Portabellosvamp utgör ett perfekt alternativ till kött eftersom de har ett bra tuggmotstånd och tar upp smak väldigt lätt. De passar utmärkt ihop med den söta vinägerbaserade dressingen i det här receptet.
4 portioner
Förberedelser: 20 minuter
Tillagningstid: 20 minuter
INGREDIENSER
2 msk balsamvinäger
2 msk tamarisoja
1 tsk lönnsirap
1 tsk torkad rosmarin
½ tsk vitlökspulver
4 portabellosvampar
4 hamburgerbröd eller fullkornsbaguette i bitar
4 tunna tomatskivor
4 tjocka rödlöksskivor
2 avokador, urkärnade, urgröpta och skivade
4 romansalladsblad
- Vispa ihop vinäger, tamarisoja, lönnsirap, rosmarin och vitlökspulver i en skål. Lägg svamparna i skålen och se till att de täcks av marinaden.
- Låt dem marinera i 15 till 20 minuter. Vänd på svamparna med jämna mellanrum och ös dem med marinaden.
- Värm ugnen till 200 grader och lägg ut bakplåtspapper på en ugnsplåt.
- Lyft ur svamparna från marinaden och lägg dem på plåten. Ugnsbaka i 15 till 20 minuter och vänd på dem en gång under tiden.
- Servera svampburgarna i fullkornsbröd med tomat, lök, avokado och sallad.
Testa att toppa svamparna med en matsked valnötspesto eller två – det sätter fräsch smak och ger en krämig textur åt burgarna.
Recept ur boken The PlantPure Kitchen: 130 Mouthwatering, Whole Food Recipes and Tips for a Plant-Based Life av Kim Campbell
LÄS MER: Inspireras av matkreatören Sofia von Porat
LÄS MER: Sofia Ekholm: “Därför äter jag vego”
RECEPT: Quinoafyllda paprikor