Yoga World
Annons
Annons
Möt

Carolyn Cowan: Kundaliniyogan växer sig allt starkare för mig

Kundaliniinstruktören Carolyn Cowan är inte rädd för att ta itu med tabubelagda ämnen i sitt arbete – här berättar hon om sitt program för människor som bearbetar trauman, missbruk, våldtäkter och andra tuffa livsprövningar.

Hur kom du i kontakt med yoga?

– Jag träffade min första yogalärare i Gujarat i Indien, på gränsen till Pakistan, när jag var där och fotograferade nomader. Hon var en kundaliniinstruktör från Rotherhithe i London. Det kändes rätt overkligt. Jag hade inte sett en västerlänning på nästan två månader när Guru Kaur och hennes man klev på lastbilen vi färdades med. När jag kom tillbaka hem till Storbritannien började jag praktisera regelbundet i mitt hem klockan 6:30 på lördagar – det var fruktansvärt. På den tiden sysslade jag med löpning och hade svårt att sitta still, göra positioner, hålla på med chanting, och hela den grejen. Det var väldigt konstigt. Men sakta men säkert förfördes jag av den förvandling jag upplevde inom mig och här står jag, 20 år senare, fortfarande helt uppslukad av de oändliga möjligheter som yoga, pranayama och meditation har att erbjuda.

Var hämtade du inspiration från?

– Jag hade varit nykter i sex år när jag började yoga och hade aggressionsproblem. Kundalini hjälpte mig mer än jag någonsin hade kunnat ana. Det var huvudsakligen detta, och det faktum att jag lärde mig att stilla mitt sinne som gav mig inspiration.

”Det handlar om styrka, att lyfta eleverna och att utforska det vilda och underbara i medvetandet.”

Hur skulle du beskriva din egen personliga stil?

– Jag undervisar kundalini på samma sätt som Yogi Bhajan. Det handlar om styrka, att lyfta eleverna och att utforska det vilda och underbara i medvetandet. Jag tar med mig eleverna till en annan version av dem själva och med tiden blir denna nästan mer lockande och härlig än ”verkligheten”. Jag jobbar mycket med missbruk och driver ett utbildningsprogram för återhämtning från missbruk – och här använder jag mig av kundaliniyoga för att hjälpa människor med missbrukstendenser att bli mer bekväma med och i sig själva.

Har du något kärt yogaminne?

– Jag undervisade en klass med 3 000 yogis vid European Yoga Festival. Ett annat kärt minne var när jag började undervisa vid London-studion Triyoga – en fantastisk plats att arbeta och dela med sig av sin kunskap på.

Annons
Annons
Vad gör du när du inte yogar?

– Jag är terapeut till vardags och specialiserar mig på trauma, misshandel, sexualitet och missbruk – det finns många broar mellan dessa två världar. Jag roar mig även med porträttfotografering på fritiden.

Hur hittar du tid till att yoga och undervisa i vardagen?

– Jag gör alltid plats åt min personliga praktik tidigt på morgonen.
Jag undervisar fyra regelbundna klasser varje vecka och driver teacher trainings i Storbritannien och runt om i Europa på helgerna, (helgen efter denna tidnings utgivning står till exempel en helgkurs i ledarskap för kvinnor på Nordic Yoga Center i Arbrå på schemat, reds anm), men jag försöker alltid vara ledig en eller två helger i månaden.

LÄS MER: Förändra livet med kundaliniyoga

Vilka projekt arbetar du med just nu?

– Min ambition är att undervisa lärare i hur man arbetar med och har workshops i ”svåra” ämnen. Dessa skulle omfatta återhämtning från trauman, misshandel, våldtäkter, depression och aggression, såväl som hur man förstår orgasmer, var vi håller våra negativa upplevelser och erfarenheter, hur man arbetar med erektil dysfunktion och sexuell problematik bland tonåringar. Jag är mitt uppe i att förbereda inför att köra igång nästa år.

Varför tycker du att man ska yoga?

– Jag gillar inte ordet ”ska” här, men om man har problem med sinnet, i att vara i sin egen kropp, att vara lugn och stilla, svårigheter med att hitta en högre förståelse av medvetandet och insikten om hur fantast-
iskt det är att finnas till, och om man vill lätta tyngden från sina axlar, kan jag rekommendera kundaliniyoga.

Hur har du sett ditt arbete förändras under åren?

– ”Yogaarbete” är ett intressant koncept. Jag jobbar hårt för att vara en upplyftande lärare, lika hårt som jag jobbar med min egen praktik. Jag skulle inte kunna göra det jag gör utan att själv ha en intensiv praktik. Yogavärlden som finns online är väldigt speciell, och dessa yogaplattformer har förvandlat verkligheten för alla de som inte har möjlighet att ta sig till en studio. För mig är YouTube en fantastisk plats – jag har min egen kanal med videos som människor över hela världen tittar på. Som lärare är det fantastiskt att veta att man uppmärksammas i länder så långt borta som Afghanistan, Kina, Australien och Japan. Så jag är medveten om mitt arbete bortom de vanliga klasserna. Att utbilda lärare betyder dessutom att ordet sprids och att fler elever ansluter sig till kundaliniyogan.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– I nuläget känner jag att dessa 20 år med undervisning har varit en vild resa, och kundaliniupplevelsen växer sig bara allt starkare för mig. Jag håller just nu på med 1 000 dagar meditation – en helt fantastisk utmaning som jag hållit på med de senaste 20 månaderna, och jag ser fram emot de kommande 20 åren.

LÄS MER: 7 yogastilar – vilken passar dig?

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.