min personliga erfarenhet med målet att du som yogar för mig ska känna dig fri att utforska din egen kropp och ditt rörelsemönster i en säker miljö. Allt med intentionen om att yogan ska hjälpa dig läka, mjuka upp kroppen och få dig att ge efter för det just du behöver i denna stund. Helt enkelt lyssna på din kropp och ta in vad du känner. Inom Prana Flow utgör musiken en stor del av klassen, faktum är att man brukar säga att musiken är den tredje läraren, utöver de två andra som då är den som leder klassen och ditt eget andetag. Min stil som yogalärare utvecklas hela tiden och jag försöker att ständigt influeras av sådant som väcker glädje … vilket innebär att jag aldrig kommer att se mig som en ”färdig” lärare utan hela tiden kommer fortsätta utvecklas.

Annons
Annons
Delamay Devi har bland annat medverkat på finska Natural High Healing Festival. Foto: Ingrid Pullen Photography

Hur har din yogakarriär sett ut hittills?

– Min karriär har hittills varit helt fantastisk. Jag har yogat i några av Shanghais största studios och deltagit på festivaler runtom i Europa och Asien, men också hållit klasser i mindre sammanhang på den australiensiska landsbygden. Varje klass är magisk och unik på sitt sätt och jag tycker det är en förmån att få hålla olika former av klasser i olika stora och små sammanhang. Under 2016 lanserade jag Australiens första yogalärarutbildning inom Prana Flow. Vi finns idag på flera ställen i landet och är på väg att expandera till Bali, vilket jag ser oerhört mycket fram emot och tycker ska bli väldigt spännande. Jag träffar så många yogalärare, som söker sig till det mentorprogram som jag har startat, och som låter hjärtat leda dem och gör allt som står i deras makt för att hjälpa andra, samtidigt som de själva får göra det som de älskar. Jag får så mycket tillbaka i egenskap av mentor när jag vägleder och stöttar dem på deras resa. Vilka är dina planer den närmsta tiden? – Jag kommer att fortsätta resa runt bland olika yogacommunitys i världen, samt utveckla min egen produktlinje Devi Designs ytterligare. Det är en kollektion med smycken och kläder som  jag designat själv och som tillverkas på Bali. Jag fokuserar just nu också på att utveckla mitt mentorprogram och nå fler människor som skulle kunna dra nytta av min hjälp och det stöd jag kan ge.

Varje år håller jag också ett retreat på Ibiza, Refine Your Art yoga mentorship retreat, vilket jag såklart vill locka fler yogaintresserade till. Under retreatet leder jag två Prana Flow-klasser per dag, vi gör utflykter till vackra platser på ön, mediterar, äter fantastiskt god vegansk mat och njuter av qigong i solnedgången. Vi fokuserar också mycket på att utveckla varje deltagares individuella yogapraktik, men gör även övningar tillsammans i grupp för att gemensamt försöka komma fram till hur man både praktiskt och mentalt blir en framgångsrik och föredömlig yogalärare i dagens samhälle. Vi kan komma in på allt från marknadsföring, budgetplanering, webbdesign, hur man bygger upp sitt självförtroende som ny lärare, branschkonkurrens, hur man anordnar lyckade retreats och workshops och utnyttjar sociala medier på bästa sätt, hur man kommunicerar och använder sitt språk på bästa sätt för att nå ut, till hur man håller sin egen yogapraktik vid liv vid sidan om karriären. De yogalärare som vill får möjlighet att ta bilder till sin egen webbsida och marknadsföring, samt samtal på tu man hand med mig om hur de på bästa sätt kan utveckla sitt yogaföretag. Jag ser fram emot retreatet lika mycket varje år, inte minst för att det är så givande att se människor verkställa sina drömmar och gå all-in för det som de tror på och brinner för.

Kan du ge några bra råd till nyblivna yogalärare?

– Ge dig själv tid! Det är sällan särskilt lyckat att stressa in i något nytt och öppna en egen studio där man kör hundra klasser i månaden. Börja bygg upp ditt företag sakta men säkert och fundera på hur du vill framstå som lärare. Öva på familjemedlemmar och kompisar för att få lite erfarenhet av att leda klasser innan du går vidare till att starta upp med ”riktiga” kunder. Visst är det bra att fortsätta utvecklas men ta inte kurs efter kurs för att bygga på din kunskap innan du har landat i det som du redan kan och behärskar det fullt ut. Du måste ha en bra grund att stå på innan du går vidare till mer avancerade utbildningar. Sist men inte minst, sätt inte likhetstecken mellan det antal följare du har på sociala medier och din framgång som yogalärare. Hur många likes du får när du lägger upp en ny bild definierar inte dig som lärare. Underskatta inte din egen förmåga, din medfödda talang eller din passion för det du gör och att du kan göra det bra, till och med riktigt bra!

Delamay Devi besöker Europa regelbundet för att hålla retreat och medverka på yogafestivaler. Foto: Ingrid Pullen Photography

Några tips till dem som nyligen upptäckt yogan?

– Var nyfiken och behåll ett öppet sinne. Om du gått några gånger till en klass och börjar tveka på om det är något för dig så ge det lite tid till och se vart det för dig. Yoga är så mycket mer än fysiska positioner men alla måste börja någonstans. Om du absolut inte gillar en form av yoga så prova då en annan. Lyssna på din egen kropp och på din lärare. Var snäll mot dig själv, ha tålamod och gå varsamt fram när det gäller att öppna upp kroppen – du blir mer rörlig efter hand, jag lovar! Det viktigaste är inte att kunna göra alla positioner perfekt på mattan utan att du har tagit dig tiden att ta dig dit.

Vad skulle du vilja säga till dem som menar att de inte kan yoga för att de för gamla, inte rörliga nog, inte i tillräckligt bra form?

– Det här är ju i mina ögon skäl till att faktiskt börja med yoga! Om du inte behövde träna på något utan kunde allt redan från början, hur kul skulle det vara att fortsätta? Hela grejen är att du ska utvecklas – att sträva efter att komma ner i en viss position eller att bli bättre på att lyssna mer inåt är fantastiska mål, värda att kämpa för. Jag anser att det finns en yogaform för alla oavsett fysiska förutsättningar, ålder eller hur rörlig man är. Du behöver bara hitta yogan för dig och en lärare som hjälper dig på rätt väg.

Tips till dem som vill få in mer yoga i vardagen?

– Bli mer medveten om din andning. Notera hur du andas, känn efter hur kroppen svarar på inandningen såväl som på utandningen. Justera andetaget på olika sätt för att öka medvetenheten om hur kroppen känns beroende på om du tar korta eller långa, djupa eller grunda andetag. Se om du kan notera hur kroppen reagerar beroende på hur du andas. Det kan låta simpelt, men andetaget är ett kraftfullt verktyg så prova!

Vad gör du när du inte ägnar dig åt yoga?

– En massa saker! Jag älskar att resa och upptäcka nya platser. Jag badar gärna i havet, läser horoskop, bygger vidare på idéer för mitt mentorprogram och min kollektion för Devi Designs, lagar färgglada sallader och bjuder över vänner på lunch, kollar nätet för inspiration till nya vackra platser att hålla retreats … på det hela taget en mängd saker som ger mig ny inspiration och fyller mig med energi.

LÄS OCKSÅ Esther Ekhart: “Vi behöver både yin och yang”
LÄS OCKSÅ Yoganunnan Didi har vigt sitt liv åt yoga och välgörenhet

Tags : Byron Bay
Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.