Yoga World
Annons
Annons
HälsaPlus

CHAKRAGUIDEN: Lär känna manipura (solar plexus-chakrat)

Följ med på Yoga Worlds utforskningsresa av våra chakran! Den här gången har turen kommit till manipura, solar plexus-chakrat. 

NAMN: Manipura (juvelstaden).

LÄGE: Solar plexus.

FÄRG: Gul.

LOKA (plan): Svarloka, ”himlen”, det magnetiska planet/ auran.

TATTVA (element): Eld, hjälper till med matsmältning och att ta upp näring som ger energi för överlevnad.

MANDALA: Tio lotusblad med en cirkel innanför och en triangel inuti den. Bijaljudets symbol (bija betyder frö) finns i mitten av mandalan. De tio lotusbladen representerar den hastighet som chakrat snurrar i och man brukar säga att ju högre upp längs ryggraden ett chakra sitter, desto snabbare snurrar det.

FÖRKLARING: Det här chakrat kan bidra till att vårt ego utvecklas och en överaktiv energi här kan få en människa att sträva efter personlig makt och dominans, på bekostnad av andra inklusive familj och vänner. Det vi kan lära oss i detta chakrat är att handla osjälviskt och dharmiskt/enligt läran. Här kan vi fördjupa det vi lärt oss i det andra chakrat, och använda det med kraft i våra relationer med andra utan att vänta oss något i gengäld – det här chakrat leder oss sedan vidare till hjärtchakrat som fokuserar mer på själsliga aspekter. Solarplexus-chakrat lär dig att använda din viljekraft och elden inom dig. Här uppmanas du att omfamna ”mörkret inom dig” (ilska, motvilja, avundsjuka) och vända det till en mer positiv energi. De negativa energierna och aggressivitet/ilska kan här omvandlas till mer positiva initiativ. När vi omfamnat våra ”skuggsidor” och dualismen inom oss är vi redo att gå vidare till mer andliga aspekter som vi hittar i hjärtchakrat.

Yogapositioner som balanserar och stimulerar solarplexuschakrat: Agni Sara Kriya, plankpositionen, båtpositionen (Navasana), bågpositionen (Dhanurasana), lejonpositionen (Simhasana).

Annons
Annons

CHAKRABALANSERANDE MEDITATION

Eldmeditation:

Sätt dig i din meditationsposition, slut ögonen och fokusera på ditt andetag. Efter en stund kan du föreställa dig att du är i en skog. Det blåser en mild vind som får träden att svaja mjukt. Mellan träden ser du en stig som ser inbjudande ut så du följer den. När du gått en stund ser du att den leder till en liten stuga och du går fram till den. Du känner en stor trygghet i ljudet av trädens viskningar. Fåglarna och alla skogens djur möter din blick och är helt orädda. Lägg märke till allt runt omkring dig och hur trygg och säker du känner dig. Du står nu vid stugan och ser att den har en liten trädörr som står på glänt. Du förstår att du ska gå in genom dörren och vidare in i stugan, så du gör det utan någon rädsla.

Inne i stugan ser du en eldstad och i den brinner en eld. Lågorna är höga, varma och välkomnande. Bredvid eldstaden står det en fåtölj som ser bekväm ut. Du känner nu hur trött du är och sätter dig i den för att vila en stund. Du sitter här och bara tittar in i elden med de dansande lågorna. När du sitter här, stilla och avslappnad, vandrar dina tankar och du får en känsla av ditt ego. I det här ögonblicket avslöjas sanningarna om dig. Hur du ibland kan kritisera dig själv men också andra. Rädslan du känner för att vara dig själv, tvivlen du har på dina egna förmågor och samtidigt de höga förväntningar som du har på dig själv. Du lägger märke till dessa tankar men istället för att hålla kvar dem så säger du till dig själv:

”Tack för att jag blir medveten om de här tankarna som hindrar mig från att uppleva mina sanna och kraftfulla kvaliteter. Nu ska jag släppa taget om mina negativa tankar och låta eldens lågor förvandla dem till positiva tankar som stärker mitt inre jag och även människor i min närhet.”

Du sitter här en stund och låter tankar som inte är bra för dig ätas upp av lågorna och förvandlas till tankar som stärker dig istället. Stanna här så länge du behöver och när du känner att du är klar reser du dig ur stolen, går ut ur stugan och vandrar tillbaka längs stigen. För varje steg du tar känner du dig mer positiv och lättare i både kropp och sinne. När du sedan är redo låter du visualiseringen långsamt blekna bort. Öppna dina ögon, blinka några gånger och ta några djupa andetag. Nu är du redo för resten av din dag.

AFFIRMATIONER:

Jag är kraftfull

Jag är mig själv

Jag agerar kraftfullt när jag gör saker för andra

Jag uppnår mina mål i livet

Jag är modig

BIJALJUD/MANTRA OCH MUDRA: För att sjunga ett bija-mantra måste du ljuda ordet inom dig och rikta det ljudet till chakrat eller den del av kroppen som vi förknippar med ljudet. Bija-mantran stimulerar och väcker upp energin i chakrat för att balansera det. Du kan ljuda dessa i positionen medan du visualiserar den färg som hör ihop med chakrat, eller som en meditation med mudran. När vi använder oss av handgester i mudras är det också för att stimulera energin i våra chakran.

LJUD FÖR MANIPURA: RAM

Mudra: Håll ihop dina handflator och korsa tummarna. Placera händerna vid solarplexus och låt fingrarna peka bort från kroppen.

KRISTALLER SOM BALANSERAR OCH STIMULERAR: Kristaller sägs ha en uråldrig helande energi och kraft. För att använda dem till dina chakran behöver du bara bära dem någonstans på kroppen. Det kan vara balanserande att lägga sig och vila med kristallen placerad på eller nära chakrat.

Kristaller/stenar: Gul citrin, agat, ljus bärnsten.

AROMATERAPI/ ETERISKA OLJOR SOM BALANSERAR OCH STIMULERAR: Eteriska oljor kan blandas med lite mjölk och sedan användas i badvattnet, i oljelampor, på kudden när du ska sova eller i en näsduk som du kan ha med dig. Det faktum att luktsinnet är vårt främsta sinne när vi föds gör det till ett av de mest kraftfulla att använda vid healing.

Eteriska oljor: Kamomill, pepparmint, rölleka, citron, enbär och mejram. Arbetar du med dessa yogapositioner, tekniker och övriga förslag under en månad, kommer du säkert att få många insikter och lära dig en hel del om dig själv och den energi som finns i ditt solar plexus- chakra.

Text: Sarah Swindlehurst

LÄS MER: Lär känna svādhiṣṭhāna (sakralchakrat)
LÄS MER: Lär känna muladhara (rotchakrat)

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
sara.valfridsson@dohi.se 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.