Yoga World
Annons
Annons
Livsstil

CHAKRA-GUIDEN: Lär känna muladhara (rotchakrat)

Följ med på Yoga Worlds utforskningsresa av våra chakran! Den här gången har turen kommit till muladhara, rotchakrat.

NAMN: Muladhara (”Mulha” betyder benmärg)

LÄGE: På män sitter den precis innanför bäckenbotten, och på kvinnor på baksidan av livmoderhalsen.

FÄRG: Röd

LOKA (PLAN): Bhuloka – det grundläggande, fysiska planet.

TATTVA (ELEMENT): Jord, representerar vår fysiska existens, våra grundläggande behov och jordiska medvetenhet.

MANDALA: Fyra blomblad, en inre cirkel innehållande en fyrkant och i den en triangel som pekar nedåt, vilket indikerar energins flöde ner mot jorden. Symbolen för dess kosmiska ljud kan ses i mandalans centrum. De fyra blombladen representerar den frekvens som chakrat vibrerar på, vilket sägs kunna ses när man nått klarsynthet. Cirkeln representerar helhet och fullständighet och är en symbol för att det inte finns någon början och inget slut (tid är ett bra exempel). Fyrkanten är den geometriska symbol som representerar världen och dess expansion i fyra riktningar. De fyra sidorna symboliserar de fyra grindarna, eller kosmiska dörrarna, som den sökande ska gå igenom. Genom spirituella övningar kan man passera gränsen från den världsliga världen och därigenom uppnå jordisk medvetenhet.

FÖRKLARING: Muladhara chakra, rotchakrat, representerar det materiella och din kontakt med den fysiska kroppen och världen. Vad man kan lära sig av rotchakrat varierar från person till person, men ofta har det att göra med ens rätt att existera och vad man som människa kan bidra med till världen. Muladhara håller oss motiverade och hjälper oss att stiga upp på morgonen, gör att du har båda fötterna på jorden och står i kontakt ditt dagliga liv och det som händer däri.

Annons
Annons

När rotchakrat är i balans känner du dig jordad och njuter av livet, utan att för den sakens skull vara bunden till jordiska ting och ägodelar. Du känner dig värdefull och säker i dig själv och i världen runt omkring dig genom den människa du är, inte genom dina materiella tillgångar, även om du lätt bjuder in till materiellt överflöd när rotchakrat är balanserat.

Obalans i rotchakrat kan däremot orsaka energibrist, brist på motivation, tendenser att hålla fast vid materiella ägodelar, få dig att jobba för mycket utan att få lön för mödan, eller ha en överdriven rädsla för fattigdom eller att ”bli utan”. En person vars rotchakra inte är i balans kan visa tecken på depression, förstoppning, utmattning, ischias, överkonsumtion, fixering vid det yttre samt besvär orsakade av överansträngning eller stress. Det är också här i Muladhara som Kundaliniormen har sitt näste och väntar på att frigöras.

Yogapositioner som balanserar och stimulerar rotchakrat: Solhälsningar, Trädets position, Krigaren III, Malasana (huksittande), Örnens position och Janu Sirsasana (huvud mot knä).

CHAKRABALANSERANDE MEDITATION:

Grundande meditation

Sätt dig ner i meditationsposition, rak i ryggen, svanskotan riktad ner mot jorden. Fokusera på andningen en stund, föreställ dig hur andetaget färdas upp och ner längs ryggraden. Efter en liten stund börjar du visualisera hur du har ett mjukt snöre knutet kring vardera vrist, snören som förbinder dig och din kropp med jorden. Föreställ dig hur dessa snören går ner genom golvet och vidare djupt ner i jorden. Se sedan för ditt inre hur dessa snören är fästa kring varsitt stort stenblock i jordens mitt, en föreställning som får dig att känna dig säker och trygg när du sitter i meditation. Därefter föreställer du dig hur du har ett annat osynligt snöre som förbinder din svanskota med jorden, också den knuten kring ett stort stenblock.

Precis som snörena kring vristerna får detta snöre dig att känna dig jordad och i kontakt med världen ovan. Sittande i denna visualisering föreställer du dig sedan jordens färger; rödbrun, grön eller vilken färg du nu tycker representerar jorden. Föreställ dig hur färgerna vandrar  upp längs ryggkotorna och hur de på sin färd uppåt fyller hela din kropp med all jordens grundande energi. Sitt kvar så här en stund, känn hur du uppfylls av allt det du behöver just nu: säkerhet, trygghet, syfte och fokus. Efter ett tag föreställer du dig hur ett vitt ljus av energi äntrar din kropp ovanifrån, genom hjässan, och därefter flyter ner genom din kropp och ryggrad, genom ryggkotorna och vidare ner i marken.

Se det vita ljuset som en djupt helande energi som sammanbinder dig med jorden. Föreställ dig nu hur de två energiströmmarna – den från jorden och den från universum – flödar genom din kropp. Stanna kvar i den känslan så länge du behöver, och när du känner dig redo kommer du ut ur meditationen på det sätt du önskar. Öppna därefter ögonen och upplev den starka känslan av att vara grundad och ett med jorden.

AFFIRMATIONER:

Jag är

Jag är trygg

Jag är grundad

Jag är säker i den här världen

Jag agerar positivt utifrån min fasta grund

BIJALJUD/MANTRA OCH MUDRA:

När du mässar ett ord/ljud, så kallat bijaljud, eller ett mantra skapar det vibrationer inne i kroppen, och för att påverka olika delar av kroppen eller ett visst chakra så använder man speciella bijaljud för just det området. Mantrat/ljudet stimulerar och väcker energin i det berörda chakrat och öppnar på så sätt upp och balanserar dem. Man kan även använda handgester, så kallade mudras, för att stimulera chakrats energi. Inta någon av de utvalda yogapositionerna, mässa det bijaljud som tillhör chakrat och visualisera färgen som förknippas med det. Sitter du i meditationsposition mässar du mantrat samtidigt som du håller händerna i en mudra och visualiserar färgen.

Ljud för Muladhara: LAM

Mudra: Sätt samman tummen mot pekfingrets topp på vardera hand och placera därefter händerna i knät eller på knäna när du sitter i meditationsposition.

KRISTALLER SOM BALANSERAR OCH STIMULERAR: I kristaller finns uråldriga energier som helar och tillför kraft till våra chakran. För att använda dem så att de gagnar dina chakran behöver du helt enkelt bara bära kristallerna intill kroppen. Att vila en stund med kristallen på eller nära det berörda chakrat är väldigt balanserande.

Kristaller/stenar: Alla röda ädelstenar som exempelvis rubin och granat, hematit och obsidian.

AROMATERAPI/ETERISKA OLJOR SOM BALANSERAR OCH STIMULERAR: Eteriska oljor kan du använda genom att blanda med lite mjölk och sedan ha i ditt badvatten, i en oljelampa, på din kudde innan du går och lägger dig, på en näsduk som du bär med dig samt i mat/vatten (då efter råd från en expert på området). Det faktum att luktsinnet är vårt främsta sinne när vi föds gör det till ett av de mest kraftfulla att använda vid healing.

Eteriska oljor: Patchouli, rosmarin, ylang-ylang, myrra, frankincense och sandelträ.

Om du jobbar med dessa yogapositioner, tekniker och övriga hjälpmedel under en månads tid så kommer du att få många insikter som är relaterade med rotchakrat. Även de lärdomar du behöver ta del av kommer att uppenbara sig.

Text: Sarah Swindlehurst

LÄS MER: Vilka chakran finns det?
LÄS MER: Rotchakrat avslöjar dina relationer

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.