Yoga World
Annons
Annons
Hälsa

CHAKRAGUIDEN: Lär känna sahasrara, kronchakrat

Följ med på Yoga Worlds utforskningsresa av våra chakran! Den här gången har turen kommit till sahasrara, kronchakrat.

NAMN: Sahasrara (betyder tusenfaldig).

PLACERING: Mitt på hjässan där fontanellerna möts.

FÄRG: Violett, guld, vit.

LOKA (PLAN): Satyaloka (sanningens plan).

TATTVA (ELEMENT): Överlägsen medvetenhet, det universella jaget.

MANDALA: Tusen blomblad, en cirkel inuti och en triangelsymbol som pekar neråt samt en månskära inuti och under triangeln. Fröljudssymbolen kan ses i mandalans mitt. De tusen blombladen representerar frekvensen med vilken chakrat roterar och sägs kunna ses av de med en klärvoajant förmåga – varje chakra roterar snabbare ju högre upp på ryggraden det är placerat. Det här chakrat representerar allt vetande och oändlighet, det som inte har några gränser. Det stora antalet blomblad representerar chakrats höga frekvens. Cirkeln representerar helhet eller totalitet och skildrar principen om att det inte finns någon början eller något slut (ta tid som ett exempel). Triangelformen indikerar att energi rör sig neråt från medvetandet ovanför, för att inspirera vår spirituella natur så att den kan skina igenom även i de lägre chakrana.

FÖRKLARING: Det här chakrat representerar all kunskap och total förståelse. Det är kronchakrat av en anledning: det är vårt högsta chakra och låter sig inte förklaras eller förstås i första taget. I kronchakrat finns den sanna förståelsen och den högsta energin. Om du vill jobba med ditt kronchakra så måste du även jobba med ditt rotchakra (muladhara) för att försäkra dig om att din energi är grundad så att du inte blir överstimulerad när kronchakraenergin släpps lös, eftersom det kan leda till oro eller andra psykiska hälsoproblem. Om grunden är stabil kan energin röra sig fritt upp genom chakrana så att vi kan få ta del av de insikter vi behöver på vägen till kronchakrats totala visdom. Från kronchakrat rör sig i sin tur den rena kosmiska energin ner genom alla chakran och för med sig klarhet och förmågan att kunna hantera materiella och andliga frågor på ett harmoniskt och kreativt sätt.

Stress och spänningar kommer alltid att vara en del av livet, men ett öppet och ärligt kronchakra gör att vi håller oss harmoniska och kan möta det som kommer i vår väg på ett fridfullt sätt.

YOGAPOSITIONER SOM BALANSERAR OCH STIMULERAR: Fisken (matsyasana), huvudstående (salamba sirsasana), savasana (stilla vila), pranayamas och meditation.

Annons
Annons

CHAKRABALANSERANDE AVSLAPPNING

Kosmisk avslappning:

Ligg på rygg med armarna vid sidan om kroppen och låt fötterna falla ut åt sidorna. Ta tre långsamma djupa andetag, in genom munnen och ut genom munnen. Slappna av mer och mer för varje utandning. Föreställ dig nu ett strålande klart, vitt ljus över ditt huvud. Se framför dig hur det här vita ljuset tar sig ner i och genom ditt huvud, ner genom halsen, ut över axlarna och ner genom armarna till händerna och fingrarna, ända ut i fingertopparna. Föreställ dig sedan hur det vita ljuset färdas igenom ditt bröst och din bröstkorg, ner genom din mage och rygg, runt höfterna hela vägen till din svanskota. Föreställ dig att ljuset därefter strålar ner genom dina ben, knän, ut i fötterna och alla dina tår, och sedan att hela din kropp strålar som en gestalt av strålande vitt ljus. Du känner hur ljuset renar dig till kropp och själ.

Stanna kvar här så länge som det behövs för att verkligen känna känslan. Föreställ dig nu hur det här klara, vita ljuset strålar ut från din kropp och läker och renar det som finns omkring dig och så långt bort du kan föreställa dig. Stanna här och känn att du är ljuset så  länge som du önskar samtidigt som du andas lätt och lugnt. När du känner dig redo, föreställ dig att du drar tillbaka det vita ljuset in i dig igen så att du återigen ligger där som en gestalt av vitt, rent ljus. Föreställ dig sedan hur det här vita ljuset blir till en liten punkt mitt i ditt bröst, i platsen för ditt hjärta. Ljuspunkten blir till en ljuslåga som bleknar bort och lämnar din kropp med en känsla av välbefinnande – du känner dig underbart hälsosam och renad inifrån och ut. Ta tre djupa andetag och börja försiktigt röra på kroppen, kom ur ditt djupt avslappnade tillstånd och för återigen tillbaka din medvetenhet till rummet där du befinner dig. När du känner dig redo, öppna ögonen, rulla över på vänster sida och sätt dig sakta upp.

Ta med dig ditt nya positiva perspektiv, och en ny känsla av nyfikenhet, när du går vidare med din dag.

AFFIRMATIONER:

Jag är kärlek

Jag är ljus

Jag har en koppling till det gudomliga och till Gud

Jag är helad på alla nivåer av min varelse

Jag är fridfull och fri

FRÖLJUD OCH MUDRA: Att sjunga fröljud innebär att du ”ljudar” orden inuti kroppen och riktar ljudet mot det chakra eller den del av kroppen som associeras med ljudet. Fröljud stimulerar och väcker upp energin hos chakrat och hjälper till att öppna och balansera det. Mudror är handgester som sägs kunna stimulera chakrats energi. Du kan sjunga fröljuden i positionerna medan du visualiserar den färg som associeras med chakrat, eller som en meditation tillsammans med mudran.

Ljud för sahasrara: OM

Mudra: För ihop händerna framför magen. Låt ringfingrarna peka uppåt, med fingertopparna ihop. Korsa resten av fingrarna, med vänster tumme under höger.

KRISTALLER SOM BALANSERAR OCH STIMULERAR: Kristaller besitter uråldrig läkande energi och kraft och allt du behöver göra för att de ska påverka dina chakran är att ha dem på dig i någon form. Att lägga sig och vila med kristallen placerad på eller i nära anslutning till chakrat har också en väldigt balanserande effekt.

Kristaller/stenar: diamant, zirkon och bergkristall.

AROMATERAPI/ETERISKA OLJOR SOM BALANSERAR OCH STIMULERAR: Eteriska oljor kan användas genom att blanda ut en liten mängd i mjölk som du häller i badvattnet, i aromalampor och doftspridare, på kudden när du ska sova eller på en näsduk som du bär med dig. Efter rådgivning från en expert på området kan de eventuellt även blandas i mat eller dryck. Luktsinnet är det första sinnet som utvecklas vilket gör det till ett av de kraftfullaste sinnena att jobba med i healingsammanhang.

Eteriska oljor: lavendel, kvanne, lotus, prärielilja, olibanum, myrra, jasmin, bensoeharts och johannesört.

Ta stöd av dessa yogapositioner, tekniker och hjälpmedel för att jobba med energin hos ditt kronchakra och få värdefulla insikter om dig själv.

Text: Sarah Swindlehurst

LÄS OCKSÅ CHAKRAGUIDEN: Vilka chakran finns det?
LÄS OCKSÅ Chakran – the real story

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
sara.valfridsson@dohi.se 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.