Yoga World
Annons
Annons
Yoga

Bygg en hållbar yogapraktik: Vet du ditt varför?

I samarbete med yogaläraren och legitimerade fysioterapeuten Magnus Ringberg utforskar vi här hur man bygger en hållbar och meningsfull yogapraktik. Del ett hittar du här, i denna andra del ligger fokus på vikten av att fråga sig själv varför man yogar, samt att det måste finnas ett sunt doseringstänk för att vi ska kunna skapa en regelbunden praktik på sikt.

Hur bygger man en hållbar yogapraktik? Vad är viktigt att tänka på när man utövar yoga, oavsett om man är nybörjare eller har praktiserat länge? I denna andra delen av två artiklar med Magnus Ringberg ska det handla om vikten av att ställa sig själv frågan varför man yogar, samt varför det är så viktigt att skapa en tilltro till sin egen kropp. Magnus är utbildad fysioterapeut med mångårig erfarenhet som yogalärare. Han är en omtyckt tränare som inspirerar blivande yogalärare via sitt koncept Space M Yoga och håller workshops och utbildningar både i Sverige och utomlands. Som yogalärare fokuserar Magnus mycket på att lära ut de grundläggande teknikerna inom yoga, förankrat i rörelselära, när han utbildar nya lärare. Målet är sedan att alla ska kunna gå vidare och undervisa sin egen yoga – inte hans. Det är, menar Magnus, också viktigt att man som yogalärare behåller sin egen praktik för att vara trovärdig.

– Allt som man själv övar på i sin egen praktik kommer man troligtvis inte att undervisa, men man kan inte undervisa något som inte finns med i den praktik man utövar själv. Yogan måste alltid ses som en pågående process.

Magnus specialintresse inom yoga är att göra de fysiska rörelserna tillgängliga utifrån individens kapacitet, att hjälpa människor bygga sig själva efter sina egna förutsättningar.

– Mitt mål när jag lär ut yoga är att människor ska få tilltro till sin kropp och uppleva vilka möjligheter kroppen har, men också att bidra till förståelsen för hur man skapar hållbara vanor i sin praktik. Det vi gör en gång påverkar oss minimalt, medan det vi kan upprepa över tid ofta har stor inverkan.

VARFÖR YOGAR DU?

En lämplig nivå på ett yogaprogram utgår både från tidigare erfarenheter, kroppens nuvarande status och vad man har för mål, förklarar Magnus. Härifrån bygger man stommen. Vad som sedan är viktigt för att få till en hållbar praktik på sikt är att fråga sig själv varför man yogar: ”Varför gör jag det här?” ”Varför är detta viktigt för mig?” Detta eftersom det är först när vi har ett syfte med yogan som den kan bli tydlig, relevant och anpassad. Likaså är det viktigt att du anpassar yogan efter kroppen du har nu, det vill säga inte den kropp du hade för 20 år sedan, innan du fick barn eller råkade ut för en skada.

– Det är viktigt att du utgår från där du är just nu. Kroppen förändras över tid och vi behöver alla göra anpassningar i takt med att det som vi har att arbeta med förändras. Sedan är det ju så att kroppen har en otrolig förmåga att anpassa sig och bygga upp sig. Men vi måste ändå alltid anpassa yogan med lämpligt innehåll och ha ett accepterande förhållningssätt, samt få till rätt dosering.

“Utgå från där du är just nu i din yogapraktik”, tipsar Magnus.

PROVA DIG FRAM

Magnus menar att en bra yogalärare fokuserar på lösningar och vad som behöver göras. Som lärare behöver man inte definiera elevens stelheter, svagheter eller obalanser. De flesta gånger någon upplever att något är svårt så beror det på att personen i fråga inte är van, men ju mer vi övar, desto mer erfarenheter etablerar vi, menar Magnus.

– Yoga kan vara ett redskap för att jobba med andning, rörelser och stillhet. Beroende på vilken stil man utövar så utgör detta olika portioner av innehållet. Likaså kan sammansättningen av rörelserna se rejält olika ut, i vissa tekniker är man helt stilla och stannar kvar länge i olika positioner och i andra yogaformer är det mer dynamik och ständigt föränderliga sekvenser.

Annons
Annons

Det som är så fantastiskt med yoga är att variationen, just att det finns så många olika former av yoga, öppnar upp för massvis av möjligheter att kunna fokusera på innehållet på olika sätt. Men samtidigt är det inte alltid så lätt att veta vad kroppen är i behov av – vad man vill samspelar inte alltid med det kroppen faktiskt behöver.

– Börja med något som känns intressant eller inspirerande för dig och våga göra omval längs med vägen, tipsar Magnus.

DOSERING OCH RÖRELSEOMFÅNG

En annan viktig del i att få till en hållbar praktik är att göra träningen och programmet du gör reproducerbart över tid.

– Det är sakerna vi gör över tid som får effekt, det vill säga det du kan göra om och om igen som påverkar kroppen på sikt och kan ge hälsovinster. Tränar du för mycket får det konsekvenser i kroppen, precis som om du tränar för lite, så det är viktigt med rätt dosering.

Magnus menar att de vanligaste felen som många gör när de ska planera sin träning är att man gör något för tidigt, för mycket eller att man är ovan i kombination med att man avsätter för lite tid till återhämtning. Som i det mesta vi gör är det viktigt också inom yogan att inte gå ut för hårt eller göra något som ligger helt utanför ramarna för vad kroppen klarar av i nuläget. Det du däremot kan strunta i att fokusera på är att tänka på saker i termer av rätt eller fel, det vill säga stämpla rörelser eller positioner inom yogan som bra eller dåliga (vilket samhället generellt har en tendens till när det gäller mycket).

– Bra eller dåligt är egentligen inte intressant i sammanhanget, det skapar bara begränsningar och riskerar att hämma dig. Att stå på huvudet i tio minuter är inte farligt, men är du ovan kanske det är bättre att börja med en minut. Det handlar inte om rätt eller fel, utan snarare om vad som blir lämpligt baserat på dina tidigare erfarenheter och din nuvarande kapacitet.

Magnus menar att man genom att stegvis och noggrant planera sin träning och förbereda sig för alla rörelser eller positioner skapar bra vanor, vilket i sin tur leder till en hållbar praktik på sikt.

– Vi har sällan bråttom, även om vi själva tror det. Utövar man yoga flera dagar i veckan rekommenderar jag att köra olika programupplägg för att på så vis skapa variation och kontrast. Kroppen kan förflytta sig framåt, bakåt, i sidled och i rotationer. Vi kan också förändra tyngdpunkten i rummet. En medvetenhet om detta, att vi kan kombinera alla dessa olika riktningar, ger oss massvis av alternativ när vi yogar.

I olika yogaskolor har man grupperat rörelserna utefter rörelseriktningar eller vilka tänkta effekter dessa har. När du själv börjar reflektera över var du spenderar tiden i ett program kan du också analysera innehållet och göra förändringar av rörelserna så att de passar dig.

– Har du som ett exempel besvär i dina handleder så kanske du inte behöver börja med ett göra ett program där du förväntas spendera halva tiden i positioner med händerna i golvet. Då är det bättre att bygga upp styrkan kring lederna runt skuldran och ner till handen över tid med successiv tillvänjning.

Samma sak om målet med yogan är avslappning och stillhet eller du vill öva dig i meditation. Börja med en minut varje dag, istället för att göra det en gång i veckan i 30 minuter. När det gäller rörelsernas innehåll säger Magnus att det också är intressant att fundera över var i ledens rörelseomfång man bygger kontrollen och styrkan. Är det relevant att bara vara i ytterläge för en led eller vill man bygga möjligheter sett till det totala rörelseomfånget? I doseringstänket kan man alltså också väva in hur man sprider sitt rörelseomfång och var i omfånget man spenderar mest tid när man yogar. Kommer du att vara aktiv (i dina muskelkontraktioner) eller kommer du att vila passivt? För att veta detta behöver du på nytt fråga dig vilket syfte du har med din yogapraktik och vad du vill uppnå.

Lite och ofta är bättre än mycket och sällan när du vill få in en ny rutin, menar Magnus.

STRUNTA I ETIKETTERNA

Alla har möjlighet att skapa en hållbar yogapraktik, även du om du vet vad du har för mål, målen i sin tur är anpassade efter dina förutsättningar och du har lyssnat på din kropp och funderat kring vad den verkligen behöver. Försök också strunta i att sätta etiketter på dig själv gällande vad du klarar, eller snarare inte klarar av.

– Jag möter många som säger att de inte kan göra vissa saker med kroppen, och som därmed har satt etiketter på sig själva. Många gånger är de här direkt felaktiga, och grundar sig ofta på ett tillstånd långt tillbaka i tiden som skapat en föreställning om vad de kan eller inte kan göra. Att komma till en yogaklass och säga ”jag kan inte göra detta för jag är för stel eller svag”, eller ”yoga är ingenting för mig för jag har så svårt för att slappna av” är ungefär samma sak som att komma till löpträningen och säga att man inte kan springa för att man har dålig kondition. Om vi redan kunde allt skulle vi inte behöva öva oss på det, säger Magnus.

Så genom att sluta berätta för dig själv vad du kan eller inte kan öppnar du istället upp för möjligheten att våga testa, känna och uppleva nya saker och utvecklas över tid. En hållbar yogapraktik är en sådan du återvänder till gång på gång och som kommer att påverka din hälsa och ditt välmående på sikt. Eftersom vi alla är olika är det ju fantastiskt att det finns så många olika former av yoga, men du behöver komma fram till vilken som ger dig mest mening och gör dig närvarande, för att sedan ägna dig åt den i en mängd som är lagom och utvecklande för just dig.

Text: Emma Samuelsson Foto: Beeldstift

LÄS OCKSÅ: Bygg en hållbar yogapraktik – del ett
LÄS OCKSÅ: På hur många sätt kan du variera krigare 2?

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.