Yoga World
Annons
Annons
Yoga

Bowspring – ett nytt sätt att röra sig

Då och då, eller snarare ganska ofta, dyker nya träningsformer upp i yoga- och träningssfären. Bowspring är en av dem, och här jobbar man för att engagera hela kroppen och på så vis aktivera fascian och muskelvävnaden för att skapa en känsla av frihet och rörelseglädje.

I bowspring aktiveras tio huvudområden i kroppen samtidigt och likvärdigt i alla positioner, vilket gör att ingen del av kroppen behöver överarbeta, och det bidrar till en medvetenhet om kropp och själ som helhet. Betoningen på fascian som uppbyggande och strukturerande för kroppen ger en annorlunda upplevelse, gentemot den klassiska yogan som betonar skelettets form, gravitation och raka linjer som vägledare i vårt rörelsemönster. I bowspring öppnas sidorna av bröstkorgen, vilket är stimulerande för ryggraden och dess kurvor.

Här får kurvorna i ryggraden sitt naturliga uttryck och det leder till större rörlighet och öppenhet i bröstkorg och bäckenbotten. Muskelmedvetenhet och mindfulness skapar en balanserad, dynamisk och rolig träningsform med hathayogan som grund, i samklang med nyare anatomistudier och biomekanik. Bowspring-metoden har utvecklats i USA av Desi Springer i samarbete med John Friend. Genom kurser och workshops har metoden börjat spridas i Kanada, Asien och Europa, och har fått stort gensvar i bland annat Japan, Spanien, Tyskland och Danmark.

Mia Larsson undervisar i bowspring-inspirerad hathayoga.

DEL AV EN FILOSOFISK INRIKTNING

Mia Larsson har utövat olika former av yoga under de senaste sjutton åren. Undervisat har hon gjort sedan 2010.

– För mig känns det väldigt naturligt att innesluta bowspring som en yogaform. Även om den yttre formen kan verka väldigt annorlunda än den klassiska yogans, så bygger många av positionerna på de traditionella ashtanga- och hathapositionerna. Till exempel blir adho mukha svanasana (hunden) crouching cat, utthita parsvakonasana (utvidgad sidovinkelsposition) blir side coil, tadasansa (bergspositionen) blir earth pose.

Annons
Annons

Bowspring ingår i den filosofiska inriktningen sridaiva som framförallt belyser ”hjälten och hjältinnans väg” i livet. Här är vår uppgift som medmänniskor och medskapare av vårt eget öde att hitta vår pusselbit, och genom vår livsväg bidra till den stora bilden, helheten. I samklang med Bhagavad Gita, som är ett litterärt mästerverk och en klassisk ledstjärna för många yogis världen över, visar bowspring och sridaiva på vårt personliga ansvar för vår egen och vår samtids hälsa. Vi står alla inför samma slagfält som eposets huvudperson Arjuna, och vi har inget annat val än att utforska vårt öde och upptäcka vår rätta natur. Att aktivt ta del av livet, att gemenskap, ansvar och medkänsla är viktiga delar i vår tillvaro, är något som tantrayogan och alla yogainriktningar förespråkar. I sridaiva utgör dessutom bowspring, tillsammans med en balanserad kosthållning utifrån ayurvedans principer, en viktig del för att ge oss en hälsosam hållning på och utanför yogamattan.

79-årige Lars Håkansson
i en tai chi-position med
bowspring-alignment.

En av Mias elever är en 79-årig tai chi-utövare och yogi sedan många år tillbaka.

– Han uttrycker att bowspring är den enda metod som gett honom balans mellan framoch baksidan av kroppen, och en god hållning i vardagen. Metoden strävar efter just detta, att hitta en hälsosam hållning som hjälper oss i vardagens alla sysslor, från bilkörning till kökssysslor och kontorssittande. Bowspring kan både jobba behandlande och förebyggande, för att stärka muskler, leder och fascia, och ge mera rörlighet. Som all yoga bidrar detta rörelsesystem också till att reglera lymfan, nervsystemen och blodcirkulationen.

KOMMUNIKATION MELLAN DET INRE OCH DET YTTRE

I somras undervisade Mia yoga med bowspring-hållning på Vålådalens Fjällstation i Jämtland.

– Det har varit fantastiskt att få se hur detta dynamiska förhållningssätt till kroppen hjälpt vandrare, löpare och skidåkare i deras träning. Flertalet elever som jag haft under de senaste åren har visat på en ökad kroppskännedom, lätthet och mental och fysisk styrka. I min egen träning upplever jag större frihet och en djupare integration ju mer jag förstår av bowsprings alla aktiveringspunkter.

Mår vi bra fysiskt är det lättare att må bra mentalt och emotionellt, och tvärtom. Yogan inbjuder till en ständig kommunikation mellan det inre och det yttre, mellan det fysiska, det mentala och det andliga, och dessa delar påverkar varandra i alla riktningar.

– Yoga betyder förening, och det ordet får för mig bara fler och fler betydelser i vår splittrade vardag och värld, avslutar Mia och Yoga World kan inte göra annat än instämma.

Text: Sara Valfridsson

LÄS OCKSÅ Träningsprofilen Monika Björn: ”Jag vill få fler att förstå yogans storhet”
LÄS OCKSÅ Därför är styrketräning bra för yogis

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
sara.valfridsson@dohi.se 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.