Yoga World
Annons
Annons
Möt

Colleen Saidman Yees fantastiska resa

Colleen Saidman Yee har varit en omtyckt och hyllad yogaprofil i hemlandet USA i över 20 år, och gått igenom ett par riktigt tuffa perioder i livet – bland annat var hon heroinberoende i sin ungdom.

Tillsammans med sin make Rodney Yee och den berömda modedesignern Donna Karan, ligger hon bakom projektet Urban Zen Integrative Therapy Programme, som erbjuder yoga och alternativa behandlingsformer åt sjukhuspatienter runt om i USA. Yoga World fick förmånen att träffa Colleen och höra henne berätta om resan som tagit henne från en tillvaro präglad av olika beroenden till ett liv i hälsans tecken – en livsstilsförändring som hon till stor del har yogan att tacka för.

Colleen Saidman Yee har över 30 års yogaerfarenhet i bagaget.

HUR KOM DU I KONTAKT MED YOGA?
– Jag har alltid tränat mycket. Det har varit ett sätt för mig att fly bort från verkligheten, känna mig som en fullvärdig människa och få ett bevis på att jag kan prestera något. Därför blev träningen till något av ett beroende, och jag tog mig an allt från aerobics till boxning och löpning med samma maniska entusiasm. Alla typer av fysiska aktiviteter blev till gift för mig. Vid den här tiden ville en vän att jag skulle testa yoga tillsammans med henne, men jag tyckte att det verkade töntigt. Trots det så följde jag med henne, och jag mådde fantastiskt bra efteråt. Därför kom jag tillbaka, även fast jag inte klarade av flera av positionerna – främst på grund av att all min övriga träning gjort mig stel och orörlig. Känslan efter klasserna är svår att beskriva. Jag kände mig närvarande och nästan euforisk.

Men jag höll mig inte enbart till yoga, utan det blev bara en av alla aktiviteter på mitt schema. Sedan opererade jag ryggen 1994. Jag var mitt uppe i ett aerobicspass då benen bokstavligt talat vek sig under mig. Jag kunde inte komma upp, utan fick bäras ut. Kort därefter fick jag avbryta ett modelljobb i Santa Monica och köras tillbaka till mitt hotellrum, där jag fick inta sängläge medan en läkare injicerade mig med steroider. Omtöcknad vaknade jag mitt i natten och raglade mot toaletten, där jag trillade omkull och skrapade upp ena sidan av ansiktet. Dagen därpå skulle jag fotas igen. De sminkade halva mitt ansikte och tog bara profilbilder, så jag fullföljde faktiskt jobbet.

Sedan blev jag sängliggande i tre månader. När jag till sist kunde gå och få en magnetröntgen så sa läkarna att det såg ut som om jag hoppat från en skyskrapa och landat på fötterna. Jag blev tvungen att genomgå en operation, och även om jag då redan hade utövat yoga i omkring nio år, så var det först då den verkliga kärleksaffären inleddes. Jag tvingades ge upp all annan form av träning, och sedan dess har allt handlat om yoga. Det är mitt liv, min passion och mitt allt numera.

Annons
Annons
Colleens Yoga Shanti-studios finns i New York City, Sag Harbor och Westhampton Beach.

VAD GILLAR DU MEST MED ATT LÄRA UT YOGA?
– På sätt och vis är jag ingen naturlig lärare, och från början hade jag inga ambitioner att bli instruktör. Det var mina egna lärare som fick mig att ta det steget, och jag tog till vara på möjligheten – trots att det egentligen gick emot min natur. Något som jag verkligen älskar är gemenskapen. Jag är aldrig på ett och samma ställe särskilt länge – eftersom jag jämt och ständigt befinner mig på resande  fot – men jag upplever ändå att det finns en gemenskap som bygger på förståelse och viljan att göra gott. Sedan vill jag också att andra ska få möjlighet att förändra sina liv med hjälp av yoga.

VAD GÅR URBAN ZEN-PROGRAMMET UT PÅ?
– Donna Karan har alltid varit fascinerad av alternativmedicin och behandlingsformer som essentiella oljor, reiki (japansk handpåläggning) och yoga, medan hennes man, Stephan, inte trodde på det alls. Men sedan insjuknade han i lungcancer, och då hittade han förtröstan i och kände sig hjälpt av just den typen av metoder. Så på sin dödsbädd bad han därför Donna att sprida kunskapen om alternativa behandlingar till både vårdpersonal och patienter, och hon bad i sin tur mig och Rodney om hjälp att få hans önskan att gå i uppfyllelse.

Så Rodney och jag började studera olika symtom som uppstår till följd av förlängd sjukhusvistelse, medicinering och den rädsla man känner inför sin sjukdom, och kom fram till att dessa inkluderade smärtor, ångest, illamående, insomningssvårigheter, förstoppning, sorgsenhet och utmattning. Sedan gick vi till botten med våra samlade yogakunskaper för att hitta sådant som kan lindra dessa symtom, och la sedan till essentiella oljor, reiki och meditation.

Vi designade rörelser och sekvenser – anpassade för sängliggande patienter – utformade stärkande positioner, skapade meditationstekniker för kroppsscanning och gjorde egna essentiella oljor. Om du har ont och scannar igenom kroppen så inser du snart att smärtan inte är begränsad till den kroppsdel du har ont i, utan att det är en allomfattande upplevelse. Det finns essentiella oljor som fungerar som naturlig smärtlindring, och dessa ger vi till våra patienter. De får även reiki över hela kroppen.

Yoga for Life är titeln på Colleens bok, som blivit en favorit för yogis över hela världen.

VAD HAR PROGRAMMET FÅTT FÖR EFFEKTER?
– Vi sparade faktiskt en miljon dollar i smärtlindringskostnader åt onkologiavdelningen på Beth Israel-sjukhuset i Boston, så det är ingen som tvivlar på att behandlingen fungerar längre. Dessutom finns det massvis med vetenskapliga studier som bekräftar det. Fler och fler dörrar öppnas för oss nu, efter att ha varit stängda i tio år. Vi fick höra ursäkter som: ”Vi har inte råd”, och ”ni får inte vidröra patienterna”. Men det fina med vår behandling är att man faktiskt inte behöver röra vid patienterna! Och nu har vi även börjat undervisa sköterskorna i hur de ska ta hand om sig själva och varandra. Det är härligt att se att de ger varandra reiki och utövar yoga på sina raster istället för att äta kakor och dricka cola!

VAD ÄR DU MEST STOLT ÖVER?
– Urban Zen ligger definitivt högt upp på den listan, men jag och min man har också fyra underbara barn tillsammans. Vetskapen om att vår vägledning gör dem till bättre människor fyller mig med glädje och kärlek.

Foto: Zev Starr-Tambor

LÄS MER: Inspiration och passion med Meghan Currie

 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.