Yoga World
Annons
Annons
HälsaPlus

CHAKRAGUIDEN: Lär känna svādhiṣṭhāna (sakralchakrat)

Följ med på Yoga Worlds utforskningsresa av våra chakran! Den här gången har turen kommit till svādhiṣṭhāna, sakralchakrat.

NAMN: Svadhisthana (betyder ”ens eget ställe”)

LÄGE: Sakrala ryggmärgen, mitt emellan naveln och ryggradens bas ungefär tre centimeter in i kroppen.

FÄRG: Orange.

LOKA (PLAN): Bhuvarloka (det eteriska/astrala planet).

TATTVA (ELEMENT): Vatten, sakralchakrat är förbundet med livets flöde.

MANDALA: Sex blomblad med en cirkel innanför och en månskära inuti den. I mandalans center ses bijaljudets symbol. Sex blomblad representerar den frekvens som chakrat vibrerar på, vilken sägs vara synlig för människor med klärvoajanta förmågor. Ju högre upp längs ryggraden ett chakra sitter, desto fortare vibrerar det. Cirkeln innanför blombladen representerar helhet och fullständighet och symboliserar det faktum att det inte finns någon början och inget slut (tid är ett bra exempel). Månskäran relaterar till människans virrvarr av kreativitet och känslor; precis som månen påverkar tidvattnet påverkar den människans humör och stabilitet (månen har stark inverkan på människan då vi består till 80 % av vatten och därigenom påverkas av dess cykler).

Annons
Annons

FÖRKLARING: Det här chakrat är relaterat till vår sensualitet och kreativitet. Genom att vara starkt förankrade i oss själva kan vi följa med i livets flöde och därmed växa som människor. När man har obalans i sakralchakrat kan man bland annat uppleva känslor av avundsjuka. Chakrat stimuleras av sensualitet och styr fysiska och mentala behov och fantasier, vilket kan skapa problem om chakrat är blockerat eller stängt. När man stimulerar sakralchakrat genom diverse yogametoder kan avundsjukan förvandlas till glädje och fantasier generera i kreativitet. Är detta chakra öppet och i balans lär det oss att använda vår kreativitet och personliga färdigheter till att göra gott och förändra världen till det bättre. Tendenser till beroende av exempelvis droger, sex eller alkohol är negativa biverkningar om chakrat är blockerat. Obalans åt yin i chakrats energiflöde kan leda till impotens och frigiditet, samtidigt som för mycket yangenergi har en tendens att leda till sexuell besatthet  eller fixering samt ett överskott av sexuell energi – balans mellan yin och yang är därför att föredra här (precis som inom allt annat) och det man jobbar mot att uppnå genom yogaövningar. Även om det inte är lika uttalat så är sakralchakrat, precis som muladhara/ rotchakrat, relaterat till materiella och fysiska ting.

YOGAPOSITIONER SOM BALANSERAR OCH STIMULERAR SAKRALCHAKRAT: Framåtfällningar som exempelvis Lierad/bunden vinkelställning (Baddha konasana), Triangeln (Trikonasana), Halvmånen (Ardha chandrasana), sidofällning (Parighasana) och Vilande bunden vidvinkelposition/Gudinnan (Supta baddha konasana).

CHAKRABALANSERANDE MEDITATION

Flowmeditation:

Sätt dig i en bekväm meditationsställning och slut ögonen. Ägna några ögonblick åt att enbart fokusera på ditt andetag. Efter en stund vidgar du medvetandet och visualiserar följande syn för din inre blick: Föreställ dig att du befinner dig på en grönskande äng. I bakgrunden hörs porlande vatten och du dras åt det håll ljudet kommer ifrån. Solen håller på att gå ner och en månskära uppenbarar sig på himlavalvet. Fåglar flyger omkring i jakt på föda. Luften runt omkring dig doftar underbart av rosor och du ser att det växer rosenbuskar längs den stig du vandrar på. Du fortsätter att följa stigen som leder dig mot ljudet av det porlande vattnet, och når snart en bäck som fridfullt rinner genom landskapet.

Du sätter dig på en sten vid strandkanten, betraktar vattnet och hur lätt det strömmar över stenarna i bäcken. Notera hur vattenflödet spolar bort diverse bråte och gör vattnet rent och klart. Stanna kvar här en stund, fortsätt att betrakta det flödande vattnet samtidigt som du reflekterar över din egen förmåga att ”go with the flow” och på vilket sätt du hanterar motgångar och svårigheter. Utan att döma dig själv, försök svara på frågan om du har lätt att flyta med i livets ström, eller om du har en tendens att köra fast. Ägna några ögonblick åt att tänka på en situation som du har kämpat med att försöka släppa taget om, en omständighet  som kanske har hindrat dig från att uppnå dina innersta önskningar och förmåga att skapa det du drömmer om.

När du har funnit en eller flera sådana situationer, föreställ dig hur du fångar dem med din hand och sluter fingrarna om dem. När du känner dig redo ser du för ditt inre hur du för ner handen i vattnet, öppnar upp fingrarnas grepp och släpper taget om det som håller dig tillbaka. Se hur alltsammans försvinner bort i vattnets porlande ström. Upprepa detta så många gånger som känns nödvändigt för att du ska uppleva att det som står i vägen för dina önskningar, begär och kreativa flöde är borta. Föreställ dig sedan hur du reser dig upp och vandrar tillbaka längs stigen med de doftande rosenbuskarna. När du når den grönskande ängen har solen gått ner och du kan tydligt se den skimrande månskäran på den svarta natthimlen.

Du ler ett glatt, tillfredsställt leende och upptäcker att känslan när du andas är lättare nu än någonsin tidigare. Ta några djupa andetag och släpp taget om visualiseringen. När du sedan öppnar ögonen upplever du hur känslorna av lätthet, kreativitet och glädje är starkare än någonsin förut.

AFFIRMATIONER:

Jag vill vara kreativ

Jag känner ett inre flöde av glädje

Jag känner en inre känsla av sensualitet

Jag känner mig passionerad

Jag accepterar njutning i mitt liv

BIJALJUD/MANTRA OCH MUDRA: När du mässar ett ord/ljud, så kallat bijaljud, eller ett mantra skapar det vibrationer inne i kroppen, och för att påverka olika delar av kroppen eller ett visst chakra så använder man speciella bijaljud för just det området. Mantrat/ljudet stimulerar och väcker energin i det berörda chakrat och öppnar på så sätt upp och balanserar det. Man kan även använda handgester, så kallade mudras, för att stimulera chakrats energi. Inta någon av de utvalda yogapositionerna, mässa det bijaljud som tillhör chakrat och visualisera färgen som förknippas med det. Sitter du i meditationsposition mässar du mantrat samtidigt som du håller händerna i en mudra och visualiserar färgen.

Ljud för svādhiṣṭhāna: VAM

Mudra: Kupa dina händer framför dig med vänstra handen underst. Låt tumspetsarna smälta samman och för därefter händerna till området för sakralchakrat.

KRISTALLER SOM BALANSERAR OCH STIMULERAR: I kristaller finns uråldriga energier som helar och tillför kraft till våra chakran. För att använda dem så att de gagnar dina chakran behöver du helt enkelt bara bära kristallerna intill kroppen. Att vila en stund med kristallen på eller nära det berörda chakrat är väldigt balanserande.

Kristaller/stenar: Citrin, gul jaspis, tigeröga och karneol.

AROMATERAPI/ETERISKA OLJOR SOM BALANSERAR OCH STIMULERAR: Eteriska oljor kan du använda genom att blanda med lite mjölk och sedan ha i ditt badvatten, i en oljelampa, på din kudde innan du går och lägger dig, på en näsduk som du bär med dig samt i mat/vatten (då efter råd från en expert på området). Det faktum att luktsinnet är vårt främsta sinne när vi föds gör det till ett av de mest kraftfulla att använda vid healing.

Eteriska oljor: Neroliolja (pomeransblomolja), rosolja, alla citrusoljor som exempelvis citron och mandarin, jasminolja och hibiskusolja.

Om du jobbar med dessa yogapositioner, tekniker och övriga hjälpmedel under en månads tid så kommer du att få många insikter som är relaterade till sakralchakrat. Även de lärdomar du behöver ta del av kommer att uppenbara sig.

Text: Sarah Swindlehurst

LÄS MER: Lär känna muladhara (rotchakrat)
LÄS MER: Vilka chakran finns det? 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
sara.valfridsson@dohi.se 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.