Är du nyfiken på vegetarisk kost? Då är Nyfiken grön, av kostekonomen Kristin Johansson och skribenten och bloggaren Cecilia Blankens, boken för just dig. Det är en kokbok utan måsten och tvång, som gör vegetarisk kost enkel och lekfull. Vi bjuder här på ett recept på smaskiga chokladkakor, lagom till lördagsfikat.
6–8 BITAR
Ingredienser:
• 3 dl svarta bönor (1 burk à ca 400 g)
• 12 färska dadlar
• 5 msk kakao
• 4 msk flytande honung
• 1 msk vaniljpulver
• 2 tsk bakpulver
• 100 g kokosolja
• 2 ägg
Gör så här:
• Sätt ugnen på 175°. Skölj bönorna noga och låt dem rinna av. Kärna ur dadlarna och mixa dem tillsammans med bönorna till en kräm.
• Häll i kakao, honung, vaniljpulver och bakpulver och vispa ihop allt med en elvisp.
• Smält kokosoljan och rör ner i bönkrämen. Knäck ner äggen och vispa till en jämn och fluffig smet.
• Fördela smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen i ca 15–18 minuter.
• Låt svalna en stund innan det är dags för fika!
LÄS MER: Yogisk rödbetstryffel till fikat